Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuren voimistelujuhlan tuntua

Gymnaestrada marssitti 19 000 urheilijaa Olympiastadionille. Suurtapahtumaan osallistuu ennätysmäärä kansainvälisiä vieraita.

Urheilu
 
Voimistelun suurtapahtumassa riitti tunnelmaa
Voimistelun suurtapahtumassa riitti tunnelmaa
Kansainvälinen voimistelijoiden suurtapahtuma Gymnaestrada alkoi Helsingissä sunnuntaina. Avajaisissa eri maiden osallistujat marssivat näyttävästi Olympiastadionille. Marssiin osallistui 19 000 voimistelijaa. Toimittaja: Annina Vainio, kuvaus ja editointi: Rio Gandara

Läps, läps, läps. Käsi toisensa jälkeen lävähtää yhdysvaltalaisen Nicklas Andersonin, 11, käteen. Ohi kulkevat sveitsiläiset nauravat pojan innostukselle.

Helsinkiin voimistelemaan tullut Anderson haluaa kohottaa tunnelmaa. "Käteen alkaa jo vähän sattua, mutta ei se mitään. Fiilis on niin hieno."

Anderson seisoo Helsingin Eläintarhan kentällä, jossa eri maiden voimistelijaryhmät valmistautuvat marssimaan Olympiastadionille voimistelufestivaali Gymnaestradan avajaisiin. Suurtapahtuma järjestetään neljän vuoden välein Euroopassa ja nyt ensi kertaa Suomessa.

Osallistujamaiden edustajat ovat pukeutuneet yhtenäisiin asuihin, liput heiluvat ja siellä täällä kajahtaa äänekäs yhteislaulu. Britannian ryhmässä kannustushuutoja huikkaavat voimistelijasiskokset Daisy, 15, ja Holly Doherty, 14.

"Olemme täällä ensimmäistä kertaa. Tapahtuma vaikuttaa hyvin organisoidulta. Olemme harjoitelleet vuoden esitystämme, jonka teema on supersankarit", Holly Doherty kertoo.

Samassa letka nytkähtää liikkeelle.

Gymnaestrada avattiin sunnuntaina mahtipontisesti, sillä avajaisiin osallistui järjestäjien mukaan 21 000 voimistelun ystävää 53 maasta. Heistä lähti marssille noin 19 000 voimistelijaa, loput seurasivat seremonioita katsomosta.

Gymnaestrada on kansainväliseltä osallistujamäärältään suurin Suomessa koskaan järjestetty liikunta- tai urheilutapahtuma. Paikalle on matkustanut noin 17 000 ulkomaalaista viideltä mantereelta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan Helsingin olympialaisiin osallistui vuonna 1952 kaikkiaan 4 925 urheilijaa 69 maasta. Yleisurheilun MM-kisoihin vuonna 2005 puolestaan otti osaa 1 891 urheilijaa 196 maasta.

"Gymnaestradan ainutlaatuisuutta lisää se, että osallistujat maksavat kulunsa itse", sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen.

Sisäänmarssin pääväreihin kuuluu punainen. Ulkomaisia vieraita on saapunut eniten Sveitsistä. Yksi 3 855 sveitsiläisvoimistelijasta on 29-vuotias Carlo Weingart.

"Olin Gymnaestradassa Lausannessa vuonna 2011. On mukava tavata ihmisiä ympäri maailmaa ja nähdä monipuolista voimistelua."

Weingart edustaa vähemmistöä, sillä vain joka viides tapahtuman osallistuja on mies.

"Minulle laji sopii. Sitä voi harjoitella yksin, eikä koskaan ole valmis."

Ryhmät ovat edenneet Olympiastadionille. Osaa maista, esimerkiksi Etelä-Koreaa, edustaa vain kaksi ihmistä. He kantavat lippua ja nimikylttiä. Uusia osallistujamaita ovat esimerkiksi Zimbabwe ja Peru.

Turun Naisvoimistelijoiden Marja Kiviluoto ja Tuula Aaltonen hämmästelevät, miten kaukaa Suomeen on lähdetty. Kiviluoto on itse ollut mukana Berliinin, Amsterdamin ja Göteborgin Gymnaestradoissa.

"Suuret massat houkuttelevat tänne uudelleen ja uudelleen. Tunnelmassa emme häviä muille maille", Kiviluoto kiteyttää.

Rio Gandara / HS
Suurtapahtuma Gymnaestradan avajaiset huipentuivat näyttäviin voimisteluesityksiin Olympiastadionilla lauantaina. Nurmella nähtiin yli tuhat suomalaista esiintyjää.
Suurtapahtuma Gymnaestradan avajaiset huipentuivat näyttäviin voimisteluesityksiin Olympiastadionilla lauantaina. Nurmella nähtiin yli tuhat suomalaista esiintyjää.
Rio Gandara HS
Gymnaestradan 21 000 osallistujaa toi väriä Olympiastadionin katsomoihin.
Gymnaestradan 21 000 osallistujaa toi väriä Olympiastadionin katsomoihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?