Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään Openin aloittava Mikko Ilonen ei päästänyt vaisua alkukautta "ihon alle"

Lahtelainen tuntee olevansa noususuunnassa Euroopan suurimman kilpailun Openin alkaessa Skotlannissa

Urheilu
 
andrew redington getty images
Mikko Ilonen pelaa seitsemännen kerran Openissa. Parhaat sijoitukset ovat 9:s ja 16:s. Tiistain harjoituskierroksella syntyi seitsemän birdietä ja muutama bogi.
Mikko Ilonen pelaa seitsemännen kerran Openissa. Parhaat sijoitukset ovat 9:s ja 16:s. Tiistain harjoituskierroksella syntyi seitsemän birdietä ja muutama bogi. Kuva: andrew redington getty images

Odotukset olivat tapissa vuosi sitten, kun Mikko Ilonen valmistautui golfvuoden kolmanteen arvokilpailuun Open Championshipiin.

Tuolloin takana oli uran paras alkukausi ja tuore voitto (uran neljäs) Irlannin kilpailusta.

Tuloksena Royal Liverpoolin kentällä oli kuitenkin pettymys, karsiutuminen viikonlopun kierroksilta .

Kun tämän vuoden Open alkaa tänään torstaina golfin kodiksi kutsutulla St. Andrewsin Old Coursella Skotlannissa, Ilosella on takana kaikkien odotusten vastaisesti ainakin tulosten valossa epäonnistunut alkukausi.

Viime viikkoina Ilonen on löytänyt pelaamisestaan kuitenkin sellaisia merkkejä, että suunta on kääntynyt. Myös kahden edellisen Euroopan-kiertueen kilpailun tulokset tukevat pelaajan omaa tuntumaa.

"Nyt olen taas nousussa, se on ihan selvä ", Ilonen sanoi Openin aattona HS:n haastattelussa.

Golf on kaikilla tasoilla siitäkin jännä peli, että joskus pelaaminen tuntuu paremmalta kuin tuloskortti kertoo ja päinvastoin.

Viidettätoista kauttaan ammattilaisena pelaava Ilonen, 35, on Euroopan-kiertueen 327 kilpailun kokemuksella oppinut tunnustelemaan omaa virettään myös muulla tavalla kuin tuloksiin tuijottamalla.

"Pystyn vertailemaan harkkakierroksia. Millainen rentous on ja miten lyönti lähtee. Nyt on ollut karvan verran rennompaa menoa kuin on ollut aiemmin, esimerkiksi viime vuonna ennen Openia", Ilonen arvioi.

Touko–kesäkuussa Ilonen karsiutui kolmessa kilpailussa peräkkäin viikonlopun kierroksilta. Väliin mahtui myös ponneton esitys US Openin karsinnassa.

Tuon jakson jälkeen Ilonen vetäytyi suunnitellusti kolmen viikon harjoitustauolle. Valmentaja Timo Rauhalan johdolla kertyi Kytäjän kentällä kymmenkunta onnistunutta harjoituspäivää.

"Siitä alkoi askel askeleelta mennä parempaan suuntaan."

Tällä kaudella Ilonen on pelannut 13 Euroopan-kiertueeseen kuuluvaa kilpailua. Paras sijoitus (18:s) tuli huhtikuussa Kiinassa, mutta parhaana kilpailunaan hän pitää maaliskuun suurta turnausta Floridassa. Sijoitus oli 23:s.

"Siellä pelasin ensimmäisen ysin huonosti, mutta sen jälkeen 63 reikää hyvin."

Euroopan-kiertueen tilastotkin kielivät karua notkahdusta viime vuoteen verrattuna. Nyt Ilosen kierrostulosten keskiarvo on 72,34, kun se viime kaudella oli 70,88. Myös avausten väyläosumissa ja lähestymislyöntien viheriöosumissa on tullut takapakkia.

Maailmanlistalla hän on vajonnut sijalle 99 oltuaan vuoden alussa 47:s ja parhaimmillaan syksyllä 37:s Euroopan-kiertueen reikäpelimestaruuden jälkeen.

Vaikka kausi on ollut toistaiseksi alavireinen, Ilonen on mielestään suhtautunut asiaan eri tavalla kuin joskus aiemmin.

"On ollut vaisuja sijoituksia, mutta ei se ole mennyt ihon alle. Jos joskus aikaisemmin on ollut pidempi jakso, jolloin asiat eivät ole tulleet helpolla, olen ollut kentällä aika kärkäs. On saattanut mailat lennellä ja muuta."

"Nykyään reagoin ihan eri tavalla. Ei olekaan ihan maailmanloppu, jos tulee vähän bogeja korttiin. Se riippuu siitä, miten ne tulevat. Jos tekee virhepäätöksiä, vääriä mailoja tai jotain, silloin voi vähän itseään ruoskia."

Viimeiseen Openia edeltävään kilpailukierrokseensa Ilonen oli erittäin tyytyväinen. Sen hän pelasi sunnuntaina Edinburghin ulkopuolella Skotlannin avoimissa.

"Olin tyytyväinen siihen, miten pelasin. Lauantaina olin tosi vaisu alussa, ja korvien välissä tuntui painavalta. Takaysin pelasin neljä alle, ja sunnuntaina olin tosi pirteä ja sain irti oikeastaan kaiken muun paitsi tuloksen. Oli hyvä saada ehjä kierros ennen tänne tuloa."

Openin avauskierroksen Ilonen pääsee pelaamaan sääennusteitten mukaan melko mukavassa säässä, mutta perjantaina luvassa on "brutaalit" olot kaikille: sadetta ja navakkaa tuulta.

"Sitten pelataan kärsivällisyyttä vastaan. Mennään hetki kerrallaan ja otetaan vastaan mitä tulee."

 

Viasat Golf seuraa Open Championshipiä suorilla lähetyksillä.

Jussi-Pekka Reponen HS
St. Andrews

jussi-pekka reponen hs
Mikko Ilosen ja hänen eteläafrikkalaisen caddiensa Reginald Mokhosin (vas.) yhdeksänvuotinen yhteistyö päättyy syksyllä, kun Mokhosi lopettaa caddien työt. Ilosella on jo kiikarissa uusi, englantilainen caddie.
Mikko Ilosen ja hänen eteläafrikkalaisen caddiensa Reginald Mokhosin (vas.) yhdeksänvuotinen yhteistyö päättyy syksyllä, kun Mokhosi lopettaa caddien työt. Ilosella on jo kiikarissa uusi, englantilainen caddie.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!