Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pituushyppääjä Haapalan piina jatkui kaksi kesää – hakee yhä täydellistä hyppyä

Loukkaantumisten riivaama Eero Haapala yrittää paluuta huipulle.

Urheilu
 
Timo Hartikainen LEHTIKUVA
Eero Haapalan tärkein tavoite on saada ehjä kilpailukausi. "Jos saan olon paremmaksi ja tekniikan kuntoon, Pekingin kisaraja on mahdollista ylittää."
Eero Haapalan tärkein tavoite on saada ehjä kilpailukausi. "Jos saan olon paremmaksi ja tekniikan kuntoon, Pekingin kisaraja on mahdollista ylittää." Kuva: Timo Hartikainen LEHTIKUVA

Ei enää festareita, ei pitkiä mökkiviikonloppuja, ei aurinkorasvan levittelyä rannalla. Pahoista takareisivammoista kärsinyt pituushyppääjä Eero Haapala, 26, on palannut arkeen eli kilpakentille yli vuoden tauon jälkeen.

"En voinut viime kesänä tehdä loukkaantumisen takia oikein mitään. Päätin sitten viettää normaalin ihmisen kesän. Yleensä minulla on kesäisin niin kova kilpailutahti, että en ehdi kuin kisata", Haapala sanoo.

Nyt Haapala on saanut itsensä kuntoon ja kiskaissut itsensä takaisin lajin huipulle Suomessa. Haapala leiskautti kesäkuussa Jämsässä uransa parhaan ulkoratatuloksen ja kotimaan kärkituloksen 795.

Kun Haapala astui sunnuntaina Lapinlahden Eliittikisoissa vauhdinottoradan päähän, olivat yleisön odotukset korkealla. Olisiko kisojen jälkeen – täydellisen suorituksen päätteeksi – kenties kourassa matkalippu Pekingin MM-kisoihin?

Ei ollut. Kisakoneeseen päästääkseen Haapalan olisi pitänyt rikkoa kivikova 810 sentin tulosraja, jota ei Savon koleassa säässä ja vastatuulessa ollut mahdollista tehdä. Etenkään, koska Haapala ei tuntenut itseään terveeksi.

Kisasta jäi käteen tulos 741 ja viides sija. Voiton vei eteläafrikkalainen Mokoena Godfrey tuloksella 797.

"Minua on vaivannut jo pari viikkoa väsymys, enkä saanut kropasta tehoja irti. En tiedä, johtuuko se kilpailemisesta vai infektiosta. Pitää soittaa lääkärille," Haapala harmitteli.

Haapalaa painoivat kisassa myös vastatuuli ja tekniikkaongelmat. Ponnistus ei ole toiminut kesän aikana vielä kertaakaan kunnolla. Sen takia hän ei ole vetänyt kisoissa vielä täysillä. Ei kannata riuhtoa, jos ei riuhdo oikein.

"Pituushyppääminen ei salli virheliikkeitä, sillä ponnistavaan jalkaan tulee lankulla tuhannen kilo paine. Laji on erityisen kova Suomen oloissa."

Niin, Suomen kesä. Pituushyppääjän painajainen. Lämpötila Lapinlahdella oli 17 astetta, kun Haapala haaveilee 25 asteen lämmöstä.

"Eniten harmittaa se, että ei tule hyviä kelejä. Lihakset menevät helposti jumiin kylmässä. Huipputulokset tehdään yleensä lämpimissä oloissa", Haapala sanoi.

Hän otti esimerkiksi niin ikään Lapinlahdella kisanneen eteläafrikkalaisen Visser Zarckin, joka oli kisan toinen tuloksella 777.

"Visser hyppäsi vähän aikaa sitten Saksassa 841. Annamme Suomessa tasoitusta ulkomailla hyppääville."

Seuraavan kerran Haapala aikoo hypätä hiekkalaatikkoon Kalevan kisoissa – jos terveys sen sallii.

Loukkaantumiset riivasivat Haapalaa lähes kaksi vuotta putkeen. Vuonna 2013 Haapala sai kaikki urheilutoimittajat peräänsä, kun hän hyppäsi Suomen halliennätyksen 811. Kesän kilpailukausi katkesi kuitenkin heti alkuunsa loukkaantumiseen.

Myös viime kesä päättyi yhtä kurjasti, kun Haapala loukkasi reiden takaosan lihaksensa kesän alussa Raaseporin Tähtikisoissa. Tuskastunut Haapala mietti jo uransa hautaamista.

Ura kuitenkin jatkui, koska täydellinen hyppy odotti vielä toteutumistaan.

"Tekniikassani on vielä parannettavaa. Jos saan sen kuntoon ja sellaisen hypyn kuin haluan, voin päästä pitkälle."

Eteenpäin potkii myös tunne. Haapala näki pituushyppyä televisiosta ensimmäisen kerran kuusivuotiaana ja halusi heti kokeilla lajia itsekin. Lentämisen tunne sai pienen pojan palaamaan "hiekkalaatikkoon" kerta toisensa jälkeen.

Lentää Haapala haluaa edelleen.

Anna von Hertzen HS
Lapinlahti

Timo Hartikainen LEHTIKUVA
Eero Haapala kärsi Lapinlahdella koleasta säästä ja vastatuulesta.
Eero Haapala kärsi Lapinlahdella koleasta säästä ja vastatuulesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?