Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taantunut supertähti – Tiger Woodsin syöksykierre hämmästyttää golfmaailmaa

"Tiedän, että joidenkin mielestä olen kuollut ja kuopattu."

Urheilu
 
RUSSELL CHEYNE / REUTERS
Tiger Woods on syök­sy­nyt maailmanlistalla si­jal­le 241 ol­tuaan vie­lä vii­me vuo­den alus­sa yk­kö­se­nä.
Tiger Woods on syök­sy­nyt maailmanlistalla si­jal­le 241 ol­tuaan vie­lä vii­me vuo­den alus­sa yk­kö­se­nä. Kuva: RUSSELL CHEYNE / REUTERS

Tv-yhtiö teki pari viikkoa sitten mielenkiintoisen vertailun, kun Tiger Woods pelasi Yhdysvalloissa PGA-kiertueen kilpailua.

Golfkanava näytti rinnakkain Woodsin avauslyönnin harjoitusalueella ja kilpailussa. Lyöntien tempossa oli huomattava ero.

Asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että kilpailusvingin hätäisempi tempo johtui hermoilusta ja jännittämisestä.

Kyseessä oli yksi esimerkki siitä, että golfin takavuosien ylivoimainen mahtipelaaja ei ole entisellään. Tiikeristä on tullut kesy.

Lisää näyttöä tuli torstaina, kun Woods rämpi kärsivän ja turhautuneen näköisenä tulokseen 76 (neljä yli parin) vuoden kolmannen major-kilpailun, Open Championshipin avauskierroksella.

Kontrasti oli hurja verrattuna vuosiin 2000 ja 2005, jolloin Woods voitti säihkyvällä pelillä Openin tällä samalla legendaarisella St. Andrewsin Old Coursella. Areenalla, jolla hän on viihtynyt ensivisiitistään vuodesta 1995 lähtien.

lee smith reuters
Tiger Woodsin edellisestä voitosta on pian kaksi vuotta. Torstaina hän tuskaili pelinsä kanssa Openin avauskierroksella.
Tiger Woodsin edellisestä voitosta on pian kaksi vuotta. Torstaina hän tuskaili pelinsä kanssa Openin avauskierroksella.

Openin alla Woodsilta, 39, kysyttiin mediatilaisuudessa, hermostuttaako häntä kilpailun aikana.

"Ehdottomasti. Olen aina hermostunut. Lopetan sinä päivänä, kun en enää ole hermostunut. Kyse on vain siitä, miten hermoilun hallitsee. Siinä olen onnistunut urani aikana aika hyvin", Woods vastasi.

Torstain suoritus kieli siitä, ettei Woods hallitse enää hermojaan samaan tapaan kuin uransa parhaina vuosina. Tuolloin maailman ykköspelaajalla oli suorastaan henkinen yliote vastustajiinsa. Viimeistään suurimpien kilpailujen päätöskierroksilla kovimmatkin haastajat murenivat henkisesti.

Tilanne muuttui ratkaisevasti, kun naimisissa olleen Woodsin monipuoliset naisseikkailut vyöryivät julkisuuteen vuoden 2009 lopussa.

Tuolloin Woods ilmeisesti alkoi menettää kilpakumppaneiltaan saamaansa arvostusta.

Sen jälkeen hän on voittanut satunnaisesti, mutta ei enää major-kilpailuja. Tuoreimman major-voittonsa hän saavutti 2008 US Openissa vasen polvi käytännössä romuna ja rasitusmurtuma saman jalan sääriluussa.

Viime vuosina Woodsilla on ollut monenlaista kremppaa, ainakin selässä ja jaloissa, mutta alkuviikosta hän väitti olevansa nyt fyysisesti kunnossa.

Svingivalmentajat ovat vaihtuneet, ja lyöntitekniikkaansa hän tuntuu säätävän lähes jatkuvasti.

Maailmanlistalla Woods on syöksynyt sijalle 241 oltuaan vielä viime vuoden alussa ykkösenä. Parhaina vuosinaan hän oli kahteen otteeseen yli viisi vuotta yhteen menoon maailman ykkönen.

Ennen perjantaita Woods oli pelannut kolme edellistä major-kierrostaan yhteensä 20 yli parin, kun hän karsiutui neljän viikon takaisessa US Openissa tuloksin 80+76.

Golfmaailma on ihmeissään entisen supertähden syöksykierteestä.

Woods on esiintynyt ennen kilpailuja optimistisena ja vakuutellut medialle asioitten olevan kunnossa, mutta tulokset eivät tue hänen väitteitään.

"Pelaan nyt paremmin, lyön palloa paljon varmemmin. Edellisessä kilpailussa löin sunnuntaina palloa parhaiten kahteen vuoteen", Woods sanoi Openin alla.

Avauskierroksella Openissa hän hämmästytti myös taktisilla virheillä, esimerkiksi oudoilla mailavalinnoilla.

Hiipuvasta menestyksestä huolimatta Woodsin mielestä Jack Nicklausin major-voittojen ennätyksen (18) saavuttaminen ei ole loittoneva unelma.

"Ei ollenkaan. Olen yhä nuori, en vielä 40:täkään. Tiedän, että joidenkin mielestä olen kuollut ja kuopattu. Mutta rakastan pelaamista, kilpailemista ja näitä isoja kilpailuja", 14 arvokilpailua voittanut Woods sanoi.

Woodsin kolmevuotinen seurustelu alppihiihtäjä Lindsey Vonnin kanssa päättyi keväällä. Mediatietojen mukaan Woods jäi kiinni pettämisestä.

Hiljattain amerikkalaismediassa väitettiin, että Woodsilla olisi suhde pelaajakollegan entiseen vaimoon.

Jussi-Pekka Reponen HS
St. Andrews

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!