Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Latvala lähtee puolustamaan Suomen ralliherruutta

Ranskalainen Ogier on ollut MM-kaudella vakuuttava ennen viikonloppuna ajettavaa Jyväskylän kisaa

Urheilu
 
Latvalan rallitestit Jämsässä
Latvalan rallitestit Jämsässä
Jari-Matti Latvala testasi Volkswagenia Jämsän Vaherin teillä viikko ennen Jyväskylän MM-rallin alkua. Rallin voittoa puolustava Latvala kertoo, mitä hän testeissä haki ja minkälaista kilpailua hän Jyväskylästä odottaa. Toimittaja: Tuomas Hämäläinen HS, kuvaus ja editointi: Hannu Rainamo.

Huulta heittävä, tiimihenkinen suomalainen ja tiukasti omaan suoritukseensa keskittyvä, vetäytyvä ranskalainen. Jyväskylän MM-ralli ratkeaa todennäköisimmin kahden Volkswagen-tallikaverin välienselvittelyyn. Tallikavereiden, jotka ovat olleet viime vuosina Keski-Suomessa nykykuskeista vahvimpia.

Jari-Matti Latvalalla on puolustettavanaan voitto viime vuodelta, jolloin Sébastien Ogier jäi vain 3,6 sekunnin päähän. Kumpikin janoaa taas kuumeisesti Jyväskylän herruutta, vaikka MM-taistelussa Ogierilla olisikin varaa varmisteluun.

"Melkein kaikki kuljettajat haluavat voittaa Monte Carlon ja Jyväskylän MM-rallin. Nämä ovat kaksi vuoden kohokohtakilpailua, vaikka nyt sarjassa ei olekaan niin jännittävä tilanne", tiukkaa voittotaistelua kotirallissaan odottava Latvala vahvistaa.

Latvala haluaa puolustaa Jyväskylässä myös suomalaisten pitkiä ja menestyksekkäitä ralliperinteitä. Vuodesta 1951 ajetun ralliosakilpailun on voittanut ulkomaalainen kuljettaja vain 11 kertaa.

WRC-autolla kilpailevat Jyväskylässä nyt suomalaisista ainoastaan Latvala ja Fordiin hyppäävä Juho Hänninen.

"Ranskalaiset ovat aika lailla hallinneet rallimaailmaa 2000-luvun puolestavälistä asti, mutta täytyy muistaa, että olemme hyvä, iso rallimaa. Jos meillä ei ole kuljettajia taistelemassa kärkisijoista, totta kai se vaikuttaa ihmisten mielenkiintoon. Se on kaikissa urheilulajeissa niin."

"Ralli on ollut minulle – ei nyt henki ja elämä – mutta iso juttu. Haluan ihmisten kiinnostuksen pysyvän samana. Minulle oli iso asia, että pystyin voittamaan viime vuonna. Olin kolmena aiempana vuonna huomannut, että yleisömäärät olivat vähentyneet, kun suomalainen ei ollut juhlinut tämän kisan voittoa. Viime vuonna oli hienoa nähdä, että yleisöä tuli lisää", Latvala korostaa.

Latvala on valloittanut Jyväskylän sekä vuonna 2010 että 2014, Ogier oli nopein vuonna 2013.

Ogier lähtee taas Jyväskylään vyöllään seitsemästä osakilpailusta vakuuttavat viisi voittoa ja yksi kakkossija – aivan kuten edellissesongilla.

Latvalan alkukaudella tarjoama haaste on kuitenkin ollut viime vuotta vaisumpi. Viime vuoden alkupuolikkaan kaksi voittoa ja neljä paikkaa palkintokorokkeella ovat vaihtuneet kahteen sijoitukseen kolmen joukossa ja yhteen voittoon.

Latvala on 66 pisteellään MM-sarjassa neljäntenä ja jäänyt ykkösenä kaasuttelevasta Ogierista jo 95 pistettä. Ogierin kaula MM-sarjan kakkoseen, Volkswagenin Andreas Mikkelseniinkin on 78 pistettä.

Latvalan menoa ovat mutkistaneet hänen ongelmansa tämän vuoden Volkswagenin kanssa. Auton vaikea käsiteltävyys on tuonut yliyrittämistä, mistä on seurannut useita penkkavierailuja.

Latvala on sanonut päässeensä auton kanssa sinuiksi vasta kesäkuun loppupuolella Portugalissa. Tuon rallin Latvala voitti.

Latvala on samalla lopettanut kokonaistilanteen miettimisen, mikä saattaa vapauttaa loppukauden menoa. Töysäläinen voi keskittyä täysin taistelemaan yksittäisten rallien voitoista.

Vauhdista Latvalan menestys ei jää vieläkään kiinni. Häntä pidetään rallipiireissä ja Volkswagenillakin raa'alta nopeudeltaan vähintään Ogierin veroisena – monien mielestä suomalainen on jopa edellä.

Kaksinkertainen maailmanmestari Ogier on tosin mestarillinen säätelemään vauhtiaan varsinkin hitailla pätkillä. Hän on lisäksi jatkanut ajotyyliltään menestyksekkäästi yhdeksänkertaisen maailmanmestarin, Sebastien Loebin, viitoittamaa ranskalaista perinnettä.

"Ogierin vahvuus perustuu paljolti suoraviivaiseen keula edellä menemiseen ja etuvetotyyliseen ajamiseen. Sitä ranskalaiset ovat tuoneet, ja sellainen ajotyyli tuntuu sopivan nykyautoille erittäin hyvin", Latvala myöntää.

"Minä olen ollut hiukan suomalaisia vanhan kansan miehiä. Olen oppinut siihen, että tehdään kertajarrutus, vedetään peli vinoon ja laitetaan kaasu pohjaan.

"Se ei ole aina paras tapa, joten olen yrittänyt muuttaa ajotyyliäni suoraviivaisemmaksi ja jarruttaa suorempaan. Olen parantunut siinä, mutta jarruttaminen on yhä Ogierillä ehkä kaikista vahvin osa-alue. Hänellä on erinomainen kyky tuntea pidon rajaa jarrutuksissa."

Yhdessä asiassa Ogier on edellä kaikkia muita, joita Latvala on pitkällä ralliurallaan kohdannut.

"Olen kilpailuhenkinen, mutta ensimmäistä kertaa joku on vielä minua kilpailuhenkisempi. Se on tietysti yksi Ogierin vahvuuksista, ja sen ansiosta hän on voittanut paljon."

Kovaa kisaa käyvät tallikaverit eivät keskustele paljonkaan, eivät juuri auton säädöistäkään.

"Fordin aikoina puhuimme Hirvosen Mikon kanssa niistä paljon enemmän. Ogier keskittyy enemmän vain omaan tekemiseensä."

Jari-Matti Latvala vakuuttaa, että Volkswagen-tallikaverit tulevat silti hyvin toimeen. Säröjä olisi voinut syntyä esimerkiksi Portugalissa, jolloin Ogier sanoi, ettei Latvala ollut voitostaan huolimatta kisan paras.

"Hyvä henki meillä on, varsinkin kilpailujen ulkopuolella. Kunnioitamme varmasti molemmat toisiamme."

Jyväskylässä henki ei liene leppoisimmasta päästä, kun tallikavereista tulee jälleen toistensa suurimpia vihollisia ja jo sekunnin kymmenykset ratkaisevat merkittävästi.

 

Nelonen, Nelonen Pro ja Ruutu.fi näyttävät Jyväskylän MM-rallin.
Katso video Jari-Matti Latvalan testeistä HSTV:ssä osoitteessa HS.fi/hstv.

Tuomas Hämäläinen HS
Jämsä

Hannu Rainamo
Jari-Matti Latvala testasi autoaan Jämsässä ennen Suomen MM-rallia.
Jari-Matti Latvala testasi autoaan Jämsässä ennen Suomen MM-rallia.
Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!