Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiskoreografi sai kauppareissulla idean jättimäiseen voimistelunäytökseen

Koreografi Riikka Virkajärvi-Johnsonin vision toteuttaa Olympiastadionilla 880 voimistelijaa

Urheilu
 
Tältä näytti lähes 900 voimistelijan esitys Olympiastadionilla
Tältä näytti lähes 900 voimistelijan esitys Olympiastadionilla
Gymnaestrada-voimistelufestivaalin Midnight Sun Special -tapahtuma toi Olympiastadionin nurmelle yhtä aikaa parhaimmillaan tuhansia voimistelijoita. HS kuvasi koreografi Riikka Virkajärvi-Johnsonin ideoiman Valkea lintu -esityksen. Suomalaisesta muotoilusta ammentavan Valkean linnun esitti 880 voimistelijaa. Kuvaus ja leikkaus: Petri Krook

Koreografi Riikka Virkajärvi-Johnsonia harmittaa. Hän on nähnyt hotellissa kukkaornamenttien koristaman maton mutta unohtanut ottaa siitä kuvan.

"Osa terälehdistä oli pyöreitä, osa teräviä. Niistä saa jumalaisia kuvioita voimisteluesityksiin. Täytyy mennä takaisin kuvaamaan."

Näin toimii helsinkiläisen Virkajärvi-Johnsonin ideointiprosessi. Oivallus voi syntyä missä vain. Voimistelutapahtuma Gymnaestradassa esitettävän The Swan -kenttänäytöksen avaavan liikkeen hän sai päähänsä kauppareissulla.

"Tuli niin mieletön visio, että piti ottaa pari jumppa-askelta kadulla. Ideointia ei voi kytkeä pois päältä."

Kenttänäytöksillä on vahvat juuret suomalaisessa voimistelussa. Niissä isot massat liikkuvat kentällä yhtä aikaa ja muodostavat näyttäviä kuvioita.

The Swan tunnetaan myös nimellä Valkea lintu. Tanssillista voimistelua sisältävä ohjelma ammentaa aiheensa suomalaisesta muotoilusta, ja suomalaisyhtye Nightwishin balladista Meadows of Heaven.

"Musiikin herkkyys, dynamiikka ja dramaturgia tukevat näkemystäni. Haluan välittää suomalaista voimaa ja kauneutta voimistelun liikekielellä."

The Swanin esittää Gymnaestradassa 880 voimistelijaa. Helpomman roolin tekevät joutsenet, vaikeamman satakielet. Kokonaisuuden kruunaavat valkoiset, osin pliseeratut eli tiheästi laskostetut asut ja höyhenpanta.

Markus Jokela HS
Koreografi Riikka Virkajärvi-Johnsonin (edessä) kenttänäytös The Swan alkaa näyttävällä sisääntuloliikkeellä. RiikkaSet-voimisteluseuran Roosa Kinnunen (vas.) esittää joutsenta, Kati Länkelä ja Teea Pylkkö taipuvat satakieliksi.
Koreografi Riikka Virkajärvi-Johnsonin (edessä) kenttänäytös The Swan alkaa näyttävällä sisääntuloliikkeellä. RiikkaSet-voimisteluseuran Roosa Kinnunen (vas.) esittää joutsenta, Kati Länkelä ja Teea Pylkkö taipuvat satakieliksi.

Koreografioissaan Virkajärvi-Johnson lähtee teemasta ja etenee kuvioista liikkeisiin. Niiden toimivuutta hän testaa oman RiikkaSet-voimisteluseuransa naisilla.

"Pohdin, mikä liike toteuttaa kuvion parhaiten. Koreografisesti vaikeimpia ovat siirtymät eli se, miten kuviosta toiseen siirrytään mahdollisimman nopeasti ja hienosti."

Kuka

Riikka Virkajärvi-Johnson

 Vuonna 1969 syntynyt koreografi.

 Lähtöisin Ruovedeltä, asuu nykyisin Helsingissä.

 Työskentelee erityisopettajana.

 Helsinkiläisen RiikkaSet-voimisteluseuran toiminnanjohtaja.

 Aloittanut voimistelun satujumpalla 3-vuotiaana.

 Tehnyt ensimmäisen kenttäohjelmansa 800 alakouluikäiselle Nuori Osaaja -tapahtumaan vuonna 2000. "Draaman kaari lähti Big Bangista, eteni toukista koneellistuneeseen hammasrataskuvioon ja päättyi nousevaan rakettiin."

Hän piirtää itse kuviot, tekee opetusvideon ja kirjoittaa sanallisiin ohjeisiin jokaisen päänkäännön. Lisäksi kukin voimistelija pitää sijoittaa kenttäkartalle numero- ja kirjainkoodein.

Vielä vuoden 2006 SunSvoli-tapahtuman näytökseen Virkajärvi-Johnson raapusti käsin A3-paperille paikat 1 625 naiselle. Nyt apuna on vektorigrafiikkaohjelma, jolla paikat, kuviot ja seurojen nimet merkitään.

"Tässä tarvitaan avaruudellista hahmotuskykyä ja näkemystä. Itseäni kiehtovat poikkitaiteellisuus ja tarinankerronta."

Voimisteluseuroissa visio pitää välittää sadoille voimistelijoille. Helsinkiläisen Mellunkylän Kontion ohjaaja Marina Hyttinen kävi opetuskurssin ja opetti ohjelman videon sekä ohjenivaskan turvin seuran harrastelijoille. Harjoitteluun kului vuosi. Tärkeintä on hioa liikkeet samanaikaisiksi.

"Tarinan ilmaisuun kukin voimistelija saa hakea oman ajatuksensa. Kenttänäytöksissä yhdessä tekeminen ja yleisöt reaktiot ovat se juttu", Hyttinen sanoo.

RiikkaSet-voimistelija, helsinkiläinen Roosa Kinnunen kuvailee The Swania upeaksi. "Treeneissäkin se tuo joka kerta kylmät väreet."

Keskiviikkona Virkajärvi-Johnson istuu Olympiastadionin katsomossa ja hämmästelee, miten lähes tuhat naista toteuttaa hänen ideansa.

"Jos joutuisin itse kentälle ilman harjoittelua, olisin paniikissa ja juoksisin varmasti väärään suuntaan."

 

The Swan -kenttänäytös Olympiastadionilla Midnight Sun Specialissa ke 15. 7. klo 21 ja päätösjuhlassa la 18. 7. klo 15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?