Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Triathlonisti Teemu Lemmettylällä on edessään hyytävä rääkki

Raaka Norseman-triathlon on kauden pääkilpailu. Lähes 11 tunnin suoritus alkaa vuonon kylmästä vedestä ja päättyy tunturin huipulle.

Urheilu
 
Agurtxane Concellon nxtri.com
Kisajärjestäjät ovat varoitelleet, että uinnissa vesi saattaa olla tavanomaista kylmempää, koska tuntureilta on valunut vuonoon lumien sulamisvesiä. Kuva vuoden 2014 lähdöstä.
Kisajärjestäjät ovat varoitelleet, että uinnissa vesi saattaa olla tavanomaista kylmempää, koska tuntureilta on valunut vuonoon lumien sulamisvesiä. Kuva vuoden 2014 lähdöstä. Kuva: Agurtxane Concellon nxtri.com

Kello on viisi elokuun ensimmäisenä aamuna. Aurinko nousee kohta.

Jossain vajaan neljän kilometrin päässä vilkkuu valo merkiksi, että sitä kohti lähdetään uimaan hämärässä.

Kuka?

Teemu Lemmettylä

 33-vuotias.

 183 cm / 83 kg.

 Asuu Kuopiossa.

 Perhe: triathlonia harrastava vaimo ja 3-vuotias tytär.

 Koulutus: liikuntatieteitten maisteri, luonnontieteitten kandidaatti, tradenomi.

 Saavutuksia: 22-vuotiaana nuorten MM-kultaa pitkällä matkalla, täyden matkan Ironman-kisoissa useita kertoja kymmenen parhaan joukossa, miesten EM-kisoissa Frankfurtissa 10:s, useita SM-mitaleita.

 Työskentelee Hiihtoliiton suksi- ja hiontaprojektin päällikkönä, valmentaa muutamia triathlonin harrastajia.

Takana on jo neljän metrin pudotushyppy autolautan kannelta alle 15-asteiseen Hardangervuonon veteen.

Suunnilleen tällainen on visio siitä, millaisesta tilanteesta alkaa ensi lauantaina kuopiolaisen triathlonistin Teemu Lemmettylän kauden pääkilpailu.

Lemmettylä on ensimmäinen suomalainen, joka kilpailee Norseman-triathlonin pro- eli eliittisarjassa Norjassa.

Kyseessä on pituutensa puolesta (3,8 km uintia, 180 km pyöräilyä ja 42 km juoksua) täyden matkan triathlonkilpailu, mutta matkantekoa maustetaan ronskilla annoksella extremeä.

Maali sijaitsee 1 850 korkeudella tunturissa, ja keli voi olla uinnin jälkeenkin karu.

Lemmettylä, 33, on Suomen menestyneimpiä nykytriathlonisteja juuri täydellä matkalla. Kisoja on takana parikymmentä.

Jo usean vuoden ajan Lemmettylä on tiennyt, että jossain vaiheessa Norseman on hänelle kauden pääkilpailu.

Artikkeliin liittyvät

Mikä saa lähtemään tällaiseen ennen kokemattomaan ja vaatimuksiltaan normaalista poikkeavaan rääkkiin?

"Joku siinä on, joka iskee meikäläiseen. Se haasteellisuus vetoaa. Siinä vaiheessa, kun normaalilla triathlonilla räjähtää, siellä alkaa vasta loppunousu. Eli se on hyvin haasteellinen myös taktiikan ja henkisen kestävyyden osalta", Lemmettylä sanoi HS:n haastattelussa kotimaisemissaan Kuopiossa.

"Räjähtämisellä" hän tarkoitti monille tapahtuvaa suorituksen fyysistä ja henkistä hajoamista juoksuosuuden puolivälissä.

Lemmettylä arvioi, että hänellä on realistiset mahdollisuudet sijoittua kolmen parhaan joukkoon 15 miehen pro-sarjassa.

"Normaalissa täyden matkan kisassa pystyn tekemään parhaan ajan tuosta porukasta."

"Viime kauden perusteella olen karkeasti 20–30 minuuttia nopeampi normaalikisassa kuin Norsemanin viime vuoden voittaja", Lemmettylä arvioi asetelmia.

Kokemattomuus on kuitenkin epävarmuustekijä, koska Lemmettylä on ensikertalainen.

"Jos siellä on olojen kanssa haastetta, kuinka paljon se vaatii kokemusta? Siellä voi tulla vastaan sellaista, mitä etukäteen ei voi tietää. Ajatuksen ja suorituksen pitää pysyä kasassa, vaikka keliolot vaihtuisivat."

Triathlonistina Lemmettylä on profiililtaan pitkien matkojen mies.

Viime viikonloppuna hän sijoittui Joroisten puolimatkan SM-kisassa kolmanneksi, mutta lyhyemmillä, esimerkiksi olympiamatkalla hän ei ole parhaimmillaan.

Hiihto oli hänen ensimmäinen kestävyyslajinsa. Jo 7-vuotiaana hän hiihti läpi 40 km:n version Finlandiasta.

Juniorina hän harrasti myös uintia ja yleisurheilua. Ensimmäisen kerran hän kokeili triathlonia alle 20-vuotiaana lainavehkeillä Joroisissa ja sai puolimatkalla ilman lajiharjoittelua ajan 4.45.

Vertailun vuoksi: tuoreessa SM-kisassa hänen aikansa oli 4.09.

"Heti osoittautui, että minulla oli enemmän lahjoja triathloniin kuin hiihtoon. Olen sanonut, että olen täysin lahjaton enkä pysty pärjäämään yksittäisessä lajissa. Lahjattomuus kulminoituu siihen, että en edes väsy. Mutta kun lajeja pannaan riittävän monta peräkkäin, alkaa tapahtua", Lemmettylä ironisoi.

Kun Lemmettylä osallistui 23-vuotiaana ensimmäisen kerran täysmatkan SM-kisaan, hän sai heti pronssia ajalla 8.55.

Takanaan Lemmettylällä on jo niin paljon harjoitusvuosia, että nykyään hänelle kertyy varsinaista triathlonharjoittelua vuodessa noin 400 tuntia.

Toinen mokoma tulee hiihtoharjoitteluna sekä eräänlaisena hyötyliikuntana. Lemmettylä on Hiihtoliiton suksi- ja hiontaprojektin vetäjä, joten työssäkin tulee hiihdettyä.

"Tason nosto olisi mahdollinen, jos treenaisi ympäri vuoden täyspäiväisesti. Kun on täysipäiväisessä työsuhteessa, siinä tulee tietyt rajoitukset täysmatkoilla."

Nykyään Lemmettylä rahoittaa urheilemistaan pääasiassa omilla työtuloillaan, joita tulee jonkin verran myös aikuisten harrastajatriathlonistien valmentamisesta. Lisäksi hänellä on henkilökohtaisia sponsoreita.

Niitten hankkimisen hän on aina hoitanut itse. Hän keksi innovatiivisen ratkaisun kasatessaan vuonna 2007 rahoitusta uransa ensimmäistä ja toistaiseksi ainoaa Havaijin Ironman-reissua varten .

Hän osti kolme aukeamaa ilmoitustilaa kuopiolaisesta kaupunkilehdestä ja kiersi polkupyörällä myymässä mainospaikkoja. Ilmoitusten vieressä julkaistiin juttuja hänen valmistautumisestaan Havaijille.

"Samaan aikaan tein työtä puhelinmyyjänä, ja päälle harjoittelu. Lähtöviivalla Havaijilla takki oli jo tyhjä", Lemmettylä naureskeli.

Jussi-Pekka Reponen HS
Kuopio

Pentti Vänskä
Teemu Lemmettylän mielestä Suomen parhaita triathlon-harjoitteluun soveltuvia ylämäkiä löytyy hänen kotinsa naapurista Puijolta.
Teemu Lemmettylän mielestä Suomen parhaita triathlon-harjoitteluun soveltuvia ylämäkiä löytyy hänen kotinsa naapurista Puijolta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?