Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juho Kurjen kiväärin tähtäin on olympialaisissa

Ampuja Juho Kurjella on tulevissa kisoissa yksi päätavoite

Urheilu
 
Mika Ranta HS
Juho Kurki tähtäsi tauluihin heinäkuun alussa maajoukkueen harjoitusleirillä Inkoossa.
Juho Kurki tähtäsi tauluihin heinäkuun alussa maajoukkueen harjoitusleirillä Inkoossa. Kuva: Mika Ranta HS

Juho Kurki, 23, on EM-mitalisti lajissa, jossa millit ratkaisevat. Tai on oltava sitäkin tarkempi. Ilmakiväärissä maalitaulun kympin halkaisija on 0,5 millimetriä.

Kurki ampuu myös pienoiskiväärillä. Siinä on kympin sisällä enemmän pelivaraa, 10,4 milliä. Tosin ampumamatkakin kasvaa kymmenestä metristä viiteenkymmeneen.

Kuka

Juho Kurki

 Kankaanpäässä asuva kivääriampuja.

 Syntynyt 20. 12. 1991.

 Seura: Kankaanpään Ampumaurheilijat.

 Valmentajat: Mauri Röppänen, Juha Hirvi ja Pasi Wedman.

 Aseet: Anschütz 9003 -ilmakivääri ja Anschütz ALU Precise -pienoiskivääri.

 Voitti ilmakiväärin 60 laukauksen kisassa EM-pronssia vuonna 2013.

 Sijoittunut ilmakiväärin maailmancupin kisoissa neljä kertaa kuuden kärkeen, parhaimmillaan neljänneksi.

 Pienoiskiväärissä 3 x 40 laukauksen maailmancup-kilpailussa parhaimmillaan seitsemäs.

 Pitää hankalimpana ampuma-asentonaan polviasentoa. "Sitä hiotaan edelleen eniten."

 Tavoitteena päästä Rio de Janeiron olympialaisiin 2016.

Aseen yhden millimetrin kulmaliike hartiaan nähden voi muuttaa tähtäyspistettä maalitaululla viisi senttiä, kun matkana on 50 metriä. Se kertoo paljon kivääriammunnan tarkkuusvaatimuksista.

Huippuampujia erottavat toisistaan ennen kaikkea henkiset tekijät, oikean sisäisen tunteen ja vakauden löytäminen tiukalla hetkellä. Teknisessä osaamisessa erot ovat minimaalisia. Taitavat ampujat saavat tähtäyksensä pysymään pitkään keskellä taulua, eikä liipaisussa synny heilahduksia.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus on tutkinut Kurjen ammuntaa mikrotasolle asti. Rauhallisen ampujan mukaan pieniä hiottavia nyansseja löytyy aina, mutta toistuvia virheitä hänellä ei ole havaittu.

"Heikkoihin osa-alueisiin paneudutaan. Tässä vaiheessa ei ole tietysti enää kovin isoja juttuja, mutta aina jotain pientä", Kurki kertoo.

Kurjen on mahdollista nostaa suoritustasoaan nykyisestä maailman huipun tuntumasta pykälän ylöspäin, kun taktinen osaaminen kehittyy.

"Juholla on taktisen osaamisen kanssa työsarkaa, mikä näkyy esimerkiksi kovassa tuulessa ammuttaessa. Kun tekee päätöksen, että tuohon tuuleen pitää ampua ja se on kohdalla nyt, laukauksen on lähdettävä heti. Toisaalta piitää olla malttia odottaa oikeaa tuulta ja olla toisaalta tosi aggressiivinen, kun hetki tulee", kuvaa maajoukkuevalmentaja Juha Hirvi.

Mihin Kurjella on urallaan aineksia?

Artikkeliin liittyvät

"Taito riittää ihan mihin vain. On vain siitä kiinni, miten hän oppii hallitsemaan mieltään kisatilanteessa. Ja kyllä sitä oppii. Rutiini alkaa pikku hiljaa riittää", Hirvi sanoo.

Kurki on viime vuosina tottunut kiertämään maailmancupia, mutta kilpailukokemusta ja -kovuutta halutaan yhä lisää kansainvälisistä kehistä. Kurki lähtee talvella ampumaan Saksaan Bundesliigan kuudessa–kahdeksassa kilpailussa.

Bundesliigasta haetaan finaalinomaista kokemusta, jossa joutuu olemaan esillä koko ajan, ja kuulutukset hankaloittavat keskittymistä.

"Pitää pystyä ampumaan paineen alaisena, hallitsemaan mieltä ja kehoa koko ajan, vaikka on hälinää ympärillä", Hirvi kertoo.

Kurki on Bundesliigasta innoissaan.

"Mitä olen niistä kisoista kuullut, taso on kova. Tunnelma kisoissa on aika korkealla. Tulee tosi mielenkiintoinen kokemus."

Harjoitusmäärissä Kurjella ei ole enää juuri viilattavaa. Niitä nostetaan Hirven mukaan korkeintaan hienokseltaan.

Kurki ampuu vuosittain noin 30 000 laukausta. Ampumatreenejä kertyy viikossa noin kymmenen, ja iltaisin Kurki vetää usein fysiikkatreenin päälle.

Leireilystäkään ei mikään jää kiinni. Kurjella on henkilökohtaisia leirejä Hirven kanssa, ja hän käy myös maajoukkueleireillä kymmenisen kertaa vuodessa. Ne kestävät yleensä viisi päivää, ja niissä saa kilpailukokemusta maajoukkueampujien kanssa.

Kaikki tähtää siihen, että Kurki nousisi maailman terävimpään ampujaeliittiin. Kurki jäi Lontoon olympialaisista pisteen päähän, ja nyt on kuumeisesti haussa olympiapaikka ensi vuodelle Rio de Janeiroon.

"Se on ehdottomasti tämän kauden tärkein juttu", Kurki sanoo.

Kurjella on olympiapaikan saavuttamiseen kolme mahdollisuutta: parhaillaan menossa olevat pienoiskiväärin EM-kisat Slovenian Mariborissa, maailmancupin kilpailu kuukauden päästä Azerbaidžanin Gabalassa ja ilma-aseiden EM-kisat ensi keväänä Unkarin Gyorissa.

Olympiapaikkoja on jaossa pienoiskiväärin 3 x 40 laukauksen kisaan Sloveniassa kolme ja Azerbaidžanissa kaksi. Pienoiskiväärin makuukilpailuun on tarjolla kaksi paikkaa sekä Sloveniassa että Azerbaidžanissa. Ilma-aseissa kilvoitellaan kolmesta paikasta sekä Azerbaidžanissa että Unkarissa.

Tuomas Hämäläinen HS
Inkoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!