Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilijoiden viimeiset näyttöpaikat lähestyvät – Kuka lähtee Pekingiin?

Suomen joukkueen koko Pekingissä on viidentoista urheilijan tuntumassa. Suurimmat mitalitoivot ovat tuttuun tapaan keihäänheittäjät Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen.

Urheilu
 
Tero Pitkämäki on heittänyt alkukaudesta tasaisesti pitkiä keihäskaaria.
Tero Pitkämäki on heittänyt alkukaudesta tasaisesti pitkiä keihäskaaria.

Yleisurheilun MM-kisat Pekingissä alkavat 22. elokuuta. Suomalaisista kisarajan on saavuttanut 12 urheilijaa, mutta näistä yksi keihäänheittäjä jää rannalle maakiintiön takia.

Pekingin kisoissa käytetään järjestelmää, jossa ennen käytössä olleesta B-rajasta on luovuttu. Käytössä on vain yksi raja. Jos lajiin ei sitä kautta saada riittävästi urheilijoita, täytetään tavoitemäärästä vajaaksi jääneet paikat parhaan rajan alle jääneen tuloksen tekijöillä, kuitenkin maakiintiöt huomioiden. Lisäksi lajeihin jaetaan villit kortit hallitseville maailmanmestareille ja vuoden 2014 Timanttiliigan lajien kokonaiskilpailujen voittajille.

Lajiin otettavien urheilijoiden määrä vaihtelee. Kenttälajeissa tavoitemäärä on 32 ja esimerkiksi 100 metrillä 56.

Kisarajan tekemiseen on aikaa 10. elokuuta asti. Tärkeimmät kotimaiset kilpailut ennen tätä ovat Kalevan kisat Porissa ensi viikonloppuna ja Kuortaneen eliittikisat 8. elokuuta.

Varmat lähtijät

Miehet

Tero Pitkämäki keihäs

Pitkämäki on heittänyt tasaisen vahvan kauden ja on jälleen joukkueen potentiaalisin mitaliehdokas. Keihäs kaarsi hänen edellisessä kilpailussaan Monacon Timanttiliigassa (17. 7.) 88,87. Tilastokolmonen Kenian Julius Yegon ja Trinidad ja Tobagon Keshorn Walcottin jälkeen.

jussi nukari lehtikuva
Antti Ruuskanen joutui pitämään kilpailemisessa lyhyen tauon.
Antti Ruuskanen joutui pitämään kilpailemisessa lyhyen tauon.

Antti Ruuskanen keihäs

Ruuskanen palasi kuukauden kisatauolta Joensuun eliittikisoissa viime viikolla. Tulos oli lupaava 84,15. Jos pystyy nousujohteiseen elokuuhun, on Pitkämäen takana toinen joukkueen mitaliehdokkaista.

Teemu Wirkkala tai Ari Mannio keihäs

Myös kolmas keihäsmies lähtee Pekingiin. Nimi ratkeaa Kalevan kisoissa. SUL tiedotti viime viikolla, että kaksikosta Wirkkala–Mannio paremmin Porissa heittävä valitaan. Wirkkalan tuorein kilpailu Joensuun eliittikisoissa toi tuloksen 79,73. Mannio kisasi viimeksi Monacon Timanttiliigassa, jossa hän heitti 80,91.

Jarkko Kinnunen 50 km kävely

Kokenut arvokisakävijä rikkoi kisarajan jo viime kaudella. Ei ole tällä kaudella kilpaillut 50 kilometrillä. Linjannut tavoitteekseen uransa parhaan arvokisasijoituksen (yhdeksäs) parantamisen.

Aleksi Ojala 50 km kävely

22-vuotias kävelijä lähtee ensimmäisiin arvokisoihinsa. Alitti kisarajan (4.02.00) ensimmäisessä 50 kilometrin kisassaan maaliskuussa Dudincessa käveltyään 3.57.14. Ennätysparannus on sopiva tavoite Pekingiin.

Veli-Matti Partanen 50 km kävely

Partanen, 23, käveli Dudincen maaliskuun kisassa ennätyksensä 3.49.02. Ikäkausiennätyksiä juniorina tehnyt kävelijä on tekemässä vähitellen nousua Kinnusen rinnalle kävelyn kotimaiseksi kärkinimeksi. Ennätys on vielä reilut kaksi ja puoli minuuttia Kinnusen ennätyksen takana. Polvivamma haittasi loppukevättä.

Henri Manninen maraton

Manninen, 30, juoksi kisarajan Berliinin maratonilla viime syksynä. Lähtee uransa ensimmäisiin arvokisoihin. Berliinissä syntynyt ennätysaika on 2.16.43.

 

Naiset

sami kilpiö
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen on MM-joukkueen tuorein jäsen.
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen on MM-joukkueen tuorein jäsen.

Minna Nikkanen seiväs

Nikkanen hyppäsi kesäkuun alussa Suomen ennätyksen 455. Kisapaikka vahvistettiin maanantaina. Nikkanen lähtee kolmansiin MM-kisoihinsa, aiemmat kerrat ovat päättyneet karsintaan. EM-kisoissa Nikkanen on hypännyt kahdesti finaalissa (2010 ja 2014).

Kristiina Mäkelä kolmiloikka

Mäkelä varmisti paikkansa hallikaudella loikittuaan 14,20, joka on myös kisaraja. Kesäkaudella huippuonnistumista ei vielä ole nähty, sillä Mäkelän paras on 14,06. Kärsi jalkavaivoista Lapinlahdella 19. heinäkuuta.

Sanna Kämäräinen kiekonheitto

Kämäräinen rikkoi rajan maaliskuussa tuloksella 61,07. Tulos on yhä kauden kotimainen kärki. Viime kisat 58 metrin tuntumassa.

Anne-Mari Hyryläinen maraton

Hyryläinen, 36, lienee taustoiltaan joukkueen mielenkiintoisin urheilija. Hyryläisestä tuli vuonna 2011 kolmas suomalainen, joka on kiivennyt vähintään kahdelle yli 8 000-metriselle vuorenhuipulle. Maratonilla hän alitti kisarajan tammikuussa kotikaupungissaan Dubaissa ajalla 2.35.17.

 

Lähellä kisapaikkaa

Naiset

markku ulander lehtikuva
Pika-aituri Nooralotta Neziri on suomalaisista lähimpänä MM-kisarajaa.
Pika-aituri Nooralotta Neziri on suomalaisista lähimpänä MM-kisarajaa.

Nooralotta Neziri 100 m aj

Neziri juoksi Joensuun eliittikisoissa sadasosan päähän kisarajasta tuloksella 13,01. Liian kovassa, 2,2 metriä sekunnissa puhkuneessa myötätuulessa hän ehti rajan alle (12,94). Lähellä olevan rajan lisäksi Neziri voi yltää kisoihin rankingin perusteella. On ensimmäisenä jonossa, jos rajan rikkojista ei saada 40:tä urheilijaa täyteen pika-aitoihin.

Sandra Eriksson 3 000 m ej

Vammat häiritsivät alkukautta, mutta kisaraja 9.44,00 oli lähellä jo Ruotsissa viime keskiviikkona, kun kello pysähtyi aikaan 9.47,52. Viimevuotinen Suomen ennätys on vielä yli 20 sekunnin päässä, joten rahkeissa pitäisi olla varaa rajan rikkomiseen.

Camilla Richardsson 3 000 m ej

Nuorten EM-nelonen juoksi nuorten kisoissa 9.46,34. On Ericssonia lähempänä rajaa, mutta 45 urheilijan joukkoon rankingissa mahtuminen tekee tiukkaa. Sanoi Joensuun eliittikisoissa pyrkivänsä rajaan ennen kaikkea Kuortaneella, koska ei usko vuorovetoon Erikssonin kanssa Kalevan kisoissa.

Sanni Utriainen keihäs

Utriainen on 60,02 kantaneella heitollaan vielä niukasti kiinni rankingin perusteella jaettavassa paikassa, mutta pidemmän heiton jälkeen olisi helpompi hengittää. 98 sentin tulosparannus varmistaisi kisoihin lähdön. Pienempikin parannus voi auttaa kohentamaan ratkaisevasti lopullista sijaa rankingissa.

 

Arvoitukset

Miehet

David Söderberg
David Söderberg

David Söderberg moukari

Keväällä leikkauksen takia sivuun jättäytynyt Söderberg on ilmoittautunut Kalevan kisoihin. On heittänyt vuotta 2013 lukuun ottamatta joka vuosi 2010-luvulla yli 76 metriä, joka on kisarajana.

 

Naiset

Hanna-Maari Latvala
Hanna-Maari Latvala

Hanna-Maari Latvala 100 m, 200 m

Latvala kärsi alkukauden loukkaantumisista ja avasi kautensa vasta viikonloppuna Ruotsissa. Eroa kisarajaan jäi 100 metrillä 0,48 sekuntia ja 200 metrillä 1,38 sekuntia. Viime kaudella tehdyt ennätykset (100 m/11,30 ja 200 m/22,98) ovat alle kisarajojen (11,33 ja 23,20). Aika saattaa loppua kesken loukkaantumisen jälkeen.

 

Vaatisi venymistä

Miehet
Oskari Mörö 400 m aj

Joutui viisaudenhammasleikkaukseen. Kausi ollut muutenkin pettymys nappiin menneiden Zürichin EM-kisojen jälkeen. Yli puolen sekunnin päässä rajasta.

Arttu Kangas kuula

Kangas työnsi talvella sisäradalla 20,09. Kesällä työntö on ollut hakemista ja tarvitsisi lisäsenttejä myös talvitulokseen, jotta olisi taistelemassa rankingsijoituksen perusteella jaettavista paikoista.

 

Naiset
Heidi Nokelainen keihäs

Nokelainen heitti ennätyksensä 59,86 Joensuun eliittikisoissa. Neljä senttiä lisää parantaisi tällä hetkellä rankingin sijalle 32. Riittävätkö rahkeet vielä reiluun lisämetriin?

Muokattu 28. heinäkuuta kello 10.23: Poistettu lause, jonka mukaan Keshorn Walcottin kausi olisi ohi. Nilkkaansa Monacon Timanttiliiga-kilpailussa loukannut Walcott pystyi kilpailemaan jo viime viikolla Pan-Amerikan mestaruuskisoissa.

Muokattu 28. heinäkuuta kello 14.22: Korjattu Teemu Wirkkalan oikea tulos Joensuun eliittikisoissa. Aiemmin mainittu 82,71 oli hänen tuloksensa Lapinlahden eliittikisoissa 19. heinäkuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!