Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teräsnaisen ylivoimaa

Yleisö sai triathlonin Suomen mestarin Kaisa Lehtosen lähes kyyneliin

Urheilu
 
oroinen
Petteri Kivimäki
Kaisa Lehtonen kuuli 12-vuotiaana Havaijin teräsmieskisoista. Siitä innostuneena hän pyöräili isänsä kanssa 180 kilometriä. "En ollut lenkin jälkeen kovin väsynyt."
Kaisa Lehtonen kuuli 12-vuotiaana Havaijin teräsmieskisoista. Siitä innostuneena hän pyöräili isänsä kanssa 180 kilometriä. "En ollut lenkin jälkeen kovin väsynyt." Kuva: Petteri Kivimäki

"Mikä tuo tuolla oikein on?", kyseli parikymmentä vuotta sitten Pirkan hölkän kuuluttaja ihmeissään. Käynnissä oli 33 kilometrin juoksukilpailu Valkeakoskelta Tampereelle. "Tuo tuolla" oli 13-vuotias Kaisa Lehtonen. Kovaa kipittänyt tyttö ohitti kilpailun lopussa lentäen ison joukon kanssakisaajiaan.

Lehtonen oli sopinut isänsä kanssa, että he juoksisivat yhdessä 25 kilometriä, jotta tytär malttaisi juosta tarpeeksi rauhallisesti.

Artikkeliin liittyvät

"Loppumatkan sain vetää niin kovaa kuin halusin. Isä hävisi minulle pystyyn, ja niin hävisi moni muukin", Lehtonen muistelee naureskellen.

Lauantaina käynnissä oli triathlonin puolimatkan SM-kilpailu Joroisilla. Enää ei kuuluttaja kysellyt, mikä tuo tuolla oikein on, kun Lehtonen pyyhälsi aurinkoisessa säässä mieskilpailijoiden ohi.

Naisten kisan ennakkosuosikki nappasi jo kolmannen SM-kultansa putkeen kisassa, jossa uitiin 1,9 kilometriä, pyöräiltiin 90 kilometriä ja juostiin 21 kilometriä.

Toiseksi tullut Maria Söderström jäi voittajasta yli 18 minuuttia. Lehtonen olisi ollut ajallaan 4.16,38 miestenkin joukossa sijalla kahdeksan – vaikka ottikin kisan "löysästi."

"Oli hyvä, rento suoritus. Jos vetäisin täysillä, niin palautuminen kestäisi kauan", Lehtonen sanoi. Hän intoutui kuitenkin juoksemaan aiottua kovempaa, koska iso joukko katsojia kannusti Lehtosta nimellä.

"Se oli niin hienoa, että alkoi melkein itkettää. Olen tehnyt tätä touhua niin kauan yksin. Kaduilla oli esimerkiksi ikäihmisiä vesiletkun kanssa. He ruiskuttivat halutessani vettä päälleni."

Lehtonen säästeli Joroisilla voimiaan, koska hänen pitää toipua nopeasti treenaamaan ensimmäisiin Ironman- eli teräsmieskisoihinsa. Kisat pidetään lokakuussa Barcelonassa.

Lehtosella oli vielä aiemmin tänä vuonna tähtäimessään Rion olympialaiset. Haave kuitenkin kariutui, koska hän ei päässyt jalkavaivansa takia kesäkuussa Euroopan kisoihin Bakuun, jossa jaettiin olympiapaikkaan vaadittavia tärkeitä rankingpisteitä.

Nyt Lehtonen on kunnossa, ja hän on päättänyt keskittyä pitkiin matkoihin. Päätavoitteena on olla parin vuoden sisään Havaijin Ironman-kisoissa kolmen parhaan joukossa.

Rioonkin Lehtonen saattaa vielä suunnata – nimittäin maratoonarina, vaikka hän ei ole koskaan eläessään juossut vielä maratonia.

"Olympiakomitea ei ole vielä ilmoittanut virallista kisarajaa. Jos se on sama kuin aiemmissa olympialaisissa (2.37), niin pidän ajan alittamista realistisena," Lehtonen uskoo.

Myös Joroisten miesten kisassa nähtiin tuttua ylivoimaa, kun Darby Thomas otti jo neljännen Suomen mestaruutensa ajalla 3.57,47. SM-hopeaa saanut Tuukka Miettinen jäi lähes kymmenen minuuttia.

"Kulta tuntuu aina yhtä hyvältä. Aikaisemmin olin Joroisissa aina hopealla. Neljä vuotta sitten päätin pistää kaiken peliin triathlonissa", ammattilaisena treenaava Thomas sanoi tyytyväisenä.

Joroisissa nähtiin myös politiikasta tuttu teräsmies. Valtiovarainministeri Alexander Stubb tuli viidenneksi 45–49-vuotiaiden miesten sarjassa ajalla 04.41,09.

"Kisa meni tosi hyvin. Aika oli kaksi minuuttia hitaampi kuin ennätykseni, mutta juoksu oli tänään tosi hidasta. Olen juossut kolme kilometriä kahdeksaan viikkoon ennen tätä", Stubb sanoi ja kehui Joroista kesänsä kohokohdaksi.

"Saimme torstaina hommat (Kreikkaneuvottelut) pakettiin, ja nyt on tosi mukava olla täällä. Tämä on kuin kylmän kaljan ottaminen Kreikan jälkeen."

Anna von Hertzen
Joroinen

Petteri Kivimäki
Kaisa Lehtonen on saalistanut tänä vuonna SM-kullan lisäksi MM-hopeaa, MM-pronssia ja EM-kultaa.
Kaisa Lehtonen on saalistanut tänä vuonna SM-kullan lisäksi MM-hopeaa, MM-pronssia ja EM-kultaa.
Alexander Stubb
Alexander Stubb
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!