Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joko nyt, Jorma Kontio?

Joensuussa nähdään, valloittaako Suomen menestynein raviohjastaja vihdoin tittelin Kuninkuusraveissa

Urheilu
 
Seppo Sirkka
Ravikesä on ollut menestyksekäs Jorma Kontiolle ja Jokivarren Kunkulle. Mikkelissä tuli Suurmestaruus-ajon voitto Suomen ennätysajalla.
Ravikesä on ollut menestyksekäs Jorma Kontiolle ja Jokivarren Kunkulle. Mikkelissä tuli Suurmestaruus-ajon voitto Suomen ennätysajalla. Kuva: Seppo Sirkka

Kokenut ja paljon saavuttanut ravimies Jorma Kontio kuuluu kiistatta niihin urheilijoihin, joiden hulppealta uralta uupuu vielä jotain.

Kontio, 61, on Pohjoismaiden voitokkain ja kaikkien aikojen menestynein suomalainen raviohjastaja. Kotimaisen ravikauden huipentumassa Kontio ei kuitenkaan ole vielä päässyt kiertämään voittajakehään.

Ravikuninkuutta hänellä ei ole, mutta tänä viikonloppuna Kontiolla on erinomainen paikka hankkia puuttuva meriitti Pohjois-Karjalassa.

Suomenhevosten eliitti suuntaa lauantaiksi ja sunnuntaiksi Joensuun Linnunlahden radalle. Kolmella matkalla parhaan yhteisajan saavuttanut tamma kruunataan ravikuningattareksi ja ori ravikuninkaaksi.

Kontio saa ohjastettavakseen tämän kauden sensaation, seitsemän vuoden ikään ehtineen Jokivarren Kunkun.

Ori ei ole jättänyt ketään kylmäksi.

Suur-Hollola-ajossa se juoksi täyden matkan tasoitusajossa maailmanennätyksen. Vähän myöhemmin Jokivarren Kunkku ravasi SE:n 19,5a Suurmestaruus-ajossa Mikkelissä.

"Jokivarren Kunkku on hieno hevonen ja paras kylmäverinen, jolla olen koskaan ajanut. Sitä on kilpailutettu ja valmennettu hyvin", sanoo Kontio.

Avauspäivänä lauantaina on ohjelmassa 2 100 metrin ryhmäajo. Vuorokautta myöhemmin ajetaan ensin maili, ja urakka päättyy vaativaan 3 100 metrin ryhmäajoon.

Kun lähtöradat arvottiin, Jokivarren Kunkku sai seitsemännen radan.

"Se ei ole paras mahdollinen, mutta kuitenkin ok paikka. Tavoitteena on päästä heti mukaan kärkiporukkaan", miettii Kontio.

On arvioitu, että Jokivarren Kunkku on vahvoilla avausmatkalla ja maililla, muttei välttämättä pitkällä matkalla.

"Kyllä hevonen selvittää normaalilla juoksulla myös pitkän matkan", sanoo Kontio.

Kontio on ajanut Ruotsissa vuodesta 2001. Lajin suuriin kuuluva ohjastaja lähestyy hyvää vauhtia uransa 10 000. voittoa. Tulevaan merkkipaaluun on matkaa enää 17 voittoa (tilanne 25. 7.).

Kuninkuusraveissa Kontio ajoi viimeksi kymmenen vuotta sitten Seinäjoella. Hän ajoi vuonna 2005 ori Siporia, joka sijoittui silloin kokonaiskilpailussa kuudenneksi. Ravikuninkuuden voitti Jukka-Pekka Kauhasen ajama Santeri Dahlia.

Kontio odottaa viikonlopun rupeamaa luottavaisena ja on valmiina urakoimaan. Konkari on ilmoitettu ohjastajaksi seitsemään lähtöön lauantaina.

"Kuninkuusravit ovat vuoden kohokohta Suomessa. Tunnetta on varmasti paljon pelissä. Itse toivon hyvää säätä – se olisi kaikkien etu", sanoo Kontio.

 

MTV3 näyttää Kuninkuusravit suorana lähetyksenä. Avauspäivänä lauantaina lähetys alkaa kello 16.30.

Antti Nieminen HS
Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!