Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tapahtui suomalaiselle kuulantyönnölle?

Urheilu
 

Miesten kuulantyönnön taso on pysynyt Euroopassa ja lajin mahtimaassa USA:ssa vakaana läpi 2000-luvun. 20 metriä ylittäneitä työntäjiä on ollut Euroopassa vuosittain noin 25.

Pienimmillään vuonna 2001 rajan sai ulkoradoilla puhki 22 eurooppalaista työntäjää, korkeimmillaan 31 työntäjää ylitti 20 metriä vuonna 2008.

Suomessa kuulan taso on laskenut rajusti. Vuonna 2000 peräti seitsemän työntäjää ylitti 20 metriä. Rajan ylittäjiä löytyi joka vuosi, kunnes Robert Häggblom työnsi 20,06 vuonna 2008 ja alkoi hiljaiselo.

Arttu Kankaan hallityöntö 20,09 oli ensimmäinen 20-metrinen Suomessa liki kuuteen vuoteen.

Mitä on tapahtunut?

Kysytään ensin Matti Yrjölältä, joka näki lajin kotimaiset huippuvuodet läheltä toimittuaan kuulan lajivalmentajana 1984–2004.

"Ei ole ollut oikeanlaisia tyyppejä. Niistä se on kiinni. Häggblom ja Mika Vasara olivat viimeksi 20 metrin työntäjiä. Häggblom oli pyörähtäjä, ja hänen polvensa menivät hajalle, Vasara työnsi pakittamalla 20,21, mutta hänen harjoitteluolonsa muuttuivat. Hän meni naimisiin ja muutti Tallinnaan. Homma ei ollut enää kontrollissa."

Tekemistä on urheilijoiden harjoittelussakin.

Arttu Kangas kertoo, etteivät maajoukkueleirien yleisurheilijatkaan ole olleet usein valmiita menemään mukavuusalueensa ulkopuolelle. Eikä asia koske hänen mukaansa pelkästään kuulantyöntäjiä.

"Sillä harjoittelulla, mitä suurin osa maajoukkueleireillä tekee, ei voi työntää minun mielestäni ikinä pitkälle. Vedetään mukavuusalueella, mutta sillä ei kehity. Pitää mennä reilusti yli siitä. Joka viikko monta treeniä yli mukavuusalueen, se on tosi kovaa ja raskasta. Ei moni tee sitä varmasti mielellään", Kangas huokaisee.

"Kun katsoo kaikkia urheilijoita, tuntuu, ettei panna kaikkea peliin, mitä kropasta voi irrota. Sellaista on muoti nykyään. Ajattelutapa on ehkä muuttunut urheilussakin kymmenen vuoden sisällä mukavuudenhaluisemmaksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!