Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippugolfari läpäisi dopingtestin mutta käräytti itsensä – kolme kuukautta kilpailukieltoa

Olympiaturnaus lähestyy, mutta golfin antidoping- järjestelmässä on yhä puutteita ja kummallisuuksia

Urheilu
 
Jake Roth USA TODAY
Amerikkalainen Scott Stallings, 30, harrasti talvella omaehtoista dopingvalvontaa ja käräytti itsensä kielletyn aineen käytöstä.
Amerikkalainen Scott Stallings, 30, harrasti talvella omaehtoista dopingvalvontaa ja käräytti itsensä kielletyn aineen käytöstä. Kuva: Jake Roth USA TODAY

Yhdysvaltojen PGA-kiertueen kolminkertaisesta voittajasta Scott Stallingsista tuli kaksi viikkoa sitten kolmas huipputason golfinpelaaja, joka on saanut julkisesti rangaistuksen dopingin käytöstä.

Tapauksen tekee hyvin erikoiseksi se, että amerikkalainen Stallings ei jäänyt kiinni dopingtestissä, vaan hän käräytti itse itsensä huomattuaan käyttäneensä kiellettyä ainetta.

Poiminta

Amatööri Dunne jakaa johtopaikkaa

Irlantilainen 22-vuotias amatööri Paul Dunne oli erittäin suotuisissa tuloksenteko-oloissa pelatun Openin kolmannen kierroksen säväyttäjä.

Dunne pelasi kierroksen 66 lyönnillä ja lähtee päätöspäivään jakaen johdon vuoden 2010 Open-voittajan, Etelä-Afrikan Louis Oosthuizenin ja Australian Jason Dayn kanssa tuloksessa 12 alle parin.

Kärki tiivistyi, ja kolmen lyönnin sisällä on 14 miestä.

Stallings kertoi ottaneensa lääkärinsä suosituksesta kroonisen väsymyksensä helpottamiseen Yhdysvalloissa luontaistuotekaupoissa myytävää DHEA-hormonia sisältänyttä tuotetta.

Hän käytti ainetta kahden kuukauden ajan mutta sai sinä aikana puhtaat paperit tammikuussa PGA-kiertueen dopingtestissä.

Helmikuussa hän tajusi aineen olevan kielletty ja ilmoitti rikkomuksestaan kiertueelle.

Ilmoituksen jälkeen kesti viisi kuukautta ennen kuin kiertue antoi Stallingsille kolmen kuukauden kilpailukiellon. Ennen päätöstä sanktiosta Stallings ehti pelata tusinan verran kilpailuja.

Tapaus on noussut kansainvälisessä mediassa yhdeksi esimerkiksi siitä, että vuonna 2008 aloitettu ammattilaisgolfin antidopingjärjestelmä ei täytä vielä olympialajilta vaadittavia kriteerejä.

Erityisesti huomio suuntautuu PGA-kiertueeseen, joka ei toistaiseksi noudata dopingtestauksessaan Maailman antidopingtoimiston Wadan säännöstöä.

Ongelma on ajankohtainen, koska golfin olympiaturnaus häämöttää runsaan vuoden päässä.

Huippugolfareilla ei ole toistaiseksi kokemusta kilpailujen ulkopuolella tapahtuvista yllätystesteistä ja olinpaikkatietojen jatkuvasta päivittämisestä.

Tämä kaikki on edessä olympialaisiin aikovilla pelaajilla.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bach sai kommentoida asiaa Open Championshipin yhteydessä pitämässään lehdistötilaisuudessa.

"On selvää, että urheilijoitten täytyy hyväksyä olympialaisten standardit kisoja edeltävän vuoden aikana. Nyt voin vain kannustaa PGA-kiertuetta lopultakin hyväksymään Wadan säännöstön ja noudattamaan sitä", Bach sanoi, ja Wadan puheenjohtaja ja KOK:n jäsen Sir Craig Reedie nyökytteli toimittajien joukossa.

Pian Bachin haastattelun jälkeen olympiagolfia hallinnoiva Kansainvälinen golfliitto (IGF) julkaisi lausunnon, että olympiagolfissa noudatetaan Wadan sääntöjä.

Toukokuusta 2016 lähtien, 13 viikon ajan ennen kisoja, on voimassa IGF:n perustama niin sanottu testauspooli, jossa toimitaan samalla tavalla kuin muiden olympialajien antidopingtyössä. Se sisältää muun muassa yllätyksenä tulevat veri- ja virtsatestit sekä olinpaikkatietojen päivitysvelvollisuuden.

PGA-kiertueen antidopingpolitiikan omituisuuksiin kuuluu se, että kiertue julkistaa vain dopingkäryt, joiden katsotaan liittyneen suorituskyvyn parantamiseen. Sen sijaan esimerkiksi kokaiinin niin sanottuun viihdekäyttöön liittyviä käryjä ei julkisteta.

Openin voitosta kamppailevan Dustin Johnsonin kerrottiin saaneen viime kesänä puolen vuoden kilpailukiellon kokaiinin käytöstä, mutta PGA-kiertue kiisti asian.

Jussi-Pekka Reponen HS
St. Andrews

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!