Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyörän selässä vähemmistöjen puolesta

Venäläiset homot levittävät Suomessa tasa-arvoista sanomaa

Urheilu
 
Juha Metso
Aleksei, Vladimir ja Aleksander Agapov levittävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sanomaa.
Aleksei, Vladimir ja Aleksander Agapov levittävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sanomaa. Kuva: Juha Metso

Pyörän selkään ja Viipurista Suomen läpi Tukholmaan. Viisi venäläistä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen urheilujärjestön edustajaa taittaa matkaansa yhdellä missiolla: he haluavat ihmisten kiinnittävän huomiota seksuaalivähemmistöjen asemaan Venäjällä urheiluesimerkkinsä kautta.

Sana leviää paitsi median välityksellä myös sosiaalisessa mediassa ja järjestön verkkosivuilla. Pyöräilykampanjan kanssa yhteistyötä tekevät organisaatiot osallistuvat myös osaltaan tiedon välittämiseen.

Pyöräilypoppoon reissu huipentuu elokuun alkupuolella Tukholmassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tarkoitettuihin suuriin kansainvälisiin urheilukisoihin, Eurogamesiin.

Keskiviikkopäivää pyöräilijät viettivät Helsingissä. Ensin he puhuivat aiheestaan kaksi tuntia ulkoministeriössä, ja sen jälkeen vuoronsa sai media.

Lehdistölle juttelee Freedom Bike Ride -nimisestä viisihenkisestä porukasta tosin vain kolme miestä, koska poppooseen kuuluvat kaksi naista haluavat pysytellä suuremmalta julkisuudelta piilosta. He kokevat aitoa pelkoa työpaikkansa menettämisestä.

Paikalla homomyönteisessä kahvilassa ovat Aleksandr Agapov sekä varmuuden vuoksi pelkillä etunimillään esiintyvät Aleksei ja Vladimir.

"Otamme usein osaa kansainvälisiin urheilutapahtumiin, ja minusta oli hyvä idea organisoida pyöräilijät yhteen. Pääsemme kaikki yhdessä hienoon kansainväliseen urheilutapahtumaan. Suomessa ja Ruotsissa on myös hyvä infrastruktuuri pyöräilyä varten", Eurogamesin pyöräilyyn osallistuva Aleksei valottaa reissun taustoja.

Suomessa ja Ruotsissa pyöräilypoppoo on onnellisimmillaan. He saavat esiintyä aidosti omana itsenään.

"Voimme löytää uusia ystäviä ja luoda henkilökohtaisia kontakteja", Aleksei iloitsee.

Venäjällä on sen sijaan pitkä matka siihen, että seksuaalivähemmistöt voivat elää jonain päivänä heteroiden kanssa tasavertaista elämää. Media, maan johtavat poliitikot ja ortodoksinen kirkko levittävät seksuaalivähemmistöistä usein leimaavaa puhetta. Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 lisäksi laki, jolla kielletään kertomasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä tai muista kuin heterosuhteista myönteisessä valossa alle 18-vuotiaille.

Aleksandr Agapovin mukaan venäläiset seksuaalivähemmistöjen ihmiset luovat usein "oman pienen maailmansa". Esimerkiksi Pietarissa ja Moskovassa homot uskaltavat jo olla avoimia ystävilleen, mutta samaan aikaan töissä oma seksuaalinen suuntautuneisuus salataan.

"Jokapäiväinen eläminen homona on sekä väkivallan pelkoa että rauhallista perhe-elämää. Töistä potkitaan ihmisiä sen takia, koska he ovat päättäneet olla seksuaalisuutensa kanssa avoimia. Samaan aikaan on kuitenkin yökerhoja homoille. Elämä Venäjällä on aika jakautunutta", Aleksei kuvaa.

Matkoja urheilutapahtumiin järjestävälle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen urheilujärjestölle LGBT:llekin on iso tilauksensa.

"Teemme töitä, jotta vähemmistöihmiset voivat urheilla turvallisesti ihmisoikeuksiaan toteuttaen", Agapov painokkaasti tiivistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?