Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkintorahat suomalaisenkin huolenaihe

Olli Mäenpää on johtanut Euroopan tennisliittoa yli 15 vuotta

Urheilu
 
Peter van den Berg
Olli Mäenpää seurasi tiiviisti otteluita kauden kolmannessa arvoturnauksessa Wimbledonissa.
Olli Mäenpää seurasi tiiviisti otteluita kauden kolmannessa arvoturnauksessa Wimbledonissa. Kuva: Peter van den Berg

Olli Mäenpää on suomalaisittain harvinaisessa huippupestissä, kun hän on johtanut Euroopan tennisliittoa Tennis Europea runsaat 15 vuotta.

Mäenpää oli paikalla Wimbledonissa seuraamassa maailman arvotetuinta tennisturnausta ja kokoustamassa eri vaikuttajatahojen kanssa. Tiiviin aikataulun keskellä hän kertoi HS:lle Euroopan tennisliiton laajasta vaikutuksesta lajiin, vaikka järjestö onkin suurelle yleisölle varsin tuntematon.

Kuka

Olli Mäenpää

 Syntynyt: Seinäjoella 10. 4. 1965, 50-vuotias.

 Asuu Sveitsin Baselissa

 Vaimo Jaana sekä lapset Oliver 17, Vivian 13, Carla 11.

 1991–1994 Suomen Tennisliiton kehityspäällikkö ja 1995–1997 huippu-urheiluyksikön johtaja.

 1997–1998 Euroopan tennisliiton ETA:n ja kansainvälisen tennisliiton ITF:n kehitysjohtaja.

 1998–2002 ETA:n toimitusjohtaja, ulkoiset asiat.

 2002– Euroopan tennisliiton (Tennis Europe) pääjohtaja.

 2006– ITF:n miesten ammattitenniksen johtoryhmän jäsen.

 2006– Miesten ammattitenniksen ATP Challenger Tourin johtoryhmän jäsen.

 2013 Markkinointi- ja konsultointiyhtiö Choice 360:n omistaja.

 Pelannut tennistä B-luokassa, juniorina mailapelejä, jääkiekkoa ja koripalloa, karatessa musta vyö.

Tenniksen suuret vaikuttajat ovat Kansainvälinen tennisliitto ITF, grand slam -turnausten järjestäjät sekä mies- ja naisammattilaisten järjestöt ATP ja WTA.

Mutta Euroopan tennisliitolla on oma paikkansa kansainvälisen tennisliiton ITF:n aluejärjestönä, johon kuuluvat kaikki Euroopan 49 maata kansallisten tennisliittojensa kautta. Se vastaa kokonaisvaltaisesti tenniksen kehittämisestä Euroopassa ja esimerkiksi juniorikiertueen järjestämisestä sekä toimii lajin edunvalvojana EU:hun päin.

Yksi tenniksen isoista kysymyksistä viime aikoina on ollut palkintorahat. Tennis on esimerkiksi pudonnut golfin kelkasta. Erityisesti miesten puolella ero golfin hyväksi on hämmästyttävän suuri .

"ITF:n tutkimuksen mukaan miesten ammattilaisgolfissa jaetaan kolminkertainen määrä palkintorahaa, mutta jakajia on kolme kertaa vähemmän kuin tenniksessä. Ja tenniksessä paras prosentti eli noin 50 pelaajaa ottaa 60 prosenttia koko potista, kun golfissa tuo prosenttiosuus on 17,8", Mäenpää pudottelee.

Viime vuosina grand slam -turnaukset ovat suostuneet kasvattamaan palkintopottejaan. Suhteellisesti eniten ovat hyötyneet alkukierroksilla putoavat. Esimerkiksi ensimmäisellä kierroksella Wimbledonissa hävinnyt pelaaja sai palkintorahaa 40 000 euroa. Neljässä vuodessa tuo summa on liki kolminkertaistunut.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että pelaajan pitää olla maailmanlistalla 150 parhaan joukossa, jotta hän pystyy hankkimaan ammatistaan kunnon elannon.

"Vuodessa taloudellisesti nollatulokseen yltää miesten ATP-listan 336:s ja naisten puolella 253:s", Mäenpää kertoo.

Tuossa ITF:n laskelmassa ovat mukana pelaajan kulut ilman valmentajakuluja.

Euroopan tennisliitto on omalta osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, että ITF:n hallinnoimien pienten ammattilaisturnausten palkintosummia ollaan viimeinkin korottamassa.

"Pienten kisojen palkintopotit ovat pysyneet samana noin 12 vuotta", Mäenpää kertoo.

Tuoreen esityksen mukaan miesten 10 000–15 000 euron arvoisten kisojen palkintopotit nousisivat kahden vuoden aikana liukuen 15 000–25 000 euroon.

Naisten puolella summat nousisivat 10 000–100 000 eurosta 15 000–125 000 euroon.

"Muutokset ovat hyviä, mutta olen halunnut, ettei niitä tehdä kertaheitolla. Se voisi aiheuttaa kohtuuttoman suuren taakan kisojen järjestäjille ja koko rakenteelle", Mäenpää sanoo.

Euroopan tennisliiton järjestämä 350 juniorikilpailun kiertue on osaltaan taannut maanosalle johtavan aseman tenniksessä.

Nyt miesten sadasta parhaasta pelaajasta noin 70 tulee Euroopasta ja naisista liki 80.

Yksi merkittävä tekijä tässä on ollut laaja juniorikiertue.

"Olen ollut tarkka sen suhteen, että 12- ja 14-vuotiaiden kisoissa majoitus on aina maksettu järjestäjien puolesta", Mäenpää sanoo.

Näin myös köyhempien maiden pelaajat pääsevät kisoihin mukaan kehittymään.

Mäenpää kertoo myös esimerkin, miten Euroopassa junioripelaaja saa helpommin tukea kuin Yhdysvalloissa ja osin sen takia on voinut jättää vanhan valtamaan varjoonsa.

"USA:ssa esimerkiksi heidän 14-vuotiaiden sarjan 46:nneksi paras pelaaja saattaa jäädä täysin vaille tukea. Euroopan 46:s voi olla vaikkapa Kroatian kakkonen, ja hän saa silloin laajalti tukea omalta liitoltaan, olympiakomitealtaan ja paikallisilta sponsoreiltaan."

Arno Seiro
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!