Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Novak Djokovicin nopeat jalat ratkaisivat

Serbialainen voitti Wimbledonin kolmannen kerran

Urheilu
 
Toby Melville reuters
Novak Djokovicin jalkatyö tuo pisteitä ja luo muutenkin painetta vastustajalle.
Novak Djokovicin jalkatyö tuo pisteitä ja luo muutenkin painetta vastustajalle.

Pentti Forsman, monikymmenkertainen Suomen mestari ja ensimmäinen suomalaispelaaja Wimbledonissa yhdessä Sakari Salon kanssa 1949, valmensi aikanaan Helsingin Tennispalatsissa. Hänellä oli tapana hauskuuttaa paikalla olleita ihmisiä: "Ihmiset eivät tiedä, että tennis on juoksulaji", Forsman jakeli neuvojaan valmennettavilleen ja katsomossa istuneille.

Ja loistavalla jalkatyöllä Novak Djokovic takasi itsellensä kolmannen voittonsa Wimbledonissa ja yhdeksännen grand slam -mestaruutensa. Serbialainen voitti loppuottelussa Roger Federerin 7–6 (7–1), 6–7 (10–12), 6–4, 6–3.

Djokovicin nopeudesta ja jalkatyöstä nähtiin useita esimerkkejä. Tässä yksi: Ensimmäisen erän tiebreakissa Federer löi niin hyvän pysäytysvolleyn kuin on mahdollista. Paikalle kelasi kuitenkin Djokovic ja hoiti pisteen itselleen rystylyönnillään.

Djokovicin tasoinen jalkatyö ei ainoastaan voita hänelle pisteitä, vaan se pistää melkoisesti painetta vastustajalle. Mikään lyönti ei tunnu riittävän, kun serbialainen hakee kaiken ja lyö vielä vaikeista asennoista erittäin hyvin.

Siitä huolimatta Federerin olisi pitänyt pelata hyökkäävämmin, kuin mitä hän sunnuntain loppuottelussa teki. Sveitsiläinen pelasi rohkeammin välierässään Andy Murrayta vastaan.

Ja rohkeaa peliä lupasi Federerin ensimmäinen syöttövuoro. Federer löi palloa aikaisin, ja taktiikka näytti olevan selvä ottelua varten.

Mutta Federerille ja hänen valmennustiimilleen jää miettimistä, miksi rohkea peli loppui. Tilalle tuli ajoittain rohkeaa peliä, ajoittain epäröivää. Vaikka Djokovic pystyi liikkumisellaan pistämään Federerille enemmän painetta, silti sveitsiläinen olisi antanut itselleen paremman mahdollisuuden voittaa hyökkäävämmällä asenteella.

Artikkeliin liittyvät

Federerin kunniaksi on sanottava hänen uskomaton taistelunsa toisessa erässä. Hän selvitti seitsemän eräpalloa ja voitti sen lopulta tiebreakissa 12–10.

Federer oli ennen loppuottelua tehnyt uuden ATP-kiertueen ennätyksen pitämällä kahdessa peräkkäisessä turnauksessa 116 syöttövuoroaan peräkkäin. Putki alkoi Wimbledonin lämmittelyturnauksesta Hallesta ja jatkui Wimbledonin puolivälieriin Gilles Simonia vastaan. Siinä ranskalainen onnistui syötönmurrossa, mutta seuraavaa murtoa saatiin odottaa loppuottelun seitsemänteen peliin, jolloin Federer menetti edellisessä pelissä hankkimansa murtoedun.

Loistava syötönpalauttaja Djokovic mursi Federerin syötön neljä kertaa. Serbialaisen pelissä pysyi läpi ottelun sopiva sekoitus hyökkäävyyttä ja rauhallista työskentelyä.

"Olen todella kiitollinen tiimilleni tästä voitosta. Tämä pokaali kuuluu yhtä paljon heille kuin minulle", Djokovic sanoi.

Federer oli pettyneen mutta rauhallisen oloinen tappion jälkeen.

"Pelasin joka tapauksessa hienon turnauksen. Joudun lähtemään täältä tyhjin käsin, mutta onneksi olen aiempina vuosina voittanut täällä monta kertaa", kohta 34 vuotta täyttävä Federer sanoi.

Djokovic pelasi turnauksen parhaan ottelunsa finaalissa, niin kuin mestarin kuuluukin. Myös viime vuoden loppuottelussa hän voitti Federerin.

Djokovicin vaikein hetki oli neljännellä kierroksella. Hän joutui erähäviölle 0–2 Kevin Andersonia vastaan. Serbialainen löysi kuitenkin tien ulos vaikeasta paikasta ottelussa, joka venyi kahdelle päivälle.

Arno Seiro
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?