Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pinot Alpe d'Huezin karnevaalikuningas

Chris Froome saavutti Tourissa harvinaisen tuplamestaruuden

Urheilu
 
Eric Gaillard Reuters
Chris Froome puski tiensä läpi Alpe d'Huezin yleisömeren.
Chris Froome puski tiensä läpi Alpe d'Huezin yleisömeren. Kuva: Eric Gaillard Reuters

Thibaut Pinot nousi osaksi pyöräilyn mytologiaa, kun hän voitti Alpe d'Huezille päättyneen Ranskan ympäriajon etapin eilen lauantaina. FDJ-tallin Pinot on kolmas peräkkäinen ranskalaisvoittaja legendaarisella vuorella. Edelliset ovat Christophe Riblon (2013) ja Pierre Rolland (2011).

Etappikakkonen oli Nairo Quintana, joka jäi voittajasta 18 sekuntia. Kolmanneksi ajoi kanadalainen Ryder Hesjedal.

"Tämä on voitto, jota kohti taistelin joka ikinen päivä", viime vuonna Tourin kolmanneksi polkenut Pinot, 25, kommentoi AFP:lle. "Kyllä, Tourini oli vaikea, mutten koskaan luovuttanut."

Ajajiaan loukkaantumisten vuoksi menettäneelle FDJ:lle kilpailun kaksi ensimmäistä viikkoa olivat painajaismaisia. Eilinen onnistui siltä lopulta erinomaisesti, kun Alexandre Geniez johti osuutta pitkään irtiottonsa ansiosta. Jussi Veikkanen kilpaili ranskalaistallin apuajajana vielä toukokuun Italian ympäriajossa.

Sky-tallin Chris Froome säilytti kokonaiskisan johtoasemansa minuutin ja 12 sekunnin erolla Quintanaan. Britti kruunattiin myös vuorten kuninkaaksi. Edellinen pyöräilijä, joka voitti sekä kokonais- että mäkikisan, oli Eddy Merckx vuonna 1970. "Mielessäni vilisi useita tunteita viimeisessä nousussa. Minuun sattui, ja välillä pelkäsin todella voittoni puolesta", Froome kommentoi Eurosportille vuoren huipulla.

"Mietin kaikkia tekemiäni uhrauksia ja aikaa, jota en ole viettänyt vaimoni kanssa."

Quintana teki osuudesta jännittävän. Hänen Movistar-tallinsa iski toistuvasti loppunousua edeltäneessä Col de la Croix de Fer -solassa. Joukkueen taktiikka toimi Rautaristin vuorella hienosti, sillä se pudotti Froomen apuajajat tämän ympäriltä.

Jostain syystä vauhtia kuitenkin pudotettiin vuorten välissä, ja Sky kokosi rivinsä. Froomella oli Alpe d'Huezin juurella edessään jälleen auttajakolmikko, joka varmisti työllään keltaisen paidan säilymisen kapteenillaan.

Quintana hyökkäsi uudelleen lennokkaasti loppunousussa. Hän onnistui kuromaan Froomen kokonaisjohtoa kiinni yli minuutilla, mutta ylämäki loppui kesken. Voittomarginaali 1.12 on Tourin pienin sitten vuoden 2008.

Kolumbialainen palkittiin suorituksestaan parhaan nuoren ajajan valkoisella paidalla. Hänen ympäriajostaan jäi myös aimo annos jossiteltavaa, sillä mäkimies hävisi Froomelle 1.28 kilpailun toisena ajetulla, ennakkokaavailuissa merkityksettömällä tasamaaetapilla.

"Kaaduin ja jäin yksin tuuleen. Sillä etapilla hävisin ympäriajon", Quintana kommentoi. Toisaalta pitkän aika-ajon puuttuminen reitiltä kohensi Tourin tulevaisuuden nimen osakkeita.

Alpe d'Huezilla kilpailtiin ympäriajon 102 vuoden historian aikana jo 29. kerran. Kategorisoinnin yläpuolinen mäki on saavuttanut historian saatossa myyttisen statuksen. Sen huipulle johtavat 21 serpentiinimutkaa on nimetty menneitten etappivoittajien mukaan ylhäältä alas. Ylin mutka kantaa Fausto Coppin nimeä. Pinot'n nimi kirjaillaan 14. mutkan historiaan sveitsiläisen Beat Breun rinnalle.

Noin 14 kilometrin pituisen nousun sanotaan olevan kuin pyöräilystadion. Tälläkin kertaa sillä järjestettiin todelliset karnevaalit. Viikon alueella juhlineet hollantilaisfanit pitivät tunnelmaa yllä 6. ja 7. serpentiinimutkan välisellä kaistaleella. Reitin varrella nähtiin myös lukuisia Suomen lippuja.

Lauantai oli Tourin kilpailullinen päätöspäivä. Tänään sunnuntaina ajetaan vielä 109,5 kilometrin pituinen etappi Pariisiin. Se on luonteeltaan pitkää ympäriajoa kunnioittava paraati, jossa taistellaan tosissaan vain loppukirissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?