Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten kaksinpelin Suomen mestari saa tennisvalmennusta isoveljeltään

Ella Leivo rakentaa tennisuraansa isoveljensä Leevi Leivon valmennuksessa. Kaikesta puhutaan suoraan, vaikka aluksi veljen kuunteleminen olikin vaikeaa.

Urheilu
 
Reijo Hietanen
Ella Leivo kuuluu Suomen naistenniksen huippuihin. Tampereen Tenniskeskus on hänelle tuttu harjoittelupaikka.
Ella Leivo kuuluu Suomen naistenniksen huippuihin. Tampereen Tenniskeskus on hänelle tuttu harjoittelupaikka. Kuva: Reijo Hietanen

Voisi kuvitella, että valmennettavan tekee mieli kiukutella kesken rankan viivajuoksun, kun ikäeroa on vain kaksi vuotta ja vastuuvalmentajana hiostaa oma isoveli. Tampereen Tennisseuraa (TaTS) edustava Ella Leivo, 20, kuuntelee kuitenkin napisematta Leevi Leivoa, 22.

"Halusin itse Leevin valmentajakseni. Saan häneltä parhaat vinkit ja tuen. Tiedän Leevin välittävän oikeasti siitä, miten pärjään kisoissa", Suomen naistenniksen kärkipelaajiin kuuluva Ella Leivo kertoo.

Artikkeliin liittyvät

Sisarusten yhteistyö poiki tuoreimman onnistumisensa kesäkuun lopulla Turussa, missä Ella Leivo juhli viidennen kerran naisten tenniksen kaksinpelin Suomen mestaruutta. Hän peittosi ulkokenttien SM-kilpailujen loppuottelussa seurakaverinsa Tanja Tuomen erin 6–2, 5–7, 6–1.

Leivojen tennisurat lomittuivat jo varhain. Veljen treenit olivat Ella Leivon ensikosketus lajiin. Pian isä kuskasi kuusivuotiaan tytön tuhnutunnille, jossa tennisalkeita opeteltiin pehmeällä pallolla.

"En tiedä, käytetäänkö tuhnupallo-nimitystä vain Tampereella. Muualla puhutaan pehmiksestä tai softiksesta. Juniorit etenevät siitä portaittain kohti oikeaa tennispalloa", Leevi Leivo kertoo.

Pikkusisko innostui niin, että kodin olohuoneen seinät piti riisua tauluista tuhnupallolla harjoittelua varten. Pompottelu seinää vasten kehitti pallosilmää ja -tuntumaa ja tarjosi mahdollisuuden kilpailla toistojen määrissä veljeä vastaan.

Eikä kisailu päättynyt siihen. Muutaman vuoden kuluttua Leevi ja Ella Leivo kamppailivat verkolla tasaväkisesti pisteistä. Aluksi lahjakas sisko vei useammin voiton.

"Silloin Leevillä lensi maila."

Ikä ja fysiikka kääntyivät pian Leevi Leivon eduksi, mutta Ella Leivo käytti tätä usein sparrausapuna. Veli ryhtyi yhdeksi valmentajista, kun Ella Leivo voitti ensimmäisen naisten SM-kultansa vain 14-vuotiaana. Yhtä nuorena samaan temppuun on pystynyt ainoastaan Suomen naistenniksen ykköstykki, maailmanlistalla sijalla 653 oleva Emma Laine.

"Aluksi tuntui vaikealta ottaa neuvoja. Tiuskin ja sanoin, että 'sä et tiedä mistään mitään'. Kun ikää on karttunut, olen oppinut arvostamaan Leevin taitoja eri lailla."

Leevi Leivo kilpailee TaTsin SM-liigajoukkueessa ja käy parhaillaan Tennisliiton kilpavalmentajakurssia. Hän valmentaa tamperelaisseurassa ammattilaisena. Siskonsa päävalmentajana hän on toiminut vuoden. Tuona aikana Ella Leivo on kiertänyt ahkerasti kymppitonniksi kutsuttuja kansainvälisiä alimman tason ammattilaiskisoja, joista voi kerätä naisten WTA-listan rankingpisteitä.

Leivo on noussut maailmanlistalla parhaimmillaan sijalle 1 044. Nyt häntä ei ole sijoitettu. Tuore SM-kulta takasi kuitenkin villin kortin Tampere Openin naisten pääsarjaan. Kotiturnauksessa voi kartuttaa pisteitä ja kivuta takaisin WTA-listalle.

"Se on seuraava tärkeä etappi. Tavoite on voittaa pari peliä pääsarjassa."

Leivon valtteja ovat lyöntivarmuus, päättäväisyys ja syöttö. "Lyönnissä Ella ei jää kovin monelle kakkoseksi kansainvälisissä kisoissa. Liikkuminen on isoin kehityskohde. Kulmiin ja kulmista pois pitäisi päästä nykyistä nopeammin", Leevi Leivo sanoo.

Tennisliiton kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinonen arvioi Leivon maan naispelaajien huippuihin. Sen osoittaa jo valinta naisten tenniksen tärkeimpään maajoukkuekilpailuun, Fed Cupiin. Leivon kovimmat kilpasiskot ovat rannemurtumasta kärsinyt Emma Laine ja kansainvälisiä turnauksia ahkerasti kiertävä Piia Suomalainen, Tanja Tuomi sekä nuori lupaus Oona Orpana.

"Olen voittanut muut, mutta Emmaa vastaan en ole hetkeen pelannut. Toivottavasti pääsen haastamaan hänet joulukuun SM-kisoissa", Ella Leivo sanoo.

Hän puhuu tavoitteistaan varovasti. Nuorena tavoitteena oli ammattilaisuus. Nyt pääsy WTA-listalla 500 joukkoon olisi hienoa, mutta stressiä hän ei ota.

"Tähtäimessä on harjoitella kovaa ja maksimoida oma potentiaali. Se riittää, mihin riittää. Olisi tietysti hienoa, jos voittaisin sen verran kisoja, että voisin elättää itseni tenniksellä."

Nykyiset palkintosummat ovat sen verran pieniä, että niillä katetaan turnauskulut.

Sisarusten välinen valmennussuhde ei ole kovin tyypillinen, mutta Leevi Leivo näkee siinä etuja. "Tunnemme toisemme niin hyvin ja voimme puhua kaikesta suoraan, joskus ehkä liiankin suoraan. Ellaa ei ole koskaan tarvinnut vetää korvasta kentälle, mikä motivoi myös minua olemaan täysillä mukana."

Ella Leivo kuvailee veljeään tiukaksi, tavoitteelliseksi ja määrätietoiseksi valmentajaksi. Toisen naama ei kyllästytä, vaikka sisarukset käyvät pelaamassa lähes päivittäin. Kehittyminen on nykyisin tärkeämpää kuin voitto, mutta kilpahenki elää yhä.

"Jos Ella voittaa minut, hänellä on tosi hyvä päivä."

Reijo Hietanen
Tampereen Tennisseuran Ella Leivo kuuluu Suomen naistenniksen huippuihin. Takapiruna häärii isoveli, päävalmentaja Leevi Leivo.
Tampereen Tennisseuran Ella Leivo kuuluu Suomen naistenniksen huippuihin. Takapiruna häärii isoveli, päävalmentaja Leevi Leivo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!