Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Boston luopui olympiahaaveistaan - asukkaiden tuki puuttui

Suomen olympiakomitean puheenjohtajan Risto Niemisen mielestä KOK:n pitää näyttää valinnalla esimerkkiä, jos suureellisia olympiakisahakemuksia halutaan karsia

Urheilu
 
oleg popov reuters
Pekingissä kisattiin Linnunpesäksi nimetyllä stadionilla.
Pekingissä kisattiin Linnunpesäksi nimetyllä stadionilla. Kuva: oleg popov reuters

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen myöntää, että olympialaisten järjestämiseen liittyy mielikuva turhasta kulutuksesta ja epätarkoituksenmukaisesta rakentamisesta.

Talvikisoista tutuiksi käyneet isäntäehdokkaiden vetäytymiset saivat tiistaina jatkoa kesäkisojen hakemisesta luopumisella. Vuoden 2024 isännyyttä hakenut Boston vetäytyi kilpailusta.

Bostonin hankkeelta puuttui asukkaiden tuki, ja hintalappu vaikutti turhan kalliilta. Yhdysvaltain olympiakomitea sanoi, että kisoille haetaan maasta uutta ehdokaskaupunkia, ja Los Angeles ilmoittautui nopeasti ehdokkaaksi.

"Emme ole saaneet kansalaisten enemmistöä olympialaisten ja paralympialaisten taakse. Yhdysvaltain olympiakomitea ei usko, että hankkeen saama tuki riittäisi voittamaan Pariisin, Rooman, Hampurin, Budapestin tai Toronton erinomaisia hakemuksia", sanoi Yhdysvaltain olympiakomitean johtaja Scott Blackmun uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yksi keskeisistä syistä kustannusten kasvuun on, että kisoja varten rakennetaan paljon uutta. Erityisesti kisapaikkojen jatkohyödyntäminen on ollut vaihtelevaa.

Esimerkiksi Helsingin vuoden 1952 olympialaisiin rakennetut paikat ovat suurelta osin edelleen liikunta- ja urheilukäytössä. Sen sijaan Ateenassa vuonna 2004 järjestettyjä kesäkisoja varten rakennetut paikat ovat jo nyt suurelta osin huonossa kunnossa ja pienellä käyttötarpeella. Kisoihin kului Ateenassa noin yhdeksän miljardia euroa.

Vuoden 2012 Lontoon kisoja Nieminen kiittelee väliaikaisten ratkaisujen hyödyntämisestä. Esimerkiksi koripallo pelattiin 12 000 katsojaa vetävällä areenalla, joka voidaan purkaa ja siirtää.

Vastaavaa Nieminen näkisi jatkossa mieluusti enemmän. Avaimet kestävämpää kehitystä suosiviin valintoihin ovat Niemisen mielestä järjestöllä itsellään.

"Kaava on ollut, että kisahaun voittaja on se, joka antaa suureellisimman ehdotuksen. Tavoite voisi olla edullinen, järkevä ja pitkäjänteinen suunnitelma, mutta KOK:n pitäisi itse toimia sen mukaisesti ja myöntää kisat kaupungille, joka tällaisen suunnitelman esittäisi", Nieminen sanoo.

Lontoon kisojen hinnaksi on arvioitu eri lähteissä 11–15 miljardia dollaria, Pekingissä 2008 hintalappu oli 40 miljardin luokkaa.

Kesäkisat ovat olleet selvästi talvikisoja kalliimmat lukuun ottamatta Sotšin talviolympialaisia vuonna 2014. Yli 50 miljardilla dollarilla rakennetut kisat ovat kaikkien aikojen kalleimmat.

Nieminen sanoo olympiakisojen uudistamisen olleen jo pitkään kansainvälisen olympiakomitean harkinnassa.

Keskeisenä olympialaisiin kuuluvana asiana Nieminen pitää monilajisuuden säilyttämistä. Urheilijoille on tärkeä kokemus asua samassa kisakylässä muiden lajien urheilijoiden kanssa. Kisakylä on myös jatkohyödyntämisen kannalta helpoiten ratkaistavissa, sillä kaupunki saa kisakylästä olympialaisten jälkeen uuden asuinalueen.

Myös kisojen keskittäminen yhteen kaupunkiin ja kohtuullisen tiiviille reilun kahden viikon ajalle palvelee Niemisen mielestä urheilijan saamaa kokemusta.

"Kisojen jakaminen ei saa olla urheilijalta pois", Nieminen sanoo.

Sen sijaan Nieminen olisi valmis harkitsemaan uudistuksia perinteiseen talvi- ja kesäkisojen lajijakoon, jossa talvella kisataan lumen ja jään lajeissa. Talvikisat olisivat uusille lajeille helpompi väylä kisaohjelmaan.

"Talvikisojen ohjelma on väljempi. Asian voisi ajatella uusiksi, jotta kustannukset jakautuisivat järkevämmin. Esimerkiksi palloiluja, joiden sarjakausi on käynnissä silloin, voisi siirtää talvikisojen ohjelmaan."

Muitakin järkeistyksen paikkoja Nieminen löytää. Esimerkiksi hän ottaa talvikisoihin kuuluvan kelkkailun. Siinä lajikulttuuri on vahvaa varsin harvassa maassa, mikä johtaa massiivisten ratojen vajaakäyttöön isäntämaissa.

"Kelkkailu voitaisiin järjestää aina paikoissa, joissa on lajikulttuuria ja käyttöä radoille. Mitalistit voisi kuljettaa sieltä kisakaupunkiin nauttimaan olympiatunnelmasta. Ei ole järkeä rakentaa suorituspaikkoja yhtä tapahtumaa varten."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!