Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nopein tapa viilentää kuski

Nestehukka kuumien kisojen vaarallisin vastus F1-kuskeille

Urheilu
 
Reuters
Mika Häkkinen sai Unkarin voittonsa jälkeen niskaansa sangollisen jääkylmää vettä. Viilennys oli tarpeen, koska Häkkinen ei pystynyt juomaan mitään kisan aikana.
Mika Häkkinen sai Unkarin voittonsa jälkeen niskaansa sangollisen jääkylmää vettä. Viilennys oli tarpeen, koska Häkkinen ei pystynyt juomaan mitään kisan aikana. Kuva: Reuters

Ratalämmöt huitelevat Hungaroringillä yli 50 asteessa. F1-väki hikoilee kilpaa – ja ajatus kahden tunnin kilpailun ajamisesta tässä pätsissä huimaa ulkopuolista.

Siinä missä Michael Schumacher herätti aikoinaan huomiota harvinaisen vähäisellä nestehukalla kuumissa kisoissa, monet asiantuntijat hämmästelevät nyt Valtteri Bottaksen kuntoa.

Williamsin suomalaiskuski kyllä hikoilee, mutta hän valmistautuu kisaan huolellisesti kokeneen kuntovalmentajansa Antti Vierulan ohjauksessa.

"Kyllä tällaisessa kuumuudessa hiki lentää. Se on kuitenkin sama juttu kaikille. Kuumuus tekee kilpa-ajamisesta fyysisempää, kun nestettä kuluu enemmän. Se on vaan kestettävä", Bottas hymähtää.

"Koko viikonlopun ajan on tärkeää, ettei keho pääse nestehukan puolelle. Jos niin käy, se vaikuttaa suorituskykyyn välittömästi."

Bottas mielestä kilpailussa on kyse kuljettajan ja auton yhteiskestosta.

"Auton puolesta kuumuudesta ei onneksi koidu meille huolta. Meillä ei ole mitään ongelmia lämpötilojen kanssa. Mutta onhan siellä ohjaamossa istuessa aika lämmintä. Ilmavirta ajaessa on ainoa viilennys. Vaikea sanoa, missä ne asteluvut ovat", Bottas pohtii.

Unkari kuuluu MM-sarjassa samaan kategoriaan kuumien viikonloppujen kisana Malesian ja Singaporen kanssa.

Helsingin Sanomat kysyi Ferrarin kuljettajien kuntovalmentajilta Antti Kontsakselta ja Mark Arnallilta, miten kuumassa kelissä kilpaileminen vaikuttaa kilpa-ajajan fysiikkaan. Kontsas toimii Sebastian Vettelin ja Arnall Kimi Räikkösen taustavoimana.

"Aina, kun on näin kuuma, keho joutuu tekemään enemmän töitä sen eteen, että normaalitila – hienosti sanottuna homeostaasi – pysyisi ennallaan. Sykekin on kuumalla yleensä korkeampi. Sen vuoksi hikoillaan, ja menetetään enemmän nesteitä. Mitä korkeampi syke, sitä enemmän energiaa menee normaalin tilan ylläpitämiseen. Se alkaa väkisin vaikuttaa jossain vaiheessa myös keskittymiseen", Kontsas sanoo.

Unkari poikkeaa Malesiasta ja Singaporesta siinä, että tällä radalla ei ole lainkaan pidempiä suoria.

"Kun pitkät suorat puuttuvat, kuljettajan täytyy olla koko ajan todella skarppina."

Arnall muistaa vielä sen piinan, mihin hänen aiempi valmennettavansa Mika Häkkinen joutui Unkarin pätsikisassa McLarenin juomasysteemin hajottua heti startissa.

"Mika ei pystynyt nauttimaan nestettä tippaakaan koko kisan aikana. Maalissa kaadoin ämpärillisen jääkylmää vettä hänen päälleen sen kidutuksen jälkeen", Arnall päivitteli.

Kuumassa kisassa kuljettajan paino putoaa aina. Kilomäärät vaihtelevat melkoisesti.

Arnall sanoo Räikkösen noudattavan samanlaista valmistautumisstrategiaa kaikissa kuumissa kisoissa. Tänä vuonna Malesian kisa käytiin todellisissa extremeoloissa, kun ratalämmöt nousivat 62 asteeseen.

"Itse asiassa Kimi ei hikoile enää niin paljon kuin joskus aiemmin. Malesiassakin siinä kuumuudessa Kimin painosta meni vain kilo", Arnall paljaa.

Kontsas muistuttaa, miten pienissä marginaaleissa kuumissa keleissä on taiteiltava.

"Meillä kaikilla on hieman erilainen hienkoostumus. Se ei ole mitenkään riipu kunnosta, vaan ihmistyypistä. Ongelma syntyy siinä kohtaa, jos paino putoaa yli kahdella prosentilla. Tutkimukset osoittavat tarkkaan, että jos niin käy, se vaikuttaa saman tien keskittymiseen.

"Ei siis ole ihme, että joskus kuljettajan kierrosajat romahtavat kisan lopussa. Olen kuullut tapauksista, kun jotkut ovat menettäneet 4–5 kiloa painostaan kisan aikana."

Miten kuljettaja sitten tankataan tällaiseen rääkkiin?

"Nestettä on juotava koko ajan, ja pitää miettiä suolat ja kalkit saadaan jäämään elimistöön."

"Kuskeilla on omat konstinsa, ja me valmentajat olemme auttamassa siinä sivussa. Ei siellä kenenkään ole kiva ajaa, kun on niin kuuma", Kontsas sanoo.

Heikki Kulta
Budapest

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?