Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uimari Matias Koski on Yhdysvalloissa kasvanut poikkeustapaus

Matias Koski on MM-kisoihin matkaavan Suomen uintimaajoukkueen väriläiskä, joka tavoittelee olympiamitalia Riosta

Urheilu
 
Aapo Huhta/HS
Matias Koski haki MM-vauhtia maanantaina Hyvinkään maauimalassa.
Matias Koski haki MM-vauhtia maanantaina Hyvinkään maauimalassa. Kuva: Aapo Huhta/HS

Herätyskello pärähtää joka aamu soimaan kymmentä vaille viisi. Lahjakas 21-vuotias uimari nousee sängystään ylös ja suuntaa suoraan altaalle harjoittelemaan. Harjoitusten jälkeen vuorossa on täysi koulupäivä yliopistolla. Iltapäivällä harjoitellaan toistamiseen, ja ilta kuluu kouluhommia tehdessä. Nukkumaanmenoaika on viimeistään yhdeltätoista.

Sellaista on Matias Kosken elämä. Yhdysvalloissa Georgian yliopistossa liikunta- ja urheilutiedettä opiskeleva Koski on ymmärtänyt varhain, mitä huipulle nouseminen vaatii.

Kuka?

Matias Koski

 Syntynyt 18. 5. 1994

 196 cm / 95 kg

 Seura: Georgia University

 Valmentaja: Jack Bauerle

 Harrastanut myös jalkapalloa, tennistä ja amerikkalaista jalkapalloa

 Suomen ennätykset: 800 metrin vapaauinti 7.54,70 (pitkä rata) ja 1 500 metrin vapaauinti 15.09,17 (pitkä rata)

 Vuoden 2015 NCAA-mestari 1 650 jaardin vapaauinnissa

 Kilpailee Kazanin MM-kisoissa 200, 400, 800 ja 1 500 metrin vapaauinnissa

Vaikka elämä muistuttaa elokuvaa Päiväni murmelina, se ei Koskea tunnu haittaavan. Hän haluaa olla mahdollisimman hyvä uimari. Ja voittaa Rion 2016 kesäkisoissa olympiamitalin.

"Jos haluaa menestyä, tähän pitää laittaa kaikki keskittyminen", Kazanin MM-kisoihin valmistautuva Koski sanoo Hyvinkään Sveitsin maauimalan altaan reunalla.

Tällä kaudella menestystä on tullut. Koski voitti maaliskuussa arvostetun Yhdysvaltain yliopistomestaruuden 1 650 jaardin vapaauinnissa. Heinäkuussa hän rikkoi Rion A-rajan 200 metrin vapaauinnissa.

Matias on täysin omistautunut uinnille muttei muista, miksi hän aikoinaan valitsi lajin. Perheellä on ainakin ollut vaikutusta asiaan.

Entinen uimari Matti Koski lähti perheineen työn perässä Yhdysvaltoihin Matiaksen ollessa kaksivuotias. Isosisko Jannika harrasti uintia, ja Matias tykkäsi oleilla Floridan lämmössä altaan reunalla. Sieltä oli lyhyt matka harjoitusryhmään, johon Matias napattiin mukaan seitsemänvuotiaana.

Myös Matiaksen nuoremmat veljet Joonas ja Tomas harrastavat uintia tosimielellä.

Isä ei ole halunnut painostaa lapsiaan uimareiksi – oikeastaan päinvastoin.

"Yritin tietoisesti kannustaa muihinkin lajeihin. Meillä oli sääntönä, että useampaa urheilulajia pitää harrastaa", Matti Koski kertoo.

Muun muassa amerikkalaista jalkapalloa pelannut Matias alkoi keskittyä pelkästään uintiin, kun perhe muutti Atlantaan pojan ollessa 13-vuotias. Silloin valmennusvastuu siirtyi isältä paikalliselle Dynamo Swim Clubille.

Yhdysvalloissa asuminen on tuonut Matiakselle etua suomalaisiin ikätovereihin verrattuna ainakin laadukkaampien puitteiden verran.

"Siellä ei tarvitse ajella pitkin maakuntia etsimässä hallia. Pyörähtää vain sängystä omaan halliin, jossa ei ole ketään muita", Matti kuvailee.

Kosken perheen tukikohta Suomessa on Heinolassa. Lähimmät avoimet uimahallit, joista löytyy 50 metrin pitkä rata, ovat Porissa ja Espoossa. Siksi isä ja poika autoilevat joka aamu reilun tunnin ajomatkan päähän Hyvinkäälle maauimalaan.

Veri vetää Matiasta Suomeen. Vaikka muu maajoukkue valmistautuu MM-kisoihin Torremolinoksessa Espanjan lämmössä, Matias halusi välttämättä vetää viimeistelyharjoitukset koleassa Suomessa.

Koski lähtee tänään keskiviikkona kohti Kazania, jossa hän osallistuu uransa viidensiin aikuisten arvokisoihin. Kosken kisaurakka alkaa sunnuntaina 400 metrin vapaauinnilla.

Valmistautuminen on sujunut muuten hyvin, mutta aikaeron vuoksi takana on huonosti nukuttuja öitä. Viime kesänä Koski saapui Yhdysvalloista Suomeen liian myöhään, ja se vaikutti suorituksiin Berliinin EM-altaassa. Tänä vuonna aikaeroon on ollut enemmän aikaa totutella.

Kaksi vuotta sitten Barcelonan MM-kisoissa Koski oli 800 metrin vapaauinnissa yhdeksäs.

"Finaali jäi niin lähelle silloin, että se on nyt tavoitteena."

Millä matkalla finaaliin on parhaimmat mahdollisuudet, sitä Koski ei osaa sanoa. Koski on siitä poikkeuksellinen suomalaisuimari, että hän on menestynyt pitkillä matkoilla. Suomen MM-joukkueessa kaikki muut ovat käytännössä sprinttereitä.

Taustalla on amerikkalainen harjoittelukulttuuri, jossa junioreita uitetaan useammassa lajissa. Yhdysvalloissa erikoistuminen tapahtuu myöhemmällä iällä, eikä esimerkiksi pikamatkojen vaatimaa voimaharjoittelua aloiteta vielä täysipainoisesti kasvuiässä.

"Jos siinä vaiheessa lähdetään sörkkimään voiman kanssa, niin voi mennä pahasti pieleen", isä Matti sanoo.

Nyt Matiaksen on kuitenkin tehtävä valinta.

"Jos haluan Riosta mitalin, päätös päämatkasta on tehtävä pian", Matias toteaa.

Valinta on jo käytännössä tehty. Lontoon olympialaisten jälkeen uimari on hankkinut 12 kiloa lisää lihasmassaa 200 metrin matkaa silmällä pitäen.

Tilannetta sekoittaa, että Matias menestyy 1 500 metrillä käytännössä ilman matkaa varten tehtyä harjoittelua.

"Matiaksella on niin karseat pohjat, että hän voi tahkota sitä matkaa vielä vähän aikaa", isä Matti kertoo.

Yliopistomestaruus 1 500 metriä vastaavalla 1 650 jaardin matkalla tuli yllättäen.

"Olimme alun perin sopineet valmentajan [ Jack Bauerle ] kanssa, etten uisi sitä matkaa niissä kisoissa."

Matiaksen päivä murmelina on keskeytynyt kesällä, kun täysi aikataulu on vaihtunut MM-kisoihin valmistautumiseen.

"Harjoittelumäärää on pudotettu ennen kisoja, mutta teho on edelleen sama. Täytyy pitää kisafiilis yllä vedessä."

Isän mukaan lepääminen ei ole Matiaksen vahvimpia puolia. Uimari on katsonut Heinolassa enonsa kanssa lukemattoman määrän elokuvia, kun muutakaan tekemistä ei ole.

Tilanne vaikuttaa jopa hieman turhauttavan nuorta miestä.

"Tekee mieli tehdä jotain, mutta on vain pakko pysyä sängyssä."

MM-altaassa Matiaksella ei ole tekemisen puutetta, sillä hän kilpailee peräti neljällä matkalla. Menestys Kazanissa sinetöinee myös päämatkan valinnan lopullisesti. Jos keskittyminen pysyy 200 ja 400 metrissä, Antti Kasvion 22 vuotta vanhat Suomen ennätykset taitavat vihdoin rikkoutua.

Joska Saarinen HS
Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?