Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välikohtausten rikkoma Tour de France päätyi maaliinsa Pariisissa

Viime vuosien vihamielisin Ranskan ympäriajo päättyi Chris Froomen voittoon

Urheilu
 
ERIC GAILLARD reuters
Sky-joukkueen vahva panos vuoristoetapeilla mahdollisti Chris Froomen voiton. Menestyksekäs talli joutui yleisön silmätikuksi.
Sky-joukkueen vahva panos vuoristoetapeilla mahdollisti Chris Froomen voiton. Menestyksekäs talli joutui yleisön silmätikuksi. Kuva: ERIC GAILLARD reuters

Joe Dassinin kuuluisan chanssonin, Les Champs-Èlysées'n, huolettomasta poljennosta ei tämän vuoden Ranskan ympäriajossa ollut tietoakaan.

Lukuisten yleisön aiheuttamien välikohtausten varjostama Tour saapui sunnuntaina maaliinsa Pariisin pääkadulle, 3 360 kilometrin ajamisen jälkeen.

Kilpailun voitti toista kertaa urallaan Sky-tallia edustava britti Chris Froome minuutin ja 12 sekunnin erolla Movistar-joukkueen kolumbialaiseen Nairo Quintanaan. Quintanan tallikaveri Alejandro Valverde nousi palkintokorokkeen kolmannelle portaalle.

Lisäksi Froome vei mäkikilpailun. Hänestä tuli ensimmäinen kokonaiskisan voittaja sitten Eddy Merckxin 1970, joka kruunattiin myös vuorten kuninkaaksi.

Froomelle maaliin pääseminen oli helpotus. Hän ratkaisi kilpailun Pyreneiden vuoristossa sen toisella viikolla poljettuaan haastajiltaan ylivoimaisesti karkuun La Pierre-Saint-Martinin nousussa.

Yhtäkkiä Tourin ilmapiiri saavutti negatiivisuuden, jollaista ei viime vuosien urheilutapahtumissa ole nähty. Skyn ajajia haukuttiin reittien varrella douppaajiksi. Heitä lyötiin ja syljettiin. Froomen päälle heitettiin virtsaa.

Ranskan tv:ssä tiedemies esitti laskelmia, joiden mukaan Froomen suorituskyky on selitettävissä vain kiellettyjen aineiden avulla. Skyn väitettiin jopa käyttävän motorisoituja pyöriä.

"Tuntuu, että kaikki on ollut minua vastaan kolmen viikon aikana," Froome huokaisi AFP:lle lauantaina.

Keniassa vuonna 1985 englantilaisille vanhemmille syntynyt Froome on fysiologisesti ilmiömäinen pyöräilijä, jonka nousu suurten mestarien joukkoon on tapahtunut muutaman vuoden kuluessa.

Läpimurtonsa hän teki kaudella 2011 pyöräillessään Bradley Wigginsin apuajajana toiseksi Espanjan ympäriajossa. Kaudella 2012 hänestä käytettiin jo nimitystä "super domestique", kun hän auttoi Wigginsin Tourin voittoon.

Froomen ylivoiman taustalla on viisi vuotta sitten syntynyt brittiläinen Sky-talli, ja sen visionäärinen johtaja David Brailsford. Aloittaessaan tiimin tavoitteena oli, että viiden vuoden sisällä brittiläinen pyöräilijä voittaa Ranskan ympäriajon.

Wiggins onnistui tempussa jo kahta vuotta myöhemmin. Kun Froome kruunattiin mestariksi 2013 ja 2015, on tallin brittipyöräilijä voittanut viiden vuoden aikana kolme Touria.

Sky on tunnettu innovaatioistaan ja pieteetistä, jolla kilpailuihin valmistaudutaan. Kesäkuussa Italian ympäriajossa se esitteli luksus-asuntoauton, jonka tavoitteena oli vähentää pyöräilijöidensä stressiä vaihtuvissa hotelleissa.

"Suuri etappikilpailu voitetaan sängyssä", sanoi jo Fausto Coppi aikoinaan. Sky on kehittänyt viisauden äärimmäisyyksiin.

Pyöräilyfanit suhtautuvat Skyhin penseästi. Twitterissä joukkueen ajajia on kutsuttu tietokoneohjelmiksi. Kommentaattoreiden mielestä Skylla ei ole karismaa, vaan se toimii konemaisesti. Menneiden vuosien tunteella polkeminen ei kuulu sen toimintatapoihin.

Sky alkoi jo ympäriajon aikana toimia kohtaamiaan ennakkoluuloja vastaan. Se haluaa tehdä pyöräilyä läpinäkyvämmäksi yleisölle.

Talli on esimerkiksi tiedottanut luovuttavansa kapteeninsa fysiologisia tilastoja julkisuuteen Tourin jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!