Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sky joutui silmätikuksi – dopingsyytöksistä tuohtunut Froome penää median vastuuta

Urheilu
 
benoit tessier reuters
Sky-talli on hallinnut keltapaita Chris Froomen johdolla Ranskan ympäriajoa.
Sky-talli on hallinnut keltapaita Chris Froomen johdolla Ranskan ympäriajoa. Kuva: benoit tessier reuters

Ranskan ympäriajoon osallistuvan brittiläisen pyöräilytallin Skyn meno sujuu tällä hetkellä täydellisesti satulassa. Ongelmat alkavat, kun polkeminen loppuu. Brittitalli joutui viime viikolla niin pyöräilyfanien kuin asiantuntijoittenkin hampaisiin.

Tapahtumat alkoivat viime viikolla Pyreneiden vuoristossa ajetuilla etapeilla, joilla Sky oli ylivoimainen. 10. osuudella Chris Froome polki soolovoittoon minuutin erolla haastajiinsa. Samalla syntyi Col de Soudet -nousun keskinopeusennätys, 22,58 km/h. Seuraavina päivinä joukkueen apuajajat Geraint Thomas ja Richie Porte loistivat estäessään muitten kilpailijoiden vastahyökkäyksiä.

Artikkeliin liittyvät

Skyn onnistumiset seuraavat vaikeaa kautta. Viime vuoden Tourissa Froome loukkaantui, ja Skyn kisa meni muutenkin penkin alle.

Ehkä hyvän ja huonon vuoden ristiriita on niin suuri, että reitin varsien kannattajat ovat nyt tarttuneet kuvainnollisesti talikoihin ja soihtuihin.

Viikko sitten tiistaina katsoja löi Portea 10. etapilla. Australialaista on myös syljetty. Lauantaina mentiin vielä pidemmälle, kun Froomen päälle heitettiin kupillinen virtsaa. Skylle on buuattu, ja Froomea on haukuttu douppaajaksi.

"Menestymme, koska olemme organisoituneita ja sitoutuneita. En ansaitse tällaista kohtelua", Porte harmitteli Guardianille.

Skyta eivät hiillosta ainoastaan penkkiurheilijat. Myös asiantuntijat kaivavat maata tallin alta. Entinen huippupyöräilijä Laurent Jalabert kyseenalaisti haastatteluissa Froomen vahvuuden. Jalabertilla on Froomen ajamisesta "epämiellyttävä tunne", ja britti vaikuttaisi hänestä olevan "eri planeetalta".

Viimeisin oli tietoinen viittaus ranskalaisen L'Equipe-lehden vuoden 1999 otsikkoon, jolla kommentoitiin kyynisesti Lance Armstrongin ylivoimaista Tour-voittoa vuosi Festina-tallin epo-hormoniskandaalin jälkeen.

Myös Armstrong on ihmetellyt Froomen ylivoimaa. Laajamittaisen dopingin käyttönsä osittain tunnustanut pyöräilijä twiittasi: "On selvää, että Froome, Porte ja Sky ovat hyvin vahvoja. Liian vahvoja ollakseen puhtaita? Älkää kysykö minulta. En minä tiedä." Armstrongin entinen tallikaveri Cédric Vasseurkin on liittynyt epäilijöiden kuoroon.

Froome on kommentoinut syytöksiä turhautuneena Twitter-tilillään sekä mediassa. Hän peräänkuuluttaa median vastuuta. "Osa kilpailun raportoinnista on ollut vastuutonta", hän sanoi lehdistötilaisuudessa. "Jos ihmisiä johdatellaan uskomaan, etteivät suorituksemme ole laillisia, saa se heidät buuaamaan, lyömään, sylkemään ja heittämään virtsaa."

Froome jatkaa kilpailua poliisivartioinnissa. Alppietapeilla häntä ei kuitenkaan voida valvoa, sillä yleisö pääsee perinteisesti kosketuksiin kilpailijoiden kanssa. Vuonna 2011 Alberto Contador löi lääkärinasuista katsojaa Alpe d'Huezin nousussa.

Skyhin kohdistuneet hyökkäykset ovat osoitus pyöräilyn uskottavuusongelmista. Asiantuntijat vaativat yhä suurempaa läpinäkyvyyttä pyöräilijöiden valmistautumisessa ympäriajoon. Froome on jo suostunut tutkimuksiin.

Vaa'an toisessa kupissa painaa koko Tourin historia. "Touria ei ajeta mineraalivedellä", sanoi aikoinaan ympäriajon viisinkertainen voittaja Jacques Anquetil.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?