Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Latvala kiilasi kärkeen

Sébastien Ogier jatkaa Jyväskylän MM-rallia vain niukasti suomalaisen perässä. Tänään ajetaan kahdeksan erikoiskoetta.

Urheilu
 
Hannu Rainamo
Jari-Mattila Latvala lähetti autonsa lentoon Päijälän erikoiskokeella. Hyvä vauhti toi kisassa kärkipaikan.
Jari-Mattila Latvala lähetti autonsa lentoon Päijälän erikoiskokeella. Hyvä vauhti toi kisassa kärkipaikan. Kuva: Hannu Rainamo

HS seurasi Jyväskylän MM-rallin tapahtumia ja tunnelmia tarkasti läpi perjantain.

Päijälän ek 3, klo 10.36 Rallin paljon puhutusta kriisistä ei näy Jyväskylän MM-rallin perjantai-aamuna hakemallakaan merkkejä. Päijälää lähestyttäessä tiet ruuhkautuvat puuroksi, ja erikoiskokeen toisen katselualueen kupeessa on parkissa kuusi tilauslinja-autoa. Pelkästään tällä katselualueella 15-asteista aamua tervehtii 400 ihmisen joukko. Keski-Suomen ralliturismi elää ja voi yhä hyvin.

Artikkeliin liittyvät

Päijäläläismaisema on kuin suomalaisuuden ytimestä: mäntymetsää soratien ympärillä. Tällaisessa perinteisessä rallimiljöössä laji on aidoimmillaan.

Kun kärkiautot Sébastien Ogierin johdolla painavat pitkää suoraa toista sataa kilometriä tunnissa ohi, tunnelma on hiljentyneen keskittynyt ja tyyni.

Maailman nopeimmat rallikuskit nuolevat mutkia tiukoilla ajolinjoilla ja uhmaavat vaaraa maailman nopeimmilla sorateillä.

Autojen poistuessa näköpiiristä suurimman ääniraidan luovat yleistilanteesta perillä pitävät, raikuvat ralliradiot. Suomen ohella yleisöstä kuuluu japania ja saksaa.

Paikalla ovat muun muassa Hiroki Arai ja Takamoto Katsuta, joka on valittu Toyotan ralliohjelmaan. He ovat Suomessa oppimassa rallimaailmasta Mikko Hirvosen takavuosien kartturin Jarmo Lehtisen mukana. He kertovat keskustelleensa myös Toyotan tallipäällikön Tommi Mäkisen kanssa.

Nuoret miehet tähtäävät siihen, että he ajaisivat Toyotan WRC-autoa 2020-luvulla.

"Tarvitsemme vielä aikaa oppiaksemme rallimaailman huipun toimintaa", Arai sanoo.

Sveitsiläinen Beat Bhend on rallissa ensimmäistä kertaa. Hän on nähnyt ralliautojen menoa vain muutamaan kertaan televisiosta. Bhend ei tiedä kuskeista ja rallin tilanteesta juurikaan mitään, mutta sanoo tulleensa lomamatkallaan haistelemaan tunnelmaa.

"Metsässä on todella mukavaa", Bhend toteaa Suomen eksotiikasta.

Kris Meeke lähti Päijälään rallin johdossa 0,1 sekunnin erolla ennen Jari-Matti Latvalaa. Ogier lataa kuitenkin Päijälään pohjat 0,8 sekunnilla ennen Meekeä. Heikkoa pitoa valitellut ja alussa vasemmalle kääntyneessä mutkassa pitkäksi mennyt Latvala jää 4,7 sekuntia Ogierin pohjista.

Ogier siirtyy kokonaiskilpailun johtoon 0,4 sekunnilla ennen Meekeä.

Ouninpohjan ek 4, klo 11.29. Ogier tykittää Ouninpohjan kaikkien aikojen pohja-aikaan 15.53,9. Latvala jää tosin vain neljän kymmenyksen päähän. Latvala ei muista ajaneensa Ouninpohjassa koskaan yhtä hyvin.

Himoksen ek 5, klo 12.42. Himoksen parkkialueet ovat tupaten täynnä. Monet seuraavat kilvanajoa asuntoautojen katolta, ja tunnetun laskettelukeskuksen alarinne kuhisee rallikansaa. Suosittu lomakohde luo tuhansiin menevillä katsojillaan festivaalimaisen tunnelman: torvet soivat, useiden maiden liput liehuvat, ja keskuskuulutus kaiuttaa rallin tilannetta. Ravintoloita ja hirsimökkejä on kyhätty vieri viereen, joten ravintoa, nesteytystä ja majoitusta on tarjolla yllin kyllin.

Himoksen erikoiskoe on vain reilut viisi kilometriä pitkä. Tunnelmaan pääsee kuitenkin vaivatta katsomalla rinnetietä alamäkeen tykittäviä autoja, jotka lyhyen tunneliosuuden jälkeen leiskauttavat sakean hiekkapilven peräänsä. Menopelit katoavat hirsimökkien kattoja tavoittelevassa hiekkapilvessä hetkessä kaukaisuuteen, jättäen jälkeensä tyylikkäät terveiset.

"Tunnelmaa olen lähinnä tullut aistimaan kavereiden innoittamana", toista kertaa Jyväskylän MM-rallia seuraava Katja Tahkokallio hymyilee.

Tahkokallio kuuluu niihin peruskatsojiin, joille rallin kokonaistilanteella ei ole juuri väliä. Hän sanoo kuulleensa vasta aamulla Ogierin vahvasta vauhdista. Tahkokallion aikeissa on katsoa päivän aikana vielä toiseen kertaan ajettava Ouninpohja ja illan päättävä Harjun kaupunkierikoiskoe.

Päijälä II,ek 7, klo 15.36. Sadekin käy perjantaina hetkeksi näyttäytymässä, kun kuuro kostuttaa toiseen kertaan kurvattavan Päijälän pinnan. Ihmiset ottavat lampea ympäröivällä katselualueella rallin rennosti: kuka seuraa kisaa laiturinnokasta, kuka riippumatosta. Omakotitalon pihalta kaikuu tunnelmaan istuva suomalainen iskelmä.

Latvala kurvailee Päijälän kärkiajan 10.39,9 ja kertoo pidon olleen paljon parempi kuin aamulla. Ogier jää 1,3 sekuntia, mutta jatkaa rallin kärjessä 3,3 sekunnilla ennen Latvalaa.

Ouninpohja II, ek 8, klo 16.29. Latvala panee tällä kertaa Ouninpohjassa Ogieriakin paremmaksi ja ottaa pätkän kaikkien aikojen pohja-ajan nimiinsä. Pohja-aika 15.36,8 on hurja. Ogier jää erikoiskokeen kakkoseksi, 5,4 sekunnin päähän.

Latvala siirtyy kokonaiskilpailun kärkeen, 2,1 sekuntia Ogierin edelle.

Harjun ek 10, klo 19.00. Ogier on päivän päättävällä Harjulla torstain tapaan nopein. Latvala jää kuitenkin vain 0,5 sekunnin päähän. Kun Latvala jätätti edellisellä Himoksen erikoiskokeella Ogieria tasan sekunnin, starttaa hän lauantain kahdeksalle pätkälle 2,6 sekunnin johdossa.

Kolmantena ajava Kris Meeke on jäänyt Latvalasta jo 21,6 sekuntia, joten loppukilpailusta tulee todennäköisesti kahden Volkswagen-tallikaverin tiukka kaksintaistelu.

Latvalalta ja Ogierilta on myös yksi varteenotettava haastaja myös pois pelistä, sillä Volkswagen-tallikaveri Andreas Mikkelsenin matka on päättynyt jo aiemmin Hyundain Hayden Paddenin tapaan rajuun ulosajoon.

"Aamulla oli vähän kankeutta, mutta siitä se sitten lähti. Päivä oli hyvä. Ouninpohja todella hyvä. Pitää vain jatkaa samaa rataa huomenna. Ogieriin ei ole paljon eroa, mutta onneksi olemme johdossa", Latvala kiteyttää.

Tuomas Hämäläinen
Jyväskylä

Jari-Matti Latvala pystyi hymyilemään vapautuneesti varikolla.
Jari-Matti Latvala pystyi hymyilemään vapautuneesti varikolla.
Japanilaiset Hiroki Arai ja Takamoto Katsuta hakevat Jyväskylästä oppia.
Japanilaiset Hiroki Arai ja Takamoto Katsuta hakevat Jyväskylästä oppia.
Sébastien Ogier oli kuvattu ajaja Jyväskylän erikoiskokeilla.
Sébastien Ogier oli kuvattu ajaja Jyväskylän erikoiskokeilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!