Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Chris Froome hyökkäsi ja ratkaisi

Brittipyöräilijä siirtyi Ranskan ympäriajon ensimmäisellä vuoristoetapilla ylivoimaiseen johtoon

Urheilu
 
eric gaillard reuters
Chris Froome ajoi viimeiset kilometrit yksin yleisön kannustaessa tien varressa.
Chris Froome ajoi viimeiset kilometrit yksin yleisön kannustaessa tien varressa. Kuva: eric gaillard reuters

Fausto Coppi Alpe d'Huez -vuorella vuonna 1952. Eddy Merckx Mont Ventoux'n nousussa 1970. Marco Pantani Les Deux Alpesilla 1998.

Ei Ranskan ympäriajon tiistaina ajettu ensimmäinen vuoristo-osuus aivan näiden klassikkoetappien joukkoon noussut, mutta Sky-tallin Chris Froomessa oli silti Pyreneillä nähtävissä häivähdyksiä suurista mestareista.

Artikkeliin liittyvät

Kokonaistilanteen kärkitilalta ympäriajon 10. etapille lähtenyt brittipyöräilijä hyökkäsi reilut kuusi kilometriä ennen maalia La Pierre-Saint-Martin -vuorella.

Pää painui alas ja jalat pyörittivät ketjua hurjalla taajuudella. Kovimmat haastajat jäivät kauas taakseen. Tourin vuonna 2013 voittaneen pyöräilijän suoritus oli ylivoimainen.

"Tämä oli unelmapäivä", Froome iloitsi AFP:lle maalissa.

Sky-tallin taktiikka toimi täydellisesti. Se piti Froomen edessä kaksi apuajajaa, Geraint Thomasin ja Richie Porten, aina seitsemän kilometrin päähän maalista. Tuossa vaiheessa britin kanssa vuorta kiipesivät vielä Tejay van Garderen, Nairo Quintana ja ilman Tinkoff-Saxo-tiiminsä apua jäänyt Alberto Contador. Hallitseva mestari Vincenzo Nibali oli hyytynyt matkan varrelle jo paria kilometriä aikaisemmin.

"Joukkukaverini näyttivät jo aika-ajossa, kuinka vahvoja he ovat", Froome kehui.

Irtiotto oli laskelmoitu alusta loppuun. Froome irtosi kevyesti, ja jalat kestivät rääkkiä maaliin asti. Hän repi viimeisellä kuudella kilometrillä tasaisesti eroa takaa-ajajiin, eikä keltään löytynyt rahkeita vastaamaan haasteeseen.

Sky nappasi kaksoisvoiton, kun Porte paineli Quintanan ohi viimeisellä suoralla. Porte ylitti maaliviivan 59 sekuntia Froomen jälkeen, Quintana 1.04.

Etapin jälkeen Porte puki päälleen parhaalle mäkiajajalle annettavan punatäpläpaidan ja sai balsamia Italian ympäriajossa saamiin haavoihinsa. Hän lähti kesäkuun Girolle yhtenä ennakkosuosikeista, mutta keskeytti viikko ennen maalia epäonnistuttuaan surkeasti.

Froome ratkaisi hyökkäyksellään käytännössä kokonaiskilpailun voiton kaksi viikkoa ennen sen loppumista. Van Garderen on nyt toisena 2.52 brittiä jäljessä. Kolmannelta sijalta löytyvällä Quintanalla on kärkeen eroa 3.09. Italian ympäriajon jo tällä kaudella voittanut Contador on perässä 4.04, Nibali peräti 6.57. Heidän haaveensa Tourin voitosta ovat nyt murskana.

Erityisesti Nibalin heikkous hämmentää. Vielä viime vuonna hän voitti Tourilla neljä etappia ja loisti Pyreneillä. Parhaiten muistetaan sooloajo Hautacamin kaameassa nousussa.

"Oloni oli hyvä, mutta jostain syystä en ollut edes viime vuotisen versioni pikkuveli", Nibali suri AFP:lle.

Van Garderen on Froomen ohella tähänastisen Tourin suurin onnistuja. Yhdysvaltalaisella pyöräilijällä on kaikki mahdollisuudet yllättää ja nousta Pariisissa palkintokorokkeelle.

Ympäriajon ensimmäinen vuoristomaaliintulo oli odotetun haastava. Tiedettiin, että ensimmäinen päivä Pyreneillä on vaikea kilpailijoille, joiden elimistö ei vielä ole tottunut rankkoihin nousuihin tai Etelä-Ranskan ilmastoon. Silti oli täysi yllätys, että Froome oli näin ylivoimainen.

"Minulla oli huono päivä", Contador kommentoi Reutersille. "Jostain syystä en voinut hengittää kunnolla."

"Olen rauhallinen, mutta vastustajani oli minua vahvempi tänään. Se on selvä", totesi puolestaan Quintana.

Froomen voitto oli kuin toisinto vuoden 2013 ensimmäisestä vuoristoetapista, jolloin hän rökitti vastustajansa Pyreneiden Ax 3 Domaines'lla.

"Kisa ei ole vielä ohi. Pariisiin on pitkä matka", Froome vähätteli.

Se pitää paikkansa vain osittain. Tästä eteenpäin Froome voi rauhassa kyttäillä muita ja nauttia maisemista. Jos onnettomuuksia tai sairastumisia ei tapahdu, Ranskan ympäriajossa kilpaillaan enää yksittäisistä etappivoitoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!