Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iloa ja inspiraatiota kotiin viemisiksi

Gymnaestrada onnistui järjestäjien mukaan yli odotusten

Urheilu
 
Mika Ranta HS
23-vuotiaat sveitsiläiset Jolanda Wicki ja Esther Stanger osallistuivat ensi kerran Gymnaestradan päättäjäisiin Olympiastadionilla lauantaina.
23-vuotiaat sveitsiläiset Jolanda Wicki ja Esther Stanger osallistuivat ensi kerran Gymnaestradan päättäjäisiin Olympiastadionilla lauantaina. Kuva: Mika Ranta HS

Päättäjäisiin kytkeytyy usein tietynlainen surumielisyys ja haikeus siitä, että jokin loppuu. Helsingin olympiastadionilla ei lauantaina surkuteltu, vaikka voimistelun suurtapahtumassa Gymnaestradassa vietettiin päätöspäivää.

Esimerkiksi japanilainen Ryosuke Miyake, 46, pursui intoa, vaikka häntä odotti pitkä kotimatka. Miyake on kiertänyt aiemmin Gymnaestradoja Sveitsissä, Hollannissa, Ruotsissa, Saksassa, Portugalissa ja Itävallassa.

Artikkeliin liittyvät

"Täällä oli jälleen todella mukavaa. Haluan viedä tunnelman mukanani Japaniin ja muuttaa sikäläistä voimistelua nykyistä hauskemmaksi", Miyake sanoi.

Viikon kestänyt Gymnaestrada toi Helsinkiin 21 000 voimistelijaa 53 maasta ja tarjosi lähes tuhat voimisteluesitystä maailman eri kolkista. Juuri tämä tuntui viehättävän tapahtuman osallistujia.

Brasilialaiset Kaio César, 22, ja Helen Rodrigues da Silva, 21, pitivät Gymnaestradassa hienoimpana sitä, että erimaalaiset ja eritasoiset voimistelijat kokoontuvat yhteen. "Joillakin on täydellinen voimistelutekniikka ja toisten luovuus ylivertaista. Silti olemme kaikki jotain samaa. Me teemme Gymnaestradan", Rodrigues da Silva kuvaili.

Järjestäjien mukaan tapahtuma onnistui yli odotusten. Pääsihteeri Maria Laakso kertoo, että voimistelijoilta on saatu hyvää palautetta järjestelyiden onnistumisesta. Kehuja keräsivät muun muassa toimiva joukkueliikenne ja se, miten asioita oli mietitty voimistelijan näkökulmasta.

"Organisaatioomme kuuluu paljon ihmisiä, jotka ovat osallistuneet monet kerrat Gymnaestradoihin ulkomailla. Selkeytimme esimerkiksi aikatauluja ja voimistelijoiden kulkureittejä tapahtumapaikoilla."

Laakson mukaan järjestäjät halusivat nostaa esiin kansalaistoimintaa ja yhteisöllisyyttä. Festivaaleilla työskenteli noin 3 000 vapaaehtoista. "Heitä on kiitelty kielitaidosta ja sydämellisyydestä."

Gymnaestrada toi voimistelulle valtavasti lisää näkyvyyttä. Suomessa on noin 130 000 voimisteluharrastajaa 380 seurassa, mikä tekee siitä toiseksi suurimman lajiliiton Palloliiton jälkeen. "Monille sana voimistelu tuo mieleen vanhakantaisen naisvoimistelun. Gymnaestrada on laajentanut sitä mielikuvaa", Laakso arvioi.

Hänestä tapahtumaan loi rennon fiiliksen se, että kaikki pääsivät esittämään parastaan, mutta pisteitä tai sijoitusta ei tarvinnut jännittää. "Mukaan mahtui kaikentasoisia voimistelijoita harrastajista huippuihin."

Laakson mukaan akrobatiavoimistelu tuli Suomeen, kun eräs valmentajapari tutustui siihen Gymnaestradassa. Myös sveitsiläiselle Evelin Stettlerille, 32, voimistelufestivaali on toiminut inspiraation lähteenä. "Olen saanut paljon ideoita, miten kehittää omaa voimisteluamme. On ihanaa, miten täällä sai nauttia voimistelun erikoisuuksista ja kirjosta."

Stettler osallistui Lausannen Gymnaestradaan vuonna 2011. "Siellä meidän piti jonottaa ruokaa todella pitkään. Täällä ruokailu oli organisoitu paremmin."

Gymnaestrada vetosi myös muihin kuin voimisteluväkeen. Töölön kisahallin voimistelupisteillä lajia kokeili viiden päivän aikana yli 9 000 vierailijaa. "Toivottavasti innostus kantaa syksyyn ja saamme uusia harrastajia", Maria Laakso sanoo.

Voimistelijat kokoontuvat seuraavan kerran Gymnaestradaan Itävallassa, Dornbirnissa vuonna 2019.

 

Voimisteluväki kehui Gymnaestradan järjestelyitä. Kaupunki A18

Mika Ranta HS
Eri maiden lipunkantajat kokoontuivat Olympiastadionin nurmelle.
Eri maiden lipunkantajat kokoontuivat Olympiastadionin nurmelle.
Mika Ranta HS
Gymnaestradan päättäjäisten ohjelmaan kuului muun muassa kenttänäytös The Swan.
Gymnaestradan päättäjäisten ohjelmaan kuului muun muassa kenttänäytös The Swan.
Mika Ranta HS
Voimistelufestivaaleilla esiintyi viikon aikana monenikäisiä esiintyjiä. Päättäjäisissä oli suomalaisten naisten vuoro.
Voimistelufestivaaleilla esiintyi viikon aikana monenikäisiä esiintyjiä. Päättäjäisissä oli suomalaisten naisten vuoro.
Mika Ranta HS
Sveitsiläinen Evelin Stettler sanoo rakastavansa sitä, että Gymnaestradassa ei kilpailla. "Saa vain nauttia voimistelun kirjosta."
Sveitsiläinen Evelin Stettler sanoo rakastavansa sitä, että Gymnaestradassa ei kilpailla. "Saa vain nauttia voimistelun kirjosta."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?