Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Astana-tasapeli oli HJK:lta melkein täysosumatulos

Urheilu
 
VESA KOIVUNEN
Belgian siirtyvä HJK-toppari Valtteri Moren (oik.) pelasi keskiviikkona ainakin tällä erää viimeisen kerran HJK:n paidassa Sonera-stadionilla.
Belgian siirtyvä HJK-toppari Valtteri Moren (oik.) pelasi keskiviikkona ainakin tällä erää viimeisen kerran HJK:n paidassa Sonera-stadionilla. Kuva: VESA KOIVUNEN

Tuliko jollekin yllätyksenä, miten riskittömästi ja kontrolloidusti HJK pelasi keskiviikkona Sonera-stadionilla? Viime kauden europelien jälkeen se ei ollut enää yllätys, ja Astana-ottelu oli odotetunlainen taktinen taistelu.

Ottelun jälkeen HJK:n taktiikka näytti oikealta valinnalta. Maaliton tasapeli jätti kaiken auki Kazakstaniin.

Astanassa HJK:lla on hyvätkin mahdollisuudet, vastustaja ei näyttänyt merkittävästi HJK:ta paremmalta joukkueelta. Vierasmaalisäännön ansiosta 1–1-tasapelikin riittää HJK:lle jatkoonpääsyyn Mestarien liigan pudotuspelikierrokselle, jolta häviäjä pääsee Eurooppa-liigaan.

Keskiviikkona HJK uutisoi, että Astanaa vastaan väkevästi ja tarkasti pelannut Valtteri Moren siirtyy Belgian liigan Waasland–Bevereniin. Hänen korvaajakseen HJK sai syksyn mittaisella lainasopimuksella toppari Juhani Ojalan Venäjän liigan Terek Groznystä. Moren jätti hienot jäähyväiset väkevällä esityksellä Astanaa vastaan.

Tuloksellisesti keskiviikon ottelu oli yksinkertaisesti HJK:n historian paras kotiottelu Mestarien liigan kolmannella karsintakierroksella. HJK on pelannut neljä kertaa aikaisemmin nykymuotoisen Mestarien liigan karsinnassa tällä kierroksella, ja kertaakaan aiemmin se ei ole jättänyt vastustajaa maaleitta.

Kaksi kertaa aiemmin HJK on aloittanut vastaavan otteluparin kotikentällään, ja kummallakin kerralla vastustaja on tehnyt kaksi maalia. APOEL haki viime vuonna Helsingistä 2–2-tasapelin ja Dinamo Zagreb voitti vuonna 2011 maalein 2–1 Helsingissä. Vuonna 2012 HJK hävisi jälkimmäisen pelin kotona Celticille 0–2 ja vuonna 2010 Partizanille 1–2.

Tänä vuonna Astana pysyi aisoissa. Kuten HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo sanoi ottelun jälkeen, oli nollan pitäminen tärkeintä kotijoukkueelle. Pelitaktiikka oli rakennettu riskittömäksi, ja joukkue toteutti sitä kurinalaisesti.

Kunnioittiko HJK liikaa vastustajaansa? Joukkue näytti välttelevän keskikentän ruuhkaa ja eteni laidoilta. HS:n tietojen mukaan HJK:n taktiikassa oli tavoitteena pelata palloa keskikentän pohjalta ylemmäs nousseelle Rasmus Schüllerille, mutta siinä ei onnistuttu.

HJK:n apuvalmentajan Vesa Vasaran mukaan tiedossa oli, että Astanalla on vahvat vastahyökkäykset ja nopeita pelaajia laidoilla

"Emme tietenkään halunneet antaa heille mahdollisuuksia vastahyökkäyksiin. Muutama ehkä annettiin, mutta puolustimme ne tilanteet pois", Vasara kertoi päivä ottelun jälkeen.

Vasaran mukaan HJK yritti pallonhallinnan avulla edetä suunnitelmissa olleilta alueilta.

"Välillä onnistuimme. Muutamista nopeista hyökkäyksistä saimme erikoistilanteita ja maalipaikkoja. Muutamasta maalipaikasta olisi pitänyt onnistua", Vasara sanoi.

Ennen Kazakstanin ottelua HJK kohtaa lauantaina Olympiastadionilla harjoitusottelussa Liverpoolin. Se on mielestäni edustusjoukkueelle pelkkä häiriötekijä, kun seuraava Mestarien liigan karsintapeli on vain neljä päivää myöhemmin.

Toisaalta ennen Astana-ottelua olisi liigaottelu Maarianhaminassa ollut vielä pahempi häiriötekijä. HJK:n onneksi IFK Mariehamn suostui liigaottelun siirtämiseen, jotta HJK voi pelata Liverpoolia vastaan.

HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden mukaan HJK:n sopimuksessa Infrontin kanssa ei ole sovittu, millä joukkueella HJK:n pitäisi pelata Liverpoolia vastaan.

"Ei ole mitään velvoitteita. Valmennus päättää, ketkä pelaavat, en puutu siihen koskaan. Luulen, että kaikki, jotka pystyvät, haluavat käydä kentällä. Urheilullisesti on ideaalitilanne, ettei meidän tarvitse olla kolmea päivää matkalla Maarianhaminassa", Riihilahti kertoi torstaina.

Ari Virtanen HS
ari.virtanen@hs.fi
Urheilutoimitus pui jalkapallon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!