Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan ympäriajossa torstaina huimapäiden surmansyöksy

Ranskan ympäriajossa ajetaan tänään Pyreneillä kilpailun pahamaineisin alamäki – Col de Portet d'Aspet

Urheilu
 
doug pensinger getty images
Tourin pääjoukko laskeutui Col de la Madeleine -solaan vuonna 2004.
Tourin pääjoukko laskeutui Col de la Madeleine -solaan vuonna 2004. Kuva: doug pensinger getty images

Alamäkeen ajaminen polkupyörällä on tuttua monelle. Arkiajossa pienemmätkin nyppylät saattavat joskus hirvittää. Toimivathan jarrut?

Mutta ammattipyöräilyn laskuosuudet eivät ole mitään torkkelinmäkiä. Suurten ympäriajojen vuorilta syöksytään alas jopa yli 100 kilometrin tuntivauhtia.

Laskujen seuraaminen on piinaavaa pelkästään television välityksellä. Reittien varsia ei ole aidattu, ja leveäksi mennyt ajolinja vie kilpailijan vaarallisen lähelle tappavaa rotkoa. Tie voi olla sateen liukastama tai helteen pehmentämä.

Sen varrella saattaa piillä muitakin vaaroja. Ranskan ympäriajon keskiviikon etapilla Col du Tourmalet -vuorensolan rinteillä laiduntavat lehmät ylittivät lauhkeina ajoradan. Warren Barguil vältti nautaan törmäämisen vain täpärästi.

Silti kilpailijat pistävät laskuissa kaiken peliin. Jotkut ottavat kovia riskejä aikaa voittaakseen. Silloin pyöränkäsittelytaitojen on oltava huippuluokkaa.

"Toisille laskeminen tuottaa mielihyvää, toisille pelkoa", kertoo Kjell Carlström, joka osallistui Touriin kilpailijana 2005–2007. Hänen nopeusennätyksensä on 114 kilometriä tunnissa.

"Itse olen joutunut väistämään vain ihmisiä, en lehmiä."

Tänään torstaina Tourissa poljetaan kilpailun tähän asti raskain vuoristoetappi. Se päättyy kategorisoinnin yläpuoliseen Plateau de Beille -nousuun. Ennen sitä tullaan alas ympäriajon pahamaineisinta laskua, Col de Portet d'Aspetia. Lasku muistetaan kahdesta vakavasta onnettomuudesta.

Vuonna 1973 ranskalaislegenda Raymond Poulidor, Tourin "ikuinen kakkonen", menetti pyöränsä hallinnan ja syöksyi tieltä. Poulidor oli menettää onnettomuudessa henkensä, mutta palasi jo seuraavana vuonna takaisin kisaan. Pahin kävi toteen vuonna 1995, kun italialainen Fabio Casartelli menehtyi lyötyään hurjassa vauhdissa päänsä asfalttiin. Onnettomuuspaikalle pystytettiin Casartellin muistomerkki.

"Kyllä tuollaiset tapahtumat jäävät kilpailijoiden mieliin. Laskuun suhtaudutaan suuremmalla kunnioituksella."

afp
Raymond Poulidor loukkaantui vakavasti ympäriajon 13. etapilla 1973.
Raymond Poulidor loukkaantui vakavasti ympäriajon 13. etapilla 1973.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?