Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK kohtaa FK Ventspilsin Mestarien liigan karsinnoissa tiistaina Helsingissä

Japanin futislähettiläs Atomu Tanaka on HJK:n kauden sensaatio

Helsingin Jalkapalloklubi avasi portin japanilaispelaajille Eurooppaan. Ensimmäisenä tuli Atomu Tanaka, joka vakuutti kaikki taidoillaan. HJK on Tanakalle vain välietappi.

Urheilu
 
MIKA RANTA HS
HJK:n japanilaispelaaja Atomu Tanaka syö sushia töölöläisessä ravintola Wagocorussa. Taustalla isäntä Yasuhiro Koichi ja emäntä Naoko Koichi sekä 8-vuotias Wasei Koichi.
HJK:n japanilaispelaaja Atomu Tanaka syö sushia töölöläisessä ravintola Wagocorussa. Taustalla isäntä Yasuhiro Koichi ja emäntä Naoko Koichi sekä 8-vuotias Wasei Koichi. Kuva: MIKA RANTA HS

Jalkapallon Veikkausliigan ensimmäinen japanilaispelaaja Atomu "Atom" Tanaka on ollut Helsingin Jalkapalloklubin sensaatio tällä kaudella. Tanakaa, 27, on ylistetty jopa Veikkausliigan parhaaksi pelaajaksi.

Arvostusta ei ole ansaittu pelkästään tehoilla, vaan ennen kaikkea pelaamisen laadulla ja tehokkuudella.

Kuka?

Atomu Tanaka

 Syntynyt 4. lokakuuta 1987 Japanin Niigatassa.

 HJK:n 167-senttinen keskikenttäpelaaja.

 Lempinimi: Atom.

 20 Veikkausliigaottelua, joissa seitsemän maalia ja neljä maalisyöttöä.

 Mestarien liigan karsinnoissa yksi ottelu ja yksi maali.

 Japanin J-liigassa 190 ottelua, 17 maalia Albirex Niigatassa.

 Alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa kahdeksan ottelua (1 maali).

Tanaka tuli helmikuussa Talin jalkapallohalliin ensimmäisiin harjoituksiinsa HJK:ssa. Paikalla olleille ei jäänyt harjoitusten jälkeen epäselväksi, että Klubi oli saanut kovan vahvistuksen.

Tanakan ensimmäinen kaksinkamppailu pallosta päätä pidemmän Tapio Heikkilän kanssa päättyi japanilaisen selvään voittoon. 167-senttinen Tanaka osasi käyttää kroppaansa täydellisesti kaksinkamppailuissa.

Puoli vuotta myöhemmin hän istuu töölöläisessä sushiravintolassa ja myöntää, että Suomessa pelaajien koko hirvitti häntä välillä.

"Välillä olen miettinyt, miten pärjään, kun vastaan on tullut isoja pelaajia. Kovaa pelaaminen on ollut ainoa ratkaisuni selviytymiseen", Tanaka kertoo tulkin välityksellä.

Tanaka ehti pelata Japanin pääsarjassa J-liigassa kymmenen vuotta Albirex Niigata -seurassa. Tanaka halusi uusia haasteita, ja samaan aikaan HJK:n tavoite löytää japanilaisia pelaajia kohtasi hänen intressinsä.

Niigatassa Tanaka pelasi aina joko vasempana tai oikeana laiturina. J-liigassa hänelle kertyi pelejä 190, joissa hän teki 17 maalia. Tähän taustaan nähden hän on kokenut Suomessa pelillisen muutoksen, joka on onnistunut jotakuinkin täydellisesti.

HJK:ssa Tanaka on pelannut kymppipaikalla 20 liigaottelua ja tehnyt niissä seitsemän maalia.

"Pidän nykyisestä roolistani, ja päävalmentaja Mika Lehkosuo on ollut tyytyväinen. Nyt minulla on enemmän liikkumavaraa kuin Japanissa."

Hän vastaanottaa pallot oikeissa peliasennoissa, ohjaa kanssapelaajiaan syöttämään pallot tiettyihin paikkoihin ja prässää hyvin kaarijuoksuillaan vastustajia.

"Pelaan mielelläni nopeilla liikkeillä ja olen kehittänyt sitä pelityyliä itsenäisesti jo Japanissa. Ei minulle kukaan valmentaja opettanut liikkumista", Tanaka sanoo.

Niigatassa hän pelasi pihapelejä isoveljiensä kanssa, kunnes vasta 10-vuotiaana liittyi paikalliseen seuraan. Lukioikäisenä hän tähtäsi ammattilaisuralle. Vanhemmat ja muu perhe tukivat häntä jalkapalloharrastuksessa. Tanakan otteluita videoitiin, ja niitä kerrattiin kotona.

Tanaka kasvoi japanilaisittain poikkeuksellisessa suurperheessä. Hänellä on kaksi isoveljeä, yksi isosisko ja yksi pikkusisko. Yksi veljistä toimii avustava tuomarina Japanin kakkosliigassa.

"Osallistuimme kerran tosi-tv-ohjelmaan perheemme kanssa. Kasvatimme riisiä alusta alkaen, ja onnistuimmekin saamaan lopulta satoa. Saimme kasvattamamme riisisadon", Tanaka kertoo.

HJK:lla kävi tuuria Tanakan kanssa, kun käsiin jäi helmi.

"HJK:ssa houkutti mahdollisuus päästä pelaamaan Mestarien liigaa. HJK:ssa minulle tuli heti vaikutelma, että olin tehnyt oikean valinnan."

Joukkuetoveri Sebastian Sorsan mukaan Tanaka tekee joukkueessa kaiken oikein.

"Ei voi sanoa mitään muuta kuin hyvää. Kun peli loputtua huoltaja kerää kamat, on Tanaka viikannut hikiset pelikamat huoltajalle sopivaan pakettiin. Se kertoo symbolisesti paljon", Sorsa kertoo.

Tanakan kommunikointi on vielä vajavaista, mutta hänen onnekseen joukkueen toinen japanilaispelaaja Mike Havenaar on ollut tarvittaessa apuna.

"Minun täytyy opetella kovasti englantia. Käyn mahdollisuuksien mukaan yksityisopettajalla, pari kertaa viikossa. Olen ymmärtänyt hyvin, mitä Lehkosuo on sanonut. Se on heijastunut pelityyliini. Parasta olisi, että puhuisin paremmin englantia", Tanaka sanoo.

Tanakan sopeutumista Suomeen on helpottanut Helsingin tiivis japanilaisyhteisö.

"Olen viihtynyt täällä hyvin. Käyn japanilaisten ystävien kanssa syömässä japanilaisissa ravintoloissa. Kotona vaimoni tekee minulle japanilaista ruokaa", Tanaka sanoo ja kertoo Helsingin muistuttavan Niigataa.

Veikkausliiga on Tanakan mielestä osoittautunut hyväksi.

"Veikkausliigan taso on ollut hyvä, ja peli on ollut kovaakin, kun vastustajat tulevat vauhdilla päälle. Pelin vauhti on yhtä nopea tai nopeampi kuin Japanissa."

HJK on vain välietappi.

"Haluaisin päästä pelaamaan varsinaista Mestarien liigaa. Tällä kaudella maalitavoitteeni on kymmenen maalia. Haluan pelata tulevaisuudessa Bundesliigassa", Tanaka sanoo.

Pukukopissa Tanakan paikalla oli pitkään japanilainen miekka. Mikä sen merkitys on?

"Se on lelumiekka. Pukeuduin tulokasillassa samuraipukuun", Tanaka nauraa.

 

Mestarien liigan toisen karsintakierroksen toinen osaottelu HJK–FK Ventspils Sonera-stadionilla tänään kello 19.

VESA KOIVUNEN
HJK:n kymppipaikan pelaaja Atomu Tanaka osallistui joukkueen valmistaviin harjoituksiin Sonera-stadionilla ennen tiistain Mestarien liigan karsintaottelua.
HJK:n kymppipaikan pelaaja Atomu Tanaka osallistui joukkueen valmistaviin harjoituksiin Sonera-stadionilla ennen tiistain Mestarien liigan karsintaottelua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!