Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potkulautatähti päätyi Kajaanin Teboililta tuhansien esikuvaksi

Suomen ainoa ammattilaisscoottaaja Helmeri Pirinen harrasti lajia jo ennen kuin sitä oli olemassakaan

Urheilu
 
Rämäpää potkulaudalla
Rämäpää potkulaudalla
Ammattikseen scoottava Helmeri Pirinen kertoo, kenelle temppupotkulautailu sopii ja näyttää, minkälaisia temppuja potkulaudalla voi esimerkiksi tehdä. Toimittaja: Anna von Hertzen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Kenellä käy mielessä laskea potkulaudalla jyrkkää mäkeä alas 60 kilometrin tuntivauhtia? Ainakin Suomen ainoalla ammattilaisscoottaajalla Helmeri Pirisellä.
"Olimme pikkukylässä Virossa, ja päätimme kokeilla, kuinka kovaa mäkeä voi laskea. Kaikki eivät uskaltaneet mukaan. Itseänikin vähän pelotti, mutta hyvin meni, kun piti kovasti kiinni tangosta", Pirinen kertaa vauhdikkainta kyytiään potkulaudalla.

27-vuotias Pirinen on pidellyt scootin eli potkulaudan tangosta kiinni jo yli 15 vuotta, sillä hän on scoottauksen uranuurtaja Suomessa.

Scoottaus tarkoittaa temppuilua potkulaudalla, joko kaduilla ja kujilla tai skeittipuistoissa. Etenkin 10–15-vuotiaiden poikien suosima laji on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti.

"Viisi vuotta sitten meillä oli sata harrastajaa, ja nyt jo noin 50 000", helsinkiläinen Pirinen sanoo.

Arttu Luhtala HS
Scoottauksen temput on yhdistetty skeittauksesta ja temppupyöräilystä, ja tempun keksijä saa aina nimetä temppunsa.
Scoottauksen temput on yhdistetty skeittauksesta ja temppupyöräilystä, ja tempun keksijä saa aina nimetä temppunsa.

Toista oli vielä 15 vuotta sitten. Monet Pirisen kavereista harrastivat skeittausta, mutta Pirisellä ei ollut skeittilautaa.

Jollakin piti kuitenkin pysyä kavereiden perässä, joten kummisetä osti Piriselle halvan potkulaudan Kajaanin Teboililta.

Kuka?

Helmeri Pirinen

 Syntynyt 9. 10. 1987 Helsingissä.

 Ammattina scoottaus. Pirinen pitää erityisesti street-ajamisesta eli scoottauksesta urbaanissa ympäristössä kaduilla ja kujilla.

 Voitti vuonna 2011 Pariisin streetjam-kisat, johon osallistuivat kaikki maailman parhaat street-ajajat.

 Suomen mestaruus puuttuu, koska Pirinen on aina järjestänyt SM-kisat itse.

 Harrastaa myös jääkiekkoa Espoon Rogues -joukkueessa ja jalkapalloa Stansvik United -joukkueessa.

 Motto: Ajattele positiivisesti ja elä täysillä.

"Siihen aikaan ei ollut temppulautoja. Sain jännittää, meneekö hypätessä tanko poikki tai sinkoilevatko renkaat. Tein lautaan kaikenlaisia pulttisysteemejä, jotta se olisi kestävämpi", Pirinen muistelee.

Potkulauta keräsi skeittipuistoissa kummeksuvia katseita, mutta pian myös ihailua, kun Pirinen harjoitteli sinnikkäästi itse keksimiään temppuja.

Hän luuli pitkään olevansa maailman ainoa scoottaaja, kunnes 2000-luvun alussa törmäsi hengenheimolaisiinsa.

"Löysin internetistä kansainvälisen sivuston, jossa oli noin 50 scoottaajaa ympäri maailmaa. Aloimme yhdessä kehittää lajia siksi, mitä se on nykyisin."

Osa lajin kehittäjistä nähdään tänä viikonloppuna Espoossa, kun Leppävaarassa järjestetään scoottauksen SM-kisat ja kansainvälinen ammattilaisten kisa.

"Mukaan on tulossa maailman huippuja Yhdysvalloista ja Australiasta asti", Pirinen sanoo. Hän ei itse osallistu kilpailuun, koska kuuluu kisan järjestäjiin.

Temppuja hän kuitenkin lupaa kisassa esittää, kuten haastattelua tehtäessä Herttoniemen skeittipuistossa. Puisto vilisee pieniä scoottaajia, jotka seuraavat Pirisen menoa ihastuneina.

"Hemmi, tee briflip", pieni poika huutaa Piriselle.

"Oliko toi triplewhip?" toinen poika kysyy ison hypyn jälkeen.

"Ei, doublewhip", Pirinen oikoo. Lajia tuntematon tuntee itsensä keskustelua kuunnellessaan tyhmäksi.

Pirinen ei tunne poikia, mutta he tunnistavat esikuvansa "Hemmin" – ovathan he tapittaneet tämän temppuvideoita internetistä. Pirinen on tottunut jakamaan nimikirjoituksia kaikkialla missä liikkuu, mutta hän on yhtä innoissaan allekirjoitusten antamisesta kuin faninsa.

"Laji vaatii kasvaakseen esikuvia, heitä, joita junnut katsovat ylöspäin."

Scoottajien laudat ovat nykyään eri tekoa kuin Kajaanin Teboililta ostetut. Yksi syy tähän on Pirisen neljä vuotta sitten perustama Finscooter-kauppa, joka kauppaa lautoja ja varaosia.

Suomesta ei vielä vuosia sitten saanut osia lautoihin, ja sekös Piristä turhautti.

"Aina kun jokin osa hajosi, en voinut ajaa pitkään aikaan."

Pirinen alkoi tilata varaosia ulkomailta ja myi niitä muillekin kotisohvaltaan. Varastot kasvoivat niin suuriksi, että televisiota ei pystynyt enää katsomaan pahvilaatikoiden välistä.

"Päätin silloin panna pystyyn ihan oikean kaupan. Sen myötä laji lähti leviämään Suomessa."

Kauppa on Piriselle lisäbisnes, sillä hän elättää itsensä ammattilaisscoottajana. Hollantilainen District-merkki maksaa suomalaiselle kuukausipalkkaa siitä, että hän temppuilee, kisaa ja tekee videoita – elää unelmaansa.

Pirisen haaveena on saada scootata ammattilaisena mahdollisimman pitkään.

"Hirveän paljon yli 30-vuotiaana ei pysty enää hyppimään 20 rappusen yli. Kroppa ei kestä enää niin isoja iskuja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!