Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden lajin lupaus

Oliver Helander taistelee tänään keihäsmitalista alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa. Muutaman viikon päästä hän on jo valmistautumassa käsipallokauteen Ruotsin liigan viime kauden hopeajoukkueen kanssa.

Urheilu
 
Laura Mendelin HS
Oliver Helander heittää iltapäivällä alle 19-vuotiaiden EM-finaalissa. Käsipallomaajoukkueessa hän debytoi viime syksynä.
Oliver Helander heittää iltapäivällä alle 19-vuotiaiden EM-finaalissa. Käsipallomaajoukkueessa hän debytoi viime syksynä. Kuva: Laura Mendelin HS

Talvi koskematta keihääseen, toukokuusta lähtien puolentusinaa heittoharjoitusta ja kaksi keihäskisaa.

Siitä on tehty Suomen mitalitoivon valmistautuminen Ruotsin Eskilstunassa käytäviin yleisurheilun alle 19-vuotiaiden EM-kilpailuihin.

Kuka?

Oliver Helander

 Syntynyt 1. 1. 1997.

 195 cm/87 kg

 Keihäänheittäjä (IF Raseborg) ja käsipalloilija (Alingsås).

 Käy koulua lukion käsipallolinjalla Ruotsissa. Samalla linjalla opiskelee pikkuveli Benjamin Helander.

 Ennätys miesten keihäällä (800 g) 76,28.

 15-vuotiaiden SE:n haltija (600 gramman keihäs) tuloksella 79,06 (vuonna 2012).

 Neljäs 17-vuotiaiden MM-kisoissa 2013.

 Heitti ennen EM-kisoja kaksi kilpailua. Raaseporissa tulos oli 75,43 ja Halmstadissa 73,04. Halmstadin kisaa edelsi harjoittelukausi käsipallojoukkueen kanssa, mikä vei räjähtävyyttä.

 Aikoo heittää EM-kisojen jälkeen muutamassa kilpailussa ennen paluuta Ruotsiin. Kalevan kisoihin hän ei näillä näkymin ehdi, koska käsipalloharjoitukset ovat jo alkaneet.

Tänään lauantaina iltapäivällä keihäsfinaalissa heittävän Oliver Helanderin tarinaa voi jatkaa kertomalla käsipallovuodesta. Keihäälle on ollut toisen lajin vuoksi vähän aikaa.

Käsipallokiireiden välissä Helander heitti torstain karsinnassa miesten 800 gramman keihään ennätyksensä 76,28 ja oli karsinnan paras.

"Kun olin yhdeksän vanha, urheilukentällä oli yleisurheiluharjoitukset. Se vain alkoi. Keihäänheitto on aina ollut laji, jota olen tykännyt harrastaa", Helander muistelee.

Siinä vaiheessa käsipallo oli jo tuttu väline. Oliverin isä Jan Helander on pelannut pitkän pääsarjauran, joten poika kulki mukana harjoituksissa ja alkoi pelata viisivuotiaana.

Takamiehen paikkaa pelaava Helander valittiin kaudella 2013–14 Suomen liigan vuoden nuoreksi pelaajaksi. Viime syksynä hän aloitti Ruotsissa Alingsåsissa lukion käsipallolinjalla, jota on jäljellä vielä kaksi vuotta. Maajoukkuedebyytin vuoro oli viime syksynä. Ensi kaudella Helander pelaa Alingsåsin miesten joukkueessa, joka voitti viime kaudella hopeaa Ruotsin liigassa.

"Oliver on lahjakas nuori pelaaja ja fyysisesti erittäin hyvässä kunnossa. Jos kehitys jatkuu, hänestä voi tulla maan johtava pelaaja ja hän voi tehdä uran Euroopassa", sanoo käsipalloliiton valmennus- ja koulutuspäällikkö Ken Sirenius.

Helander kertoo, että käsipalloharjoituksia oli Ruotsissa kuudesta kahdeksaan kertaan viikossa, kun Suomessa harjoiteltiin neljästi.

Artikkeliin liittyvät

Viime maanantain keihäsharjoituksessa Helander heitti puolivauhtisia heittoja valmentaja Glenn Lignellin tarkkaillessa.

"Fysiikka parantui paljon viime kauden aikana. Se on varmaan yksi syy siihen, että keihäs on lentänyt niin pitkälle", pitkänhuiskea Helander arvioi.

Lignell on vakuuttunut, että ammattimaisesta käsipalloharjoittelusta on keihääseen apua.

"Joku voi olla Oliveria parempi maksimivoimassa, mutta keihäässä väline on kevyt. Tällä hetkellä hän pärjää sillä harjoittelulla, mitä käsipallosta tulee."

"Käsipallossa heittoliike ei ole standardoitu. Siinä on erilaisia heittoja, mutta lajissa heitetään vauhdista. Käsipallo on hyvä vaihtoehto keihäänheittäjän sivulajiksi. Tai päinvastoin: keihäs on hyvä vaihtoehto käsipalloilijan sivulajiksi", Lignell sanoo.

Lignellin mukaan Helanderin heittäminen tulee selkäytimestä. Kun heitto on uomissaan, harjoitusta ei tarvita paljon.

"Mutkia voi silti tulla matkaan. Viime vuonna alkukesästä heitto katosi suunnilleen sormia näpsäyttämällä. Silloin piti keskittyä yksityiskohtiin. Ja kun joutuu miettimään, on vähän käsijarru päällä ja suoritus hidastuu", Lignell sanoo.

Helander lähtee EM-finaaliin tilastovitosena. Kärkinimet ovat saaneet keihään lentämään päälle 78 metriä.

Karsintaheiton Lignell sanoo heiton olleen odotusten mukainen ja hallittu suoritus.

"Mitali on tavoite. Se vaatii yli 75-metrisen", Helander sanoo.

"Ehkä tämän kesän jälkeen voi valita, kumpi on ykköslaji. Heitetään tämä kesä ensin, ja katsotaan sitten", Helander pyörittelee tulevaisuuttaan.

Toistaiseksi keihäsura kulkee raiteillaan verrattuna vaikkapa Suomen ykkösheittäjään Tero Pitkämäkeen. Pitkämäki täytti 18 vuotta joulukuussa 2000. Puolisen vuotta syntymäpäivän jälkeen alkaneella kesäkaudella keihäs lensi 74,89. 19-vuotiaiden SE-mies on Harri Haatainen, joka heitti 82,52 jo 18-vuotiaana.

Molempien lajien parista vakuutetaan, että Helanderilla ei ole valtavaa kiirettä lopulliseen lajivalintaan.

"Kyseessä on urheilijan ura ja urheilijan elämä. Hänen pitää itse tehdä omat valintansa. Vaikka kuinka patistaa suuntaan tai toiseen, se on urheilijan oma päätös, ja niin sen tulee ollakin", Lignell sanoo.

"Valinta pitää tehdä jossain vaiheessa, jos aikoo keihäässä ihan maailman huipulle. Mutta Jan Zeleznystä lähtien on esimerkkejä siitä, että lajeja voi tehdä rinnakkain", Lignell puntaroi ja muistuttaa maailmanennätysmies Zeleznyn käsipallotaustasta.

Samaa mieltä on käsipalloliiton Sirenius.

"Riippuu joukkueesta, mutta näen että lajit voivat jatkua yhdessä hyvinkin pitkälle. Kaudet eivät mene päällekkäin, ja harjoittelu tukee. Alingsåsissa yleisurheilua käytetään oheisharjoituksena", Sirenius valottaa.

Selvää on, että käsipallo tarjoaa leivän huomattavasti useammalle urheilijalle maailmassa kuin keihäänheitto. Sirenius laskee, että ammattilaisten määrän voi laskea olevan tuhansissa. Keihäässä määrä on korkeintaan joitakin kymmeniä.

Riku Teiskonlahti HS
Raasepori

Laura Mendelin HS
Oliver Helander sanoo, että Ruotsiin muutto oli helppoa. Hänen äidinkielensä on ruotsi ja veli Benjamin Helander opiskelee samalla linjalla. "On helpompi lähteä, kun mukana on joku, jonka tuntee."
Oliver Helander sanoo, että Ruotsiin muutto oli helppoa. Hänen äidinkielensä on ruotsi ja veli Benjamin Helander opiskelee samalla linjalla. "On helpompi lähteä, kun mukana on joku, jonka tuntee."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?