Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuleva SE-mies?

Arttu Kangas on lähes kuuteen vuoteen ensimmäinen suomalainen 20 metrin kuulantyöntäjä

Urheilu
 
Kalle Parkkinen Lehtikuva
Arttu Kangas työnsi toistaiseksi parhaan kilpailutyöntönsä Tampereella helmikuussa. Kuula kaarsi mittaan 20,09.
Arttu Kangas työnsi toistaiseksi parhaan kilpailutyöntönsä Tampereella helmikuussa. Kuula kaarsi mittaan 20,09. Kuva: Kalle Parkkinen Lehtikuva

Arttu Kangas asettaa 7,26-kiloisen kuulan kaulaansa vasten. On torstai ja edessä viimeinen harjoitustyöntö kotimaassa ennen kauden tärkeimpiä kilpailuja, Tallinnassa käytäviä alle 23-vuotiaiden EM-kisoja.

Valmentaja Matti Yrjölä piiskaa nuorta työntäjää samalla, kun sade alkaa kastella Ikaalisten urheilukenttää.

Kuka

Arttu Kangas

 Syntynyt 13.7. 1993.

 Pituus 186 cm,

paino 108 kg.

 Seura: Kankaanpään seudun Leisku.

 Työntää pyörähtämällä.

 Ennätykset: sisällä 20,09 (22-vuotiaiden Suomen ennätys), ulkona 19,79.

 Valmentaja: Matti Yrjölä. Yrjölä voitti aktiiviurallaan kuulantyönnössä kuusi Suomen mestaruutta ja paransi ulkoratojen Suomen ennätystä 16 kertaa. Yrjölä työnsi ennätyksekseen 20,84 ja oli arvokisoissa parhaimmillaan EM-nelonen.

Hän toimi kuulantyönnön suomalaisena lajivalmentajana 1984–2004.

 Uran päätavoite Tokion olympialaisissa 2020.

"Saat työntää yhden kaksikymppisen. Mutta älä yritä kauheasti. Repäise loppu vain tiukasti, aika hyvin lähtee suunnassakin. Heti kun työntö menee keskiviivalle, se on viety loppuun asti", Yrjölä ohjeistaa.

Työntö irtoaa keskelle. Kuula lentää hiukan päälle 19 metrin, mikä on vesikelissä kelpo mitta.

Kangas päättää lopettaa harjoituksensa hiukan suunniteltua aiemmin, kun sadepisarat takovat kuularinkiä voimakkaasti.

"Tuntui niin hyvältä, että pystyi hyvin jättämään tähän. Viimeksi oli enemmän yritystä, mutta nyt voimat pysyivät paremmin takana. Työntäminen oli paljon terävämpää ja varmempaa", Kangas kertoo viikon toisen työntöharjoituksensa jälkeen.

Perjantaina Kangas matkasi Tallinnaan ainoana tavoitteenaan mitali. Odotukset ovat realistiset, sillä Kangas on 1993–1995-syntyneiden Euroopan ulkoratatilastossa viidentenä tuloksellaan 19,79.

Kangas odottaa "20 metrin hujakoille" menevää työntöä. 20-metrinen tarkoittaisi omaa perussuoritusta, vaikka kesän kilpailuissa sellaista ei ole vielä irronnut. Kangas on työntänyt viime viikkoina harjoituksissa useaan kertaan 20 metrin pintaan – parhaimmillaan 20,35.

Kankaan pisin kilpailutyöntö on helmikuulta Tampereen hallikisoista, 20,09. Kangas päätti samalla kuulantyönnön pitkän korpivaelluksen. Hänestä tuli ensimmäinen suomalainen 20 metrin ylittäjä sitten vuoden 2008.

Artikkeliin liittyvät

Ilakoinnin ei ole kuitenkaan Kankaan tapauksessa tarkoitus vielä alkaa. Tavoite on yli 1,5 metrin päässä, Reijo Ståhlbergin ulkoratojen Suomen ennätyksessä 21,69.

"Suomen ennätykseen on periaatteessa lyhyt matka, mutta se vaatii muutaman vuoden. Näen sen täysin mahdollisena, jos pysyn terveenä. Se on kuitenkin tärkein juttu. Menee kahdesta viiteen vuotta, niin Suomen ennätys on haarukassa", Kangas toteaa.

Yrjölä povaa Kankaasta hurjia. Ilmeenkään värähtämättä hän sanoo Kankaan yltävän vielä lukemiin, joita ei ole maailmassa nähty.

"Maailmanennätyksen tekee. Ne ovat useimmiten kauhean isoja, lihavia miehiä, jotka työntävät kuulaa. Tuo on tuollainen ruipelo. Ennen oli tapanakin, että tarvitsee olla painoa, mutta Artulla on kaikki optimaalisesti lihaksena. Hän on itse sanonut, että läski ei supistu."

Randy Barnes työnsi nykyisen maailmanennätyksen 23,12 toukokuussa 1990 – ja kärähti saman vuoden elokuussa anabolisista steroideista.

ME-haasteen vaativuutta kuvaa sekin, että 2000-luvulla 22,50:n yli ovat työntäneet vain yhdysvaltalaiset Kevin Toth (22,67) Christian Cantwell (22,54) ja Adam Nelson (22,51). Heistä Toth on kärynnyt myöhemmin dopingista.

"Yrjölä on aika lennokas. En ole itse asettanut tavoitteeksi maailmanennätystä, Suomen ennätys on sellainen minulle", Kangas toteaa.

Kangas täyttää huomenna 22 vuotta. Niitettävää sarkaa on ymmärrettävästi varsinkin voimapuolella.

Kangas nostaa nyt penkistä 215 kiloa, kun vuoden 2000 olympiavoittaja Arsi Harju penkkasi parhaimmillaan 250 kiloa.

"Artun penkki täytyy saada 240 kiloon. Neljän vuoden päästä tulos on sitä luokkaa", Yrjölä sanoo.

Kangas on saanut kehitettyä voimatasojaan vuodessa noin kymmenen prosenttia. Eniten ovat kehittyneet jalkavoimat. Kankaan jalkojen irtiottokyky on ollut aiemmin heikko, mutta sitä kuvaavassa testissä on tullut reilu harppaus: Kangas ylsi vauhdittomassa kolmen hypyn tasaloikassa vuosi sitten tulokseen 930, kun tänä vuonna on mennyt jo 980. Etukyykyssäkin menee jo 200 kiloa.

"Arttu ei ole vielä niin vahva kuin Arsi on ollut, mutta hyvin samantyyppisesti hän kehittyy", Yrjölä kertoo.

Voimanhankinnassa ei ole vielä laitettu kuutosvaihdetta pohjaan. Punttitreenejä Kankaalla on ollut maksimissaan kolme viikossa, mutta Yrjölän mukaan määrä voidaan jatkossa nostaa ainakin neljään.

Kankaan massa pyritään saamaan 108 kilosta 115–118 kiloon. Sekin vaatii työtä, kun lisäys halutaan vähärasvaisena.

"Nuorempana kokeilin bulkata (lisätä runsaasti massaa ylensyönnillä), mutta se ei toiminut. Hidastuin ja tulin löysäksi. Parempi yrittää pikku hiljaa saada tiukkaa lihaa", Kangas kuvailee.

Kankaan parhaita ominaisuuksia kuulantyöntäjänä ovat nopeus ja räjähtävyys. Kangas saa myös hyödynnettyä voimansa työnnöissä hyvillä tehoilla, ja hänen pyörähdystekniikkansa on saatu aika lailla uomiinsa.

"Arttu on teknisesti jo hyvin lähellä Arsin työntöä. Talvella kävimme tekemässä Artulle Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen tekniikka-analyysin. Esimerkiksi kun ringissä lähdetään takaa liikkeelle, on oleellista, että ollaan mahdollisimman vähän ilmassa. Artulla oli ihan samat arvot kuin Arsilla oli parhaimmillaan. Hän oli ilmassa seitsemän sadasosaa", Yrjölä kertoo.

Viime aikoina ilmassa vietetty aika on hiukan noussut: Kangas on ikään kuin hypännyt pyörähdyksen alkuvaiheessa ylöspäin, jolloin vartaloon ei ole syntynyt haluttua kiertojännitystä. Se on vaatinut korjaamista.

Jatkossa Kankaan harjoittelua muutetaan lajinomaisemmaksi. Voimaa, nopeutta ja räjähtävyyttä pyritään kehittämään tasaisesti jaksottaen, jottei mikään ominaisuus kärsi.

"Peruskuntokauden harjoitteluliikkeet muuttuvat syksyllä laajemmiksi, jotta keskivartalo kehittyy voimakkaasti. Rintalihaksien venytysliikkeitäkin lisätään, jotta saadaan työntöliike lähtemään kauempaa", Yrjölä kertoo.

Se pysyy ennallaan, ettei Kangas juuri lepopäiviä vietä.

"Talvella ei varsinaisia lepopäiviä ole yhtään. Aina on ainakin palauttavaa treeniä. Kovaa tulee treenattua", Kangas selvittää.

 

 

Arttu Kangas osallistuu alle 23-vuotiaiden EM-kisojen kuulan karsintakilpailuun tänään sunnuntaina kello 11. Loppukilpailu työnnetään illalla kello 18.30.

Tuomas Hämäläinen HS
Ikaalinen

Marko Mumm
Arttu Kangas teki Tallinnassa valmistavia punttiharjoituksia Matti Yrjölän valvovan silmän alla.
Arttu Kangas teki Tallinnassa valmistavia punttiharjoituksia Matti Yrjölän valvovan silmän alla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!