Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pertti Hynni, 55, syttyy aina Kalevan kisoihin

Kaiken kokenut kiekonheittäjä kilpailee jo 30. kerran SM-kisoissa: "Poika on paras valmentajani"

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Viisikuukautinen Arsi-poika viihtyy isänsä Pertti Hynnin vahvoilla käsivarsilla. "Onkohan tämä oikea ote", pohtii Hynni.
Viisikuukautinen Arsi-poika viihtyy isänsä Pertti Hynnin vahvoilla käsivarsilla. "Onkohan tämä oikea ote", pohtii Hynni. Kuva: Vesa Koivunen

Iso mies ja pieni mies – Pertti, 55 vuotta, ja Arsi Hynni, 5 kuukautta, on vastustamaton pari Noormarkun ruukin idyllisessä maisemassa.

"Poika on paras valmentajani. En tarvitse muita koutseja, kun on Arsi", nauraa Hynni, joka valmistautuu uusioperheensä kanssa uransa 30. kerran yleisurheilun Kalevan kisoihin.

Kuka

Kalevan kisojen veteraani Pertti Hynni

 Syntynyt 14 2. 1960.

 193 cm / 122 kg.

 Heittänyt kiekkoa 30 vuotta, ja osallistuu 30. kerran Kalevan kisoihin.

 Syntynyt Helsingissä.

 Asuu uusioperheensä kanssa Paraisilla.

 Ammatti: sekatyömies.

 Aloitti kiekonheiton vasta 23-vuotiaana.

 Suomen mestaruudet kiekonheitossa, vesipallossa ja painonnostossa.

Pojan syntymisen jälkeen Hynnin valmistautuminen on sujunut eri tavalla kuin ennen. Silti ilmassa on sitä tuttua jännitystä, kun miesten kiekonheiton karsinta on tänään perjantaina.

"Kainalot kostuvat karsintaa odotellessa", sanoo Hynni, joka on heittänyt tällä kaudella kahden kilon kiekkoa yli 50 metriä, 50,02.

Suomen kausitilastossa Hynni on sijalla 18, kun Porissa käytäviin SM-kisoihin pääsee 22 heittäjää. Perjantai-illan finaalissa heittää 12 parasta.

Tilastokärki Pyry Niskala on heittänyt yli kymmenen metriä pitemmälle kuin Hynni – 60,24 – mutta kokemuksensa puolesta Hynni on ylivoimainen.

Pitkällä heittourallaan Hynni on jäänyt vain kerran pois Kalevan kisoista. Se sattui vuonna 1994, jolloin kisat olivat Tuusulassa.

"Asuin silloin Helsingissä enkä lähtenyt kisoihin, kun pitää olla vähän reissua."

Nyt Hynni asuu perheensä kanssa Paraisilla.

Hynni on moninkertainen Suomen mestari. Kiekonheitossa hän on ollut mestarina 1999 ja 2004 kisoissa, 44-vuotiaana.

Kolmas Suomen mestaruus tuli viisi vuotta sitten vesipallossa. Ensimmäisen vesipallon SM-mitalin, hopean, hän sai jo vuonna 1979.

"Hopea jäi kaivelemaan. Asia korjaantui yli 30 vuoden päästä."

Painonnostossa on tullut viisi SM-kultaa.

Mitä se kertoo kiekonheiton tasosta, että 55-vuotias harrastaja on mukana SM-kisoissa? Vai kertooko se enemmän siitä, että Hynni nyt vain on edelleen niin hyvä heittäjä?

Hynni pyörittelee kysymyksiä pieni vesilasi isoissa käsissään.

"Ehkä tasokin on ollut matala. Monelle nuorelle heittäjälle on musertava kokemus tarttua aikuisten kiekkoon ja yrittää heittää sitä 60 metriä", miettii Hynni, jonka ennätys on 63,25 vuodelta 1998.

"Kiekonheitossa voi tehdä pitkän uran. Siksi valitsinkin sen aikoinani. Siinä on jouheva liike, eikä tule törmäyksiä. Keihästä ei heitetä vanhaksi asti."

Viipurin Urheilijoita edustava Hynni on myös säästynyt loukkaantumisilta. "Minua on puukottanut vain munuaislääkäri ja portsarina ollessani pari asiakasta. Muutenhan minä olen ollut sekatyömies. Helsinkiin olen hakannut katukiviä muutaman kilometrin."

Hynni ei ole työssä, muttei myöskään eläkkeellä. Hynni sai toissa talvena uuden munuaisen. Hänellä todettiin toisessa munuaisessa vuotoa jo armeijassa 35 vuotta sitten.

Hän on ollut mukana terveys- ja urheilujuomia markkinoivassa Leader Foods Oy:ssä, mutta on myynyt oman osuutensa. "Sukan varteen jäi sen verran, että pystyy kitkuttelemaan."

Sinänsä on pieni ihme, että Hynni voi enää edes heittää kiekkoa. "Munuaisen takia ei meinaa pysyä hereillä. Silloin jaksaa laukata, jos innostuu jostain. Olo on pikkaisen parantunut, mutta kaksi vuotta olen ollut huonossa hapessa."

Lentääkö kiekko 50 metriä ilman harjoittelua?

"Käyn kerran viikossa kentällä pyörimässä ja kahdesti kuntosalilla. Lisäksi uin. Jos harjoittelisin enemmän, ei enää jaksaisi."

Ensi vuoden Kalevan kisat ovat Oulussa ja sitten Seinäjoella. Niihin tulisi ainakin sitä Hynnin kaipaamaa reissua.

"Voin tulla rollaattorilla", hörähtää Hynni. "Kilpaileminen ei ole ajatuksena mahdoton."

Ari Pusa HS
Noormarkku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!