Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koripallomaa­joukkueen apu­valmentaja Lassi Tuovi on konkari jo nuorena

Koripallomaajoukkueen apuvalmentaja Lassi Tuovi sai Besiktasista pestin, jollaisesta oli haaveillut

Urheilu
 
Nuorentunut Susijengi aloitti matkan kohti EM-kisoja
Nuorentunut Susijengi aloitti matkan kohti EM-kisoja
Koripallomaajoukkue aloitti viime maanantaina leirityksen EM-kisoihin, jotka pelataan Ranskassa syyskuussa. Apuvalmentaja Lassi Tuovi ja takamies Sasu Salin kertoivat tunnelmia leirin avausviikon jälkeen. Toimittaja: Riku Teiskonlahti, kuvaus: Jukka Gröndahl, leikkaus: Arttu Luhtala.

Siinä miettimisessä ei kestänyt kauan.

Kun Lassi Tuovilta kysyttiin, lähtisikö hän valmentamaan Henrik Dettmannin avuksi Turkin liigan istanbulilaisseuraan Besiktasiin, myöntyminen vaati yhden lauseen.

Kuka

Lassi Tuovi

 Syntynyt 31. 12. 1986.

 Koripallomaajoukkueen, haastajamaajoukkueen ja Turkin liigassa pelaavan Besiktasin apuvalmentaja.

 Vastannut maajoukkueessa erityisesti videovalmennuksesta.

 Aiempi valmentajaura: LrNMKY:n apuvalmentaja 2005–2011, LrNMKY:n A-nuorten päävalmentaja 2007–11, LrNMKY:n päävalmentaja 2011–14.

 Sanoo, että ensimmäinen sokki Istanbulissa oli liikenne.

"Se oli mahdollisuus päästä yhteen Euroopan kovimmista sarjoista. Olin pitkään etsinyt sellaista työympäristöä Suomen ulkopuolelta", Tuovi kertoo.

Ja niin helmikuun lopulla päästiin kertomaan, että Tuovi lähtee Dettmannin matkaan.

Myös koripallomaajoukkueessa apuvalmentajana toimiva Tuovi on 28-vuotias, mutta valmentajana jo varsin kokenut.

Ensimmäisen pestinsä apuvalmentajana hän otti vastaan vain 18-vuotiaana, kun loukkaantuminen esti pelit Lappeenrannan NMKY:ssä.

Kauden päätteeksi LrNMKY juhli Suomen mestaruutta, ja Tuovi oli menettänyt sydämensä valmennuspuolelle. Myöhemmin tie vei niin Susijengin apuluotsiksi kuin LrNMKY:n päävalmentajaksikin. Jälkimmäisen tehtävän hän jätti keväällä 2014.

LrNMKY:n apuvalmentajaksi ryhtymistä Tuovi kuvaa ensimmäiseksi kynnykseksi, jonka yli piti astua. Päävalmentajaksi ryhtyminen oli toinen. Mutta Tuovi muistuttaa, että kynnyksiä on aina.

"Kynnysten ylittämiseen ei ole kuin yksi tapa: hankkia ammattitaito ja rakentaa sillä auktoriteetti. Minun naamavärkilläni ei kannata yrittää ulkoista auktoriteettia hakea. On parempi vakuuttaa asioilla, joita tulee sanottua", Tuovi linjaa.

Artikkeliin liittyvät

Ammattitaidon varaan rakentaminen on toiminut. Tuovi sanoo, ettei ole enää viime vuosina edes miettinyt olevansa yhä nuori valmentajaksi.

Turkissa Tuovin päivät olivat pitkiä.

Hän meni hallille aamuharjoituksiin ja vietti siellä myös pelien välisen ajan.

Opeteltavaa oli paljon, vapaa-aikaa vähän.

"Ruokakulttuuriin olen kerinnyt tutustumaan ja aika paljon erilaisia ruokia syömään. On noussut kyllä turkkilainen keittiö nopeasti ihan suosikiksi", Tuovi kiittelee.

Tuovi on myös opetellut turkin kieltä. Tunteja hän ei ole ehtinyt ottaa, mutta seuran sisältä on löytynyt innokkaita opettajia.

Hän tosin epäilee taitojensa päässeen ruostumaan kesän aikana.

"Pyrin kyllä käyttämään turkkia. On kohteliasta pystyä vaihtamaan tietyt asiat paikallisella kielellä. Jonkin verran pystyn keskustelemaan, mutta en vielä voi sillä ylpeillä."

Besiktasin joukkueeseen Dettmann ja Tuovi halusivat istuttaa Susijengin pelityyliä ja toimintamallia. Siinä auttamisessa oli Tuoville työsarkaa ensimmäiseksi kevääksi. Ensi kaudeksi hän epäilee oman roolinsa muuttuvan hieman.

"Nyt maajoukkueessa meidän tehtävämme on tuoda sitä, mitä 'Henkan' kanssa tehtiin Turkissa. Veimme Susijengiä sinne viime talven. Asiat muokkautuivat ja kehittyivät, ja nyt autamme niiden tuomisessa tähän projektiin."

Maajoukkueen virallinen leiritys kohti Ranskassa pelattavia syksyn EM-kisoja alkoi viime maanantaina.

Tuovin keskeisiin tehtäviin Susijengissä on kuulunut videotarkkailu.

Toistaiseksi videolta on katsottu omia harjoitustilanteita. Perjantain avoimissa harjoituksissa pelaajat kerääntyivät aika ajoin silmäilemään sitä, miten kentällä on toimittu.

Kisojen lähestyessä nauhat alkavat pyöriä tiuhemmin. Tuovi kertoo katsovansa noin viisi peliä jokaiselta alkulohkovastustajalta ennen 5. syyskuuta alkavia kisoja.

Tuovin heinäkuu on ollut tähän mennessä kiireinen. Kuun alussa hän ehti jo olla mukana universiadien Suomen joukkueen valmennuksessa.

Sen jälkeen ohjelmassa oli vielä matka Las Vegasiin NBA:n kesäliigaan. Sieltä Tuovi etsi mahdollisia pelaajia Besiktasiin. Lähiviikot kuluvat tiiviisti maajoukkueen parissa. Pian EM-kisojen jälkeen on vuorossa paluu Istanbuliin.

"Tämä on rankka pätkä, mutta pääsee tekemään asioita, joihin riittää aikaa ja energiaa", Tuovi sanoo.

Tuovi sanoo, että unelmia pitää olla. Ilman niitä alkaa polkea paikallaan. Seuraavaa askelta valmentajana hän ei silti mieti. Nykyiset tehtävät tarjoavat haasteita.

Besiktasissa Tuovilla ja Dettmannilla on tulostavoitteita. Niiden lisäksi hän haluaisi kaksikon jäävän ihmisten mieleen.

"Olisi aika hienoa, jos siellä kymmenen vuoden päästä muistettaisiin ne kaksi hullua suomalaista valmentajaa siitä, millaisen kulttuurin he loivat ja millaisia asioita toivat."

Jukka Gröndahl HS
Lassi Tuovi (vas.) opasti Sasu Salinia maajoukkueen harjoituksissa. "Lassi Tuovi on fiksu ja näkee pelin tosi syvällisesti. Hän havaitsee pieniä juttuja, joita jokainen ei näe ja pystyy reagoimaan nopeasti asioihin", Salin arvioi.
Lassi Tuovi (vas.) opasti Sasu Salinia maajoukkueen harjoituksissa. "Lassi Tuovi on fiksu ja näkee pelin tosi syvällisesti. Hän havaitsee pieniä juttuja, joita jokainen ei näe ja pystyy reagoimaan nopeasti asioihin", Salin arvioi.

Riku Teiskonlahti HS
Lohja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!