Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Golfin British Open alkaa torstaina

St. Andrews Old Course on golfin Mekka

Sekä huippupelaajat että harrastajat fanittavat maailman tunnetuinta kenttää

Urheilu
 
RUSSELL CHEYNE / REUTERS
The Open Championshipin voittopokaali, Claret Jug, St.Andrewsin kentän 18. viheriöllä.
The Open Championshipin voittopokaali, Claret Jug, St.Andrewsin kentän 18. viheriöllä.

"Ensimmäinen päivä PARATIISISSA."

Näin fiilisteli nuori italialainen ammattigolfari Matteo Manassero sunnuntaina Twitterissä.

Hehkutusta on kuultu viime päivinä monilta kokeneemmiltakin huippupelaajilta.

"St. Andrews on suosikkikenttäni maailmassa. Olen aina rakastanut tätä", maailman tunnetuin pelaaja Tiger Woods sanoi viimeksi tiistaina St. Andrewsissa parillesadalle toimittajalle ja lukuisille tv-kameroille.

Golfin koti, pyhättö, mekka. Kaikkia näitä ilmaisuja liitetään St. Andrewsiin ja erityisesti paikkakunnan monista kentistä vanhimpaan.

Golfissa kunnioitetaan ja huomioidaan lajin vuosisatojen perinteitä kenties enemmän kuin missään muussa urheilussa.

Skotlannin itärannikolla St. Andrewsin pikkukaupungissa sijaitsevan Old Coursen eli Vanhan kentän kohdalla tämä kunnioittaminen tuntuu nousevan potenssiin.

Tällä viikolla huippugolfissa pidetään siis eräänlaiset kotibileet, kun Euroopan ainoa major-kilpailu The Open Championship, joka tunnetaan myös nimellä British Open, pelataan Old Coursella.

phil sheldon getty images
Old Coursen 17. reiällä huippupelaajien avauslyönnit kaartavat oikealla sijaitsevan hotellin siipirakennuksen yli. Alkujaan kenttää kierrettiin yli 200 vuotta sitten päinvastaisessa järjestyksessä kuin nykyään. Taustalla St. Andrewsin kaupunki.
Old Coursen 17. reiällä huippupelaajien avauslyönnit kaartavat oikealla sijaitsevan hotellin siipirakennuksen yli. Alkujaan kenttää kierrettiin yli 200 vuotta sitten päinvastaisessa järjestyksessä kuin nykyään. Taustalla St. Andrewsin kaupunki.

Useimmat maailman parhaista pelaajista tuntuvat olevan aivan täpinöissään päästessään kilpailemaan Old Coursella, mutta maailman legendaarisinta kenttää ihastelevat myös lukemattomat harrastajapelaajat.

Kenttä on vuosikausia rankattu erilaisissa alan lehdissä ja muissa asiantuntija-arvioissa maailman viiden parhaan joukkoon ja Euroopan kentistä ykköseksi tai kakkoseksi. Haastajaksi on noussut Pohjois-Irlannin itärannikolla sijaitseva Royal County Down, joka isännöi toukokuussa Irlannin osakilpailua Euroopan-kiertueella.

Maisemallisesti Old Course ei näytä juuri sen kummemmalta kuin muutkaan Openin kentät. Korkeuseroa on noin viisi metriä, eli kenttä on verrattain tasainen.

Kumpuilevan pelialueen reunoilla on runsaasti katajapensaita ja vanhaa kiviaitaa. Aivan meren rannalle kenttä koukkaa vain parin väylän verran.

Kenttä on pituudeltaan nykyisten huipputason kilpailujen keskitasoa, samoin monien mielestä vaikeustasoltaan.

Kun Mikko Ilonen valmistautui tiistain harjoituskierroksellaan lähestymislyöntiinsä seitsemännelle viheriölle, hänen ja ruotsalaisen pelikaverin Jonas Blixtin yli viuhui palloja. Ne lähtivät 11. reikää pelanneen amerikkalaisnelikon mailoista.

Kyseiset väylät pelataan ristiin, mikä kertoo siitä, että kyseessä on erittäin vanha kenttä. Ensimmäistä kilpailuaan Old Course isännöi vuonna 1857.

Nykyään ei kenttäsuunnittelijoilta moista reititystä syntyisi.

Kentän toinen erikoisuus on sen 17. reikä, pisin par-nelonen, jossa avauslyönnit tähdätään kentän reunalla sijaitsevan nimikkohotellin siipirakennuksen yli.

Mutta mikä Old Coursesta tekee niin erityisen, kaiken fanittamisen arvoisen?

Yksi sopiva henkilö vastaamaan on Openin ainoa suomalainen, maan ykköspelaaja Mikko Ilonen.

"Historia on mitä on, tämä kylä on täynnä historiaa. Tällä kentällä on oma tutinansa, koska täällä on leivottu monia mestareita", sanoi Ilonen, joka kilpaili Old Coursella jo amatöörinä 1990-luvulla.

Ilosen mielestä Old Course on luonteeltaan hyvin erilainen kuin useimmat muut tunnetut merenrantojen dyyneille ja joutomaalle aikoinaan syntyneet ns. links-kentät.

"Täällä on oikeastaan koko ajan leveyden puolesta sellainen jalkapallokenttä käytössä, ei toki joka lyöntiin. Viheriöt ovat valtavan kokoisia. Tämä antaa monia vaihtoehtoja pelata. Hyvässä kelissä tämä on pitkälyöntisen paratiisi."

Amerikkalaislehti The New York Timesin golftoimittajan Karen Crousen mielestä Old Course antaa mahdollisuuden menestyä myös lyhytlyöntisille pelaajille.

"Tälle kentälle sopii monenlainen peli. Useat huippukentät ovat nykyään sellaisia, että pitkistä lyönneistä on etua. Täällä se ei päde. Tämä kenttä palkitsee mielikuvitusta ja luovuutta. Monet urheilijathan ajattelevat olevansa taiteilijoita. Tämä kenttä muuttaa luonnettaan sään mukaan, se voi olla kilpailun aikana kuin neljä eri kenttää. Se vetoaa pelaajiin", Crouse sanoi.

Jussi-Pekka Reponen HS
St. Andrews

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!