Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK kohtaa latvialaisen FK Ventspilsin tiistaina Mestarien liigan karsinnoissa

Daniel Örlund haaveili suurseuroista – pelaa nyt konkarina HJK:ssa europelejä

Ruotsalaismaalivahti Daniel Örlundin unelma pelaamisesta maailman suurimmissa jalkapalloseuroissa ei toteutunut, mutta hän viihtyy HJK:ssa. Helsinkiläisjoukkue aloittaa Mestarien liigan karsinnat Latviassa.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
HJK:n maalivahti Daniel Örlund harjoitteli maanantaina Ventspilsin kotistadionilla Latviassa. Ventspils ja HJK iskevät tiistaina yhteen Mestarien liigan toisen karsintakierroksen avausosassa.
HJK:n maalivahti Daniel Örlund harjoitteli maanantaina Ventspilsin kotistadionilla Latviassa. Ventspils ja HJK iskevät tiistaina yhteen Mestarien liigan toisen karsintakierroksen avausosassa. Kuva: Vesa Koivunen

Viimeinen lukko. Joukkueen tuki ja turva.

Yllä olevat luonnehdinnat ovat jalkapallomaalivahteihin usein liitettyjä kliseitä, mutta monesti ne pitävät myös paikkansa.

Kaksi pointtia

Ventspils isännöi HJK:ta Latviassa

1 Ventspils on pelannut kotimaansa sarjassa hyökkäävää jalkapalloa. Joukkueella on normaalisti kentällä kaksi kärkeä, ja laitapuolustajat tukevat hyökkäyksiä vahvasti.

Hämärän peitossa on kuitenkin, miten latvialaisjoukkue lähtee Mestarien liigan karsintojen kotiotteluunsa HJK:ta vastaan. Viime kaudella Ventspils kohtasi ruotsalaisen Malmön. Siinä otteluparissa latvialaiset keskittyivät lähinnä kyttäämään vastahyökkäyksiä.

2 HJK:n pelaaminen ei ole viime aikoina vakuuttanut. Helsinkiläisvieraat tuskin lähtevät hakemaan mitään maalijuhlaa, vaan haluavat viedä ratkaisun toiseen osaotteluun. HJK:n on karsittava puolustusvirheet. Sen hyökkäyspelaamiseen vaikuttaa paljon se, millaisella taktiikalla kotijoukkue tulee otteluun.

Helsingin Jalkapalloklubin tuki ja turva on ruotsalaismaalivahti Daniel Örlund, joka ei yksinkertaisesti saa epäonnistua, mikäli HJK haluaa menestyä eurokentillä. Ensimmäinen testi on tänään tiistaina, kun HJK kohtaa Mestarien liigan karsinnoissa vieraissa FK Ventspilsin.

"Ei minulla ole paineita, nämä pelithän ovat hauskoja", kokenut Örlund, 35, sanoo HJK:n majapaikassa Ventspilsissä.

Majapaikkana toimivan latvialaishotellin julkisivu on nähnyt parempiakin aikoja. Se kuitenkin riittää Örlundille ja muille pelaajille. Eivät he tänne ole tulleet nauttimaan glamourista vaan pelaamaan jalkapalloa.

Vaikka urheilijat harvoin sanovat kokevansa kovia paineita, Örlund tuskin niitä on oikeastikaan kasannut harteilleen. Ei hänen tarvitse. Hänestä huokuu rauhallisuus ja johtajuus.

Örlund kuitenkin myöntää, että Mestarien liigan karsintaottelut ovat henkilökohtaisestikin erittäin tärkeitä pelejä.

"Minulle on tullut tällä kaudella muutamia kämmejä. Ei ole väliä, minkä ikäinen on. Virheistään voi oppia", hän pohtii.

Mahdollisuus pelata europelejä oli osatekijä, miksi Örlund halusi HJK:hon.

Niin se on ollut myös monelle muulle helsinkiläisjoukkueen ulkomaalaishankinnalle. HJK ei pysty naaraamaan jalkapallomaailman suuria tai keskisuuria tähtiä.

Sen sijaan se pystyy hankkimaan kokeneita jalkapalloilijoita, jotka ovat pelanneet urallaan hyvissä seuroissa ja kovien paineiden alla. Sellaisia kuin Tukholmassa syntynyt Örlund.

Ruotsalaismaalivahdin kohdalla kovat seurat tarkoittavat kotimaansa AIK:ta ja norjalaista Rosenborgia. Molemmat ovat Pohjoismaiden mittakaavalla suurseuroja. AIK:lla on lisäksi yksi Pohjois-Euroopan suurimmista ja fanaattisimmista kannattajaryhmistä.

Miksi sellaisessa mankelissa karaistu maalivahti ottaisi ylimääräisiä paineita latvialaisen FK Ventspilsin kohtaamisesta?

Örlund voitti Ruotsin mestaruuden 2009, ja seuraavalla kaudella napsahti Norjan ykköstila.

"Siitä on jo kauan, kun pelasin Ruotsin Allsvenskanissa, mutta Norjan liigasta voin sanoa, että siellä pelataan suoraviivaisesti. Pelaaminen ei perustu niin paljoa pallonhallintaan. Täällä [Suomessa] kunnioitetaan vastustajaa enemmän kuin Norjassa", Örlund vertailee.

"Suomen liigassa ei ole ehkä niin monta huippujoukkuetta, mutta kaikki perustuu rahaan. Jalkapallossa niin moni asia perustuu rahaan."

HJK:n kohdalla on puhuttu paljon ulkomaalaishankinnoista.

On kohistu hyökkääjä Mike Havenaarista, joka on epäonnistunut. Hänen sopimuksensa päättyy elokuun lopussa, ja HJK:n urheilujohtajan Tuomo Saarnion mukaan jatko on auki.

On puhuttu Atomu Tanakasta, joka on onnistunut.

Örlundista on puhuttu vähemmän. Se kertoo ruotsalaismaalivahdista. Hän on perusluotettava torjuja, ulottuva maalivahti ja kohtelias mies. Pitkähiuksinen ja äijämäinen Örlund ei ole pettänyt eikä ollut maaginen. Vaikea hänestä on repiä kohuotsikoita.

Örlund ei kuitenkaan ole tällä hetkellä tyytyväinen. HJK elää vaikeaa jaksoa, sillä se ei ole voittanut Veikkausliigassa yhtään neljästä viime ottelustaan.

"Olemme pelanneet keskiarvoamme huonommin, ja sen voimme sanoa myös ääneen."

Ventspils-otteluparissa HJK on suosikki. Putoaminen olisi valtava pettymys. Jossain kaukana haaveissa siintää Mestarien liigan tai Eurooppa-liigan lohkopaikka.

Nuorena Örlund unelmoi kaikkien muiden jalkapallolasten tavoin pelaamisesta maailman kovimmissa joukkueissa. Nyt hän on jo 35-vuotias.

"Ehkä aikani on ohi niiden unelmien suhteen, mitkä minulla pienenä oli. Unelmistani moni on kuitenkin toteutunut, ja olen uraani tyytyväinen. Tietysti haluan yhä isoihin, isoihin seuroihin, mutta keskittymiseni on nyt täysin HJK:ssa", hän sanoo jopa hieman melankolisena.

Ei Örlundista tullut Ruotsin parasta maalivahtia. Hänellä on tilillään yksi miesten maaottelu.

Myöskään oma lapsuudenunelma maailman isoimmista seuroista ei toteutunut, mutta ainakin Örlund voi hinata HJK:ta askeleen lähemmäs helsinkiläisseuran unelmaa.

 

Ventspilsin ja HJK:n Mestarien liigan 2. karsintakierroksen ottelu tänään Latviassa kello 18.30. Otteluparin toinen osa on Helsingissä 21. heinäkuuta.

Tapio Keskitalo HS
Ventspils

Vesa Koivunen
Daniel Örlund on pelannut melko hyvän kauden, vaikka hänestä ei ole kohistu yhtä paljon kuin muutamista muista HJK:n ulkomaalaispelaajista.
Daniel Örlund on pelannut melko hyvän kauden, vaikka hänestä ei ole kohistu yhtä paljon kuin muutamista muista HJK:n ulkomaalaispelaajista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!