Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Jalkapalloklubi valmistautuu kautensa huippukohtaan

HJK:n joukkueen ja koko kauden onnistuminen mitataan seuraavan kuukauden aikana

Urheilu
 
Mikko Stig Lehtikuva
HJK:n Erfan Zeneli valmistautui Astanan kohtaamiseen tiistaina Sonera-stadionilla.
HJK:n Erfan Zeneli valmistautui Astanan kohtaamiseen tiistaina Sonera-stadionilla. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Kotimaisen jalkapallon lippulaiva HJK on jälleen kauden huippukohdassa. Helsingin Sanomat esittelee Klubin kauden viisi tärkeintä teemaa ennen Mestarien liigan kolmannen karsintakierroksen avausottelua, jossa joukkue kohtaa tänään keskiviikkona kazakstanilaisen FC Astanan. Voittamalla otteluparin HJK pääsisi pudotuspelikierrokselle, josta voittaja taas jatkaa Mestarien liigan lohkovaiheeseen ja häviäjäkin Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Kolmannen kierroksen häviäjä pääsee Eurooppa-liigan pudotuspelikierrokselle. Edessä on vähintään neljä europeliä.

Avainjakso HJK:n kauden onnistumista mitataan seuraavan kuukauden aikana. Jääminen Mestarien liigan tai Eurooppa-liigan lohkovaiheiden ulkopuolelle ei olisi katastrofi, mutta sinne pääsy olisi jättipotti. Se olisi myös HJK:n resursseilla yllätys – viime syksyn Eurooppa-liigan lohkopeleistä huolimatta.

Artikkeliin liittyvät

Eurooppa-liigaan pääsystä tulee palkintorahaa vähintään 2,4 miljoonaa euroa ja Mestarien liigasta 12 miljoonaa. HJK:n kaikki tekeminen ennen kautta ja kauden aikana on pitkälti tähdännyt näihin seuraavaan neljään euro-otteluun.

Viime kauden Eurooppa-liigan lohkopelit ovat nostaneet HJK:n arvostusta. Tänään se on ensimmäistä kertaa Mestarien liigan kolmannen karsintakierroksen kotipelissään suosikki. Aiemmalla neljällä kerralla näin ei ole ollut. Mutta onko HJK vahvistunut viime kaudesta?

Klubi johtaa tälläkin kaudella tässä vaiheessa liigaa. Jotkin seikat osoittavat joukkueen olevan hieman tehottomampi niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin. Sillä on kaksi voitotonta ottelua enemmän kuin viime kaudella, kuusi maalia vähemmän tehtynä, viisi maalia enemmän päästettynä ja viisi pistettä vähemmän kuin viime kaudella 21 pelin jälkeen.

Tiiviys HJK:n minikriisiksi kutsuttu suvantovaihe taittui nopeasti.

"Nyt meillä on kolme voitokasta ottelua takana, mutta se ei takaa mitään – se pitää muistaa", päävalmentaja Mika Lehkosuo sanoi maanantaina.

Ennen voittosarjaa HJK pelasi voitoitta neljä liigaottelua ja päästi RoPS:n hetkeksi rinnalle liigan kärjessä.

Lehkosuon mukaan puolustuspelin tiiviys ei ollut noissa neljässä pelissä parasta mahdollista.

"Ehkä se, kun päästimme vastustajan liikaa hyökkäämään vaarallisesti, avasi joidenkin silmiä kentällä. Olemme kiinnittäneet huomiota siihen osa-alueeseen. Toinen on hyökkäämisen vaarallisuus. Miten saamme luotua maalipaikkoja ja maaleja menettämättä pelaamisesta rytmiä hitaiden ja nopeiden hyökkäysten välillä", Lehkosuo kertoi ennen kotiottelua Astanaa vastaan.

Veikkausliigan ja InStat-analyysiyhtiön tilastojen mukaan HJK on pitänyt Veikkausliigassa palloa hallussaan keskimäärin 31 minuuttia ja 30 sekuntia ottelua kohden. Pallonhallintaprosentti on ollut keskimäärin 57.

Parhaimmillaan HJK:lla on ollut syöttöjä yksittäisessä pelissä 803 (HJK–Ilves), vähiten RoPSia vastaan (430 ja 459). Syöttöjen keskiarvomäärä ottelua kohden on ollut 603, onnistuneiden syöttöjen prosentti on ollut 84.

Haastamisien ja kamppailutilanteiden keskiarvo on ollut 194 ottelua kohden. HJK:n minikriisin aikaan näiden määrä putosi alle 170:n.

Materiaalipula Joukkueesta on puuttunut leveyttä, ja viime kauden jälkeen siitä poistui kokemusta ( Mikael Forssell, Teemu Tainio ja Mika Väyrynen ). HJK:n hyökkäysosasto on ollut kapea koko kauden ajan. Joukkueessa on ollut kaksi kärkipelaajaa: japanilainen Mike Havenaar ja gambialainen Ousman Jallow. HS:n tietojen mukaan Havenaar on palkkatasoltaan HJK:n historian kalleimpia ulkomaalaisia.

Havenaar on tehnyt liigassa neljä maalia, Jallow kaksi. Määrät ovat olleet selkeä pettymys.

Klubilla on ollut käytössään oikeastaan vain kaksi laitahyökkääjää koko kauden aikana, Erfan Zeneli ja Demba Savage. Zeneli on tehnyt seitsemän maalia ja Savage kuusi, joten heidän kautensa on sujunut verrattain hyvin. Kaksikkoa on jouduttu peluuttamaan aivan liikaa, kun Nikolai Alho ja Formose Mendy ovat olleet pitkään loukkaantuneina.

Ponnahduslauta HJK on profiloitunut tällä ja viime kaudella joukkueena, josta verrattain nimekkäät ulkomaalaiset voivat hakea uutta vauhtia uralleen.

Toistaiseksi HJK:n hankkimat pelaajat ovat olleet kokeneita ja sopimukset lyhyitä. Tarkan euron miehenä tunnettu Aki Riihilahti suosii näitä lyhyitä sopimuksia.

Japanilaishyökkääjä Atomu Tanakan sopimus on poikkeus sääntöön, siinä on optio toisesta vuodesta. HS:n tietojen mukaan HJK:sta kiinnostuneet ulkomaalaispelaajat olisivat halukkaita tekemään pidempiäkin sopimuksia.

Helsinkiläisseuran resursseilla saatavat ulkomaalaiset ovat vielä arpoja. Yksi onnistuu, toinen epäonnistuu. Tanaka on ollut nappilöytö, ruotsalaismaalivahti Daniel Örlund perusvarma, ja keskikentän puolustava pelaaja Guy Moussi näyttäisi parantavan peliään koko ajan.

HJK on myös turvautunut ulkomaalaisiin, koska kotimaan pelaajat eivät ole kelvanneet.

Joukkue uhkaa hajota pahasti syksyllä kauden päättyessä, kun pitkään ryhmässä olleet pelaajat haluavat siirtyä uusiin haasteisiin. Rasmus Schüllerin ura jatkunee syksyllä ulkomailla (Belgiassa, Hollannissa, Tanskassa tai Saksan kakkosbundesliigassa). Valtteri Moren siirtynee Belgian liigaan Waasland-Bevereniin. Viimeistä sopimuskauttaan pelaavalle Demba Savagelle on HS:n tietojen mukaan tarjottu uutta sopimusta, jota hän ei ole vielä hyväksynyt.

Dynaamisuus HJK:n valmennusjohto päätti muokata joukkueen pelitapaa dynaamisemmaksi tällä kaudella. Se on Lehkosuon mukaan kuitenkin pitkä prosessi.

"Veikkausliigassa olemme prässänneet ylempää ja aktiivisemmin kuin viime vuonna. Se on askel siihen suuntaan. Välillä olemme peliruuhkien tai europelien takia ottaneet prässiä alaspäin. Viime lauantain Kotka-ottelussa prässäsimme alhaalta. Valmistauduimme europeleihin, jotta saimme tunteen siitä, miten meidän pitää puolustaa seuraavissa peleissä", Lehkosuo kertoi.

 

HJK–FC Astana tänään Sonera-stadionilla kello 19.

HJK lähtee suosikkina kotiotteluunsa FC Astanaa vastaan - "Meillä on mahdollisuudet jatkoon"
HJK lähtee suosikkina kotiotteluunsa FC Astanaa vastaan - "Meillä on mahdollisuudet jatkoon"
HJK on ensimmäistä kertaa historiassaan suosikkina Mestarien liigan kolmannella karsintakierroksella. HJK:n päävalmentajan Mika Lehkosuon mukaan se kertoo HJK:n mahdollisuuksista ja siitä, miten HJK on viime vuosina pelannut europeleissä. Toimitus: Ari Virtanen, kuvaus ja leikkaus: Vesa Koivunen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!