Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edelliset Pekingin kisat olivat tappio ihmisoikeuksille

Urheilu
 

Pekingistä tulee ensimmäinen kaupunki, joka isännöi sekä kesä- että talviolympialaisia. Ennen vuoden 2008 kesäolympialaisia Kiinan hallitus lupasi kisojen edesauttavan maan ihmisoikeuksien toteutumista. Toisin kävi. Olympialaisista tuli propagandavoitto yksivaltaiselle kommunistiselle puolueelle.

Kiinalaiset ihmisoikeuksien ja demokratian puolustajat toivoivat olympialaisten tuovan maailman huomiota asialleen. Mutta kisat kiihdyttivät Kiinan hallituksen vainoa heitä kohtaan.

Ennen olympialaisia 2000-luvun alkuvuosina Kiinassa oli noussut uusi ihmisoikeusliike. Tunsin työni kautta useita sen johtavista jäsenistä. Moni heistä oli lakimies. He eivät ajaneet vallankumousta, vaan vaativat, että vallanpitäjät noudattaisivat maan omia lakeja.

Olympialaisten alla ja aikana ihmisoikeusliikkeen jäseniä pahoinpideltiin, vangittiin, karkotettiin. Monia suljettiin salaisiin pidätyskeskuksiin. Toiset lukittiin kotinsa vangeiksi.

Kiinan johto halusi vaientaa kaiken kritiikin.

Vaino on jatkunut vuoden 2008 jälkeenkin. Ihmisoikeusliikkeen jäsenistä muun muassa Teng Biao ja Chen Guangcheng pakenivat maasta oman ja perheensä turvallisuuden vuoksi. Gao Zhisheng perheineen tuhottiin vankeudella ja kidutuksella. Nobel-voittaja Liu Xiaobo on vankilassa, ja hänen vaimonsa Liu Xia on pidetty vuosia laittomassa kotiarestissa. Hu Jia elää yhä valvonnan, kotiarestin ja pahoinpitelyjen kierteessä.

Urheilijoiden ja fanien kannalta Pekingin kisat vuonna 2008 onnistuivat hienosti. Monille kiinalaisille kisat olivat tunnustus maan huimasta talouskehityksestä, joista he ovat syystä ylpeitä.

Mutta Kiinan hallitus ei ole muuttunut. Se vainoaa yhä kansalaisiaan, jotka esittävät kriittisiä mielipiteitä ja puolustavat laillisia oikeuksia.

Edelliset kisat tekivät Kansainväliselle olympiakomitealle selväksi kommunistisen puolueen luonteen. Silti KOK antoi Pekingille uudet kisat.

Kiinan toisinajattelijoita odottaa uusi kurituskierros.

Sami Sillanpää HS
Kirjoittaja työskenteli HS:n Pekingin-kirjeenvaihtajana 2003-2008.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?