Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esa Lindell on valmis valtaamaan NHL-paikan

Urheilu
 
Jukka Gröndahl HS
Esa Lindell harjoitteli tiistaina Malminkartanon portaissa. Lindell lähtee ensi kaudeksi tavoittelemaan paikkaa Dallasin NHL-miehistöstä.
Esa Lindell harjoitteli tiistaina Malminkartanon portaissa. Lindell lähtee ensi kaudeksi tavoittelemaan paikkaa Dallasin NHL-miehistöstä. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Puolustaja Esa Lindell tietää, miltä Malminkartanon portaiden kapuaminen tuntuu jaloissa.

Portaat kuuluvat yhtenä osana Lindellin, 21, kesän harjoitusohjelmaan. Kun kesä kääntyy syksyksi, Lindellin pitää olla valmis vastaamaan seuraavaan haasteeseen: Dallasiin lähtöön ja NHL-paikan valtaamiseen.

Kuka

Jääkiekkoilija Esa Lindell

 Syntynyt 23.5.1994

 191 cm/90 kg

 Pelipaikka: puolustaja

 Seurat Liigassa: Ässät, Jokerit

 Suomen tehokkain puolustaja kevään MM-kisoissa. Kahdeksassa pelissä tehot 1+5=6.

 Viime kaudella Ässissä tehot 14+21=35.

 NHL-varaus: Dallas Stars vuonna 2012. Kolmas kierros #74.

 Saavutuksia: Pekka Rautakallio –palkinto (Liigan paras puolustaja) kaudella 2014–15, Nuorten maailmanmestari 2014

Kesäharjoituksista Lindell hakee tänä vuonna erityisesti parannusta luisteluunsa.

"Luistelussa voi parantaa vielä kaikkea mahdollista, eniten nopeita lähtöjä ja käännöksiä. Niissä on tekemistä", Lindell sanoo.

Tähän asti Lindell on kulkenut kiekkoilijan taivalta harjoittelemalla kesät joukkueiden kanssa. Juhannukseen asti aika on kulunut joukkueharjoituksissa, sen jälkeen vuorossa on ollut omatoimijakso ja myöhemmin kesällä paluu joukkueharjoituksiin. Kuluva kesä on ensimmäinen, jonka Lindell harjoittelee omatoimisesti.

"Aiemmin olen tehnyt vain sitä, mitä käsketään. Tämä on sinänsä erityinen kesä, että treenaa itsekseen ja saa soveltaa treenaamista", Lindell kertoo.

Sekin vaihtoehto on toiminut, siitä kertoo Lindellin edellinen vuosi, jonka aikana puolustaja on ottanut isoja harppauksia kohti Suomi-kiekon eturiviä.

Viime kesänä Lindell muutti Poriin ja siirtyi Ässiin. Aiemmin Jokereita edustaneen nuorten maailmanmestarin potentiaali oli tiedossa ennen viime kautta, mutta harva odotti niin täydellistä onnistumista, mihin Lindell pystyi.

Palkintokaappiin tuli kauden päätteeksi SM-liigan parhaan puolustajan palkinto, ja loppukeväästä Lindell puki Leijona-paidan päälleen MM-kisoissa.

Tästä on kyse

Jäätä, porrasjuoksua ja yhden jalan kyykkyä

Esa Lindellin harjoitusviikkoon Esa Puolakan ryhmässä kuuluu kaksi jäätä, Malminkartanon porrasharjoitus ja vähintään kaksi punttisaliharjoitusta.

Ryhmä harjoittelee kaksi kovaa viikkoa peräkkäin ja sen jälkeen yhden kevyemmän viikon.

Kovempaan viikkoon voi kuulua esimerkiksi seuraavanlaiset harjoitukset.

 

Saliharjoitukset: Ryhmä tekee sekä jalka- että käsipainotteisia saliohjelmia. Käsipuntti saatetaan tehdä omatoimisesti. Saliharjoituksia kuuluu raskaampaan viikkoon vähintään kaksi.

Jalkaharjoituksissa pääliike on yhden jalan kyykky. Sitä tehdään kolme 12 toiston sarjaa, ja rautaa on tangossa loppukesästä jopa 120 kilon verran. Kevyemmillä painoilla tehdään esimerkiksi keskivartaloharjoituksia askelluksella ja etukyykkyä.

 

Malminkartanon portaat: Malminkartanon portaissa on 426 askelmaa, ja ryhmä juoksee niitä vaihtelevalla tyylillä ja vaihtelevalla matkalla. Esa Puolakan mukaan juoksuja tehdään esimerkiksi pidennetyllä askeleella, intervalleilla ja täydellä vauhdilla. Nopeimmat juoksevat portaat ylös 50 sekunnissa.

Tiistaina ryhmä mittasi ajan ensimmäiselle tasanteelle asti, eli kolmasosan mäestä. Lindell kertoo ehtineensä tasanteelle ensimmäisellä yrittämällä ajassa 12,2 sekuntia ja toisella kerralla aikaan 11,3 sekuntia.

 

Jääharjoitukset: Viikko-ohjelmaan kuuluu yksi nopeusharjoitus ja yksi kestävyysharjoitus. Nopeusjäällä tehdään nopeita spurtteja. Kestävyysharjoituksissa luistellaan matalassa asennossa noin puolen minuutin ajan kerrallaan. Myös luisteluharjoituksia tehdään paljon yhdellä jalalla.

"Ryhmä on aika luistelupainotteinen. Sitä treenataan. Jalat ovat aika usein jumissa", Lindell sanoo.

 

Vapaa: "Vapaapäivinä voi olla tekemättä mitään. Vähän kävelee tai on vaan. Sen olen huomannut, että parikymmentä minuuttia hölkkää valmisti hyvin seuraavaan päivään. Jos ei tehnyt yhtään mitään, oli tönkkö olo", Lindell sanoo.

Seuraava tavoite on pelata Dallasissa.

"Haluan päästä pelaamaan heti ylhäällä, mutta olen valmis antamaan itselleni aikaa, jos AHL:stä pitää hakea vauhtia."

Vaikka harjoittelu on omatoimista, se ei tarkoita Lindellin osalta yksin puurtamista. Hän on mukana Esa Puolakan vetämässä pienryhmässä, jonka koostumus vaihtelee viikoittain. Osa mukana olleista on jo lähtenyt KHL-seurojensa matkaan.

Kesän päätteeksi koko ryhmä lähtee omille teilleen.

Puolakka tunnetaan ennen kaikkea luisteluvalmentajana, joten hän sopii Lindellin tavoitteisiin erinomaisesti. Puolakka edusti Suomea Lake Placidin olympialaisissa 1980 ja oli Espoon Bluesin luisteluvalmentaja vuoteen 2011 asti.

Kesävalmentaja allekirjoittaa Lindellin nimeämät kehityskohteet nopeat lähdöt ja käännökset. Puolakan mukaan kiekkoilijat ymmärtävät kesän merkityksen hyvin. Jos ei ymmärrä, ei Puolakan mukaan hakeudukaan ryhmään harjoittelemaan.

"Kesä on kiekkoilijalle äärimmäisen tärkeä, jos haluaa ottaa steppejä eteenpäin. Se on lyhyt aika, mutta riittävän pitkä. Ei ole huolta pelaamisesta", Puolakka sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Lindellin luisteluun on pureuduttu harjoituksissa videoinnin kautta.

"Siitä näki, mitä oma luistelu on. Huomaa, että on paljon parannettavaa. Tuntuu, että luistelee matalalla, vaikka jalat ovat suorana. Ei sitä ehkä joukkuetreeneissä ole huomannut", Lindell arvelee.

Puolakan ryhmässä vedetään kaksi viikkoa kovaa treeniä ja päälle viikko kevyempää. Kovalla viikolla ohjelmassa on kaksi punttiharjoitusta, kaksi jääharjoitusta ja porrasharjoitus.

Vaikka ensi kausi näyttäisi menevän Dallasissa, ei Lindellille ole Pohjois-Amerikan suunnasta juuri ohjeita tullut. Vastuu kehityksestä jää pelaajalle.

Puolakan ryhmä harjoittelee rytmillä, jossa kahta kovaa viikkoa seuraa yksi kevyempi. Kovilla viikoilla ohjelmassa on porrasjuoksun lisäksi kaksi punttisaliharjoitusta ja kaksi jäätreeniä.

Haastattelun aikana Lindelliä käydään kehumassa, koska sana hyvin tehdyistä kyykkyliikkeistä on levinnyt.

"Se on iso juttu. Minullakin on ollut ongelmia nuorempana selän kanssa, koska olen tehnyt liikkeitä väärin. Niissä pitää olla tarkkana. Täällä tehdään käytännössä kaikki yhdellä jalalla. Luistellaankin yhdellä jalalla."

Ennen Pohjois-Amerikkaan lähtö Lindell ehtii harjoitella Puolakan ryhmän lisäksi Salmisaaren kesäjäillä, ja mukaan on tulossa muitakin NHL-pelaajia.

Lindell sanoo pyrkivänsä siihen, että määrän sijaan kehitystä tapahtuu harjoittelun laadussa.

"Ja että uskaltaa levätä", Lindell lisää.

"Välillä lepääminen voi tuntua jännältä, mutta siinähän sitä vasta kehittyy. Pitää uskaltaa antaa kropallekin aikaa."

Harjoittelun ohella kiekkoilijalla on myös aikaa nauttia kesästä. Parempi sää tosin maistuisi myös Lindellille.

"Jos treenit kestävät puoleenpäivään, niin loppupäivän voi olla ihan rennosti. Kesätöissä oleviin kavereihin verrattuna on enemmän vapaa-aikaa. Olen etuoikeutettu, kun saan tehdä tätä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!