Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suunnistusslummissa elo toi suoritusvarmuutta

Norjaan siirtynyt Fredric Portin tähtää kympin sakkiin Skotlannin MM-kisoissa

Urheilu
 
Sami Kilpiö
Aiemmin Paimion Rastia edustanut suunnistaja Fredric Portin kilpailee nykyään norjalaisen Halden SK:n riveissä. Kesäkuun Jukolan viestissä hän pääsi suunnistamaan Paimion tutuissa maastoissa ja saapui kolmannelta osuudelta vaihtoon kisan johdossa.
Aiemmin Paimion Rastia edustanut suunnistaja Fredric Portin kilpailee nykyään norjalaisen Halden SK:n riveissä. Kesäkuun Jukolan viestissä hän pääsi suunnistamaan Paimion tutuissa maastoissa ja saapui kolmannelta osuudelta vaihtoon kisan johdossa. Kuva: Sami Kilpiö

"Jouduinpoistumaan viikonlopun MM-katsastuksista häntä koipien välissä. Tuntui siltä, kuin olisi ollut iso leima otsassa. Petturi. Oli aika tyly automatka Ilomantsista Pohjanmaalle. Itkin Joensuuhun asti, istuin apaattisena Kuopioon asti katsomassa ikkunasta ulos, ja vasta sen jälkeen olo helpottui vähän."

Suunnistaja Fredric Portinin tuskainen "Haaveet kaatuu" -blogimerkintä on päivätty kesäkuulle 2013. Tuolloin hän tiesi, että Vuokatin MM-kotikisat menevät sivu suun.

Kuka

Fredric Portin

Fredric Portin

 30. marraskuuta 1989 Uudessakaarlepyyssä syntynyt suunnistaja.

 Asuu Norjan Haldenissa ja edustaa Halden SK:ta.

 Valmentaja ruotsalainen Emil Wingstedt.

 Voittanut neljästi suunnistuksen SM-kultaa (pitkällä matkalla 2012, viestissä ja yösuunnistuksessa 2014, keskimatkalla 2015).

 Opiskelee äidinkielenopettajaksi (ruotsi) Åbo Akademissa.

Se oli Uudessakaarlepyyssä syntyneelle nuorukaiselle kova paikka.

Portin oli pudonnut kivenkoloon, lyönyt polvensa ja joutunut leikkaukseen, josta hän ei kuntoutunut ajoissa. "Uran aikana ei tule monta tilaisuutta, jolloin pääsee kisaamaan maastotyypissä, jossa harjoittelee päivittäin", Portin sanoo.

Nyt harvinainen mahdollisuus on avautumassa uudelleen.

Pian kotikisojen jälkeen Portinille soitettiin Norjasta. Suunnistuksen huippuseuroihin lukeutuva Halden SK halusi hänet riveihinsä. "Oli aika siistiä, kun unelmaseura otti yhteyttä. Minä ja Laura -vaimoni olimme pitkään ihailleet Haldenin menestystä suurviesteissä ja haaveilimme muutosta ulkomaille."

Turussa opiskeleva Portin jatkoi Paimion Rastissa vielä vuoden. Amelie -tytär syntyi viime elokuussa, ja tammi–helmikuun vaihteessa 2015 koko perhe muutti Haldeniin, noin 30 000 asukkaan kaupunkiin. Samalla alueella asuu paljon huippusuunnistajia, muun muassa moninkertainen maailmanmestari Olav Lundanes.

"He puhuvat suunnistusslummista, koska suunnistajien yhteisö on niin tiivis."

Suunnistuksessa seurat eivät maksa urheilijoista siirtokorvauksia. Suomen maajoukkueen päävalmentajan Juha Tainin mukaan parhaat seurat pystyvät kattamaan kulut, joita urheilijoille syntyy leireistä, kilpailumatkoista ja välineistä.

"Älyttömistä summista ei puhuta. Usein seuraa vaihdetaan paremman viestijoukkueen tai harjoitteluympäristön toivossa."

Fredric Portinille, 25, Halden SK korvaa leirikulut. Summa on nelinumeroinen. "Haldenissa kukaan ei pääse rikastumaan. Monista suomalaisseuroistakin olisin saanut isomman taloudellisen tuen."

Seura järjesti asunnon ja puolipäivätyön. Äidinkielenään ruotsia puhuva Portin on opettanut kouluissa suunnistusta. "Oppilaiden mukaan norjani on outoa, mutta he ymmärtävät sitä silti."

Seurasiirrossa rahaa tärkeämpää oli Portinin mukaan se, että Halden tarjoaa mainion kehittymisympäristön. Maastot ovat hyviä, ja yhteisharjoituksissa pitää ylittää itsensä jatkuvasti.

"Ei riitä, että menee tekemään pieniä pummeja ja ihan ok -suorituksen, jos haluaa olla paras."

Tiivis suunnistustahti on tuottanut tulosta. Portin on voittanut tällä kaudella tärkeimmät kotimaiset kisat, muun muassa keskimatkan SM-kultaa ja Huippuliigan kokonaiskilpailun. Norjan maailmancupissa hän ylsi yhdeksänneksi.

Erityisesti suoritusvarmuus on parantunut ja itseluottamus kasvanut.

Heinä–elokuun vaihteessa käytävissä Skotlannin MM-kisoissa Portin osallistuu viestiin, keskimatkalle ja pitkälle matkalle. "Hänellä on realistiset mahdolliset yltää kymmenen kärkeen Skotlannissa", Juha Taini arvioi.

Kahdet viime kisat jäivät Portinilta väliin jalkavammojen takia.

"MM-kisojen takia jaksan tehdä tätä tällä tasolla. Top kymppiin on mahdollisuus. Vammojen jälkeen en tosin enää mieti niin paljon sijoituksia."

Yksi unelma elää yhä. Portin muutti Haldeniin osin siksi, että ensi vuoden MM-kilpailut suunnistetaan rajan toisella puolella, muutamien kymmenien kilometrien päässä Ruotsin Strömstadissa. Siis samoissa maastoissa, joissa Portin harjoittelee.

"Nyt saan tavallaan toisen mahdollisuuden suunnistaa kotikisoissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!