Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suunnistuksen MM-joukkue sai sisäpiirin tietoa

Maailmanmestari Kirsi Boström jakoi kokemuksensa vuodelta 1999. Nyt juostaan samassa maastossa.

Urheilu
 
Erik Borg lehtikuva
Maailmanmestaruuteen suunnistanut Kirsi Boström sai vuonna 1999 kovaa kannustusta suomalaisyleisöltä maalisuoralla.
Maailmanmestaruuteen suunnistanut Kirsi Boström sai vuonna 1999 kovaa kannustusta suomalaisyleisöltä maalisuoralla. Kuva: Erik Borg lehtikuva

Suomen maajoukkuesuunnistajat ovat saaneet poikkeuksellista, jopa eräänlaista sisäpiirin tietoa valmistautuessaan tänään perjantaina alkaviin Skotlannin MM-kisoihin.

Viikon päästä MM-kisat päättyvät pitkän matkan kilpailuun. Se suunnistetaan suurelta osin samassa maastossa kuin Skotlannin edellisissä kisoissa vuonna 1999, jolloin saman matkan voitti Kirsi Boström.

Talvella Boström kävi jakamassa maajoukkueen leirillä nykysuunnistajille kokemuksiaan ja samalla eväitä mielikuvaharjoitteluun.

"Kerroin muun muassa omasta harjoittelustani ja valmistautumisestani, kävin läpi oman kisasuoritukseni ja perustelin reitinvalintoja", Boström kertoi.

MM-kisan vieminen 16 vuoden tauon jälkeen samaan maastoon kertoo siitä, että Skotlannissa ei ole järin paljon valinnanvaraa mitat täyttävistä maastoista.

"Se taitaa olla alueen monipuolisinta ja hienointa maastoa. Kilpailukeskus on ilmeisesti samassa paikassa kuin silloinkin, mutta ehkä lähtöpaikka ja radan alkuosa ovat eri suunnalla", Boström arveli.

Suomalaisilla on vakaa aikomus päästä takaisin mitalisijoille surkeasti sujuneitten viime kesän Italian MM-kisojen jälkeen.

"Joukkueessa on sellaisia urheilijoita, joilla on samat mahdollisuudet yltää mitaleille kuin itselläni oli silloin,", arvioi Boström.

Hänet tunnettiin hyvänä arvokisojen kilpailijana ja huippukunnon ajoittajana. Silti hänen voittonsa oli pieni yllätys.

Mitä MM-mitalin saavuttaminen vaatii suomalaiselta suunnistajalta tällä kertaa?

"Kaiken pitää napsahtaa kohdalleen oikeana päivänä. Kunnon ja vireen pitää olla korkealla. Kyse on myös siitä, että löytää tasapainon rentouden ja keskittymisen välille. Pitää varoa, ettei tule ylilatautumista ja kipsitilaa."

Boströmin mielestä Suomella ei ole tällä hetkellä ketään niin kovaa urheilijaa, joka voisi yltää mitalille vähän huonompana päivänä keskivertosuorituksella.

Kirkkonummelainen Boström lähtee lauantaina miehensä Mikael Boströmin (MM-viestihopeaa 1999) ja pariskunnan 13-vuotiaan pojan kanssa seuraamaan MM-kisoja ja osallistumaan samoissa maastoissa pidettävälle rastiviikolle.

"On mielenkiintoista palata samalle paikalle, jossa on voittanut MM-kultaa", sanoi Boström, joka jälkikasvun lajiin "hurahtamisen" myötä sanoo itsekin aktivoituneensa rasteille.

Boströmien lisäksi maajoukkueen leirillä omia Skotlannin-kokemuksiaan kävivät jakamassa myös Juha Peltola ja Janne Salmi, jotka saivat viestihopean lisäksi pikamatkalla hopeaa ja pronssia.

"Näistä leirivierailusta on ollut äärimmäisen iso apu. Ne ovat vaikuttaneet koko vuoden valmistautumiseen ja antaneet urheilijoille itseluottamusta", päävalmentaja Juha Taini kertoi puhelimitse Skotlannista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!