Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teemu Lemmettylä taisteli välillä nelivedollakin Norjan tuntureilla

Kuopiolainen jaksoi seitsemänneksi hyytävällä uinnilla alkaneessa Norseman-triathlonissa

Urheilu
 
Pentti Vänskä
Teemu Lemmettylä paransi sijoitustaan tasaisesti pyöräilyn ja juoksun aikana. Kuva Kuopion Puijolta.
Teemu Lemmettylä paransi sijoitustaan tasaisesti pyöräilyn ja juoksun aikana. Kuva Kuopion Puijolta. Kuva: Pentti Vänskä

Kuopiolainen triathlonisti Teemu Lemmettylä kamppaili lauantaina seitsemänneksi Norjan Norseman-kilpailussa, joka kuuluu lajin ns. ekstremetapahtumiin.

Lemmettylä paransi sijoitustaan pikku hiljaa 180 km:n pyöräilyssä ja 42 km:n juoksuosuudella, josta lähes koko jälkimmäinen puolisko edettiin ylämäkeen.

"Ristus mikä reissu. Varmasti mieleenpainuvin kisoistani uniikin reitin takia. Lopussa oli jaossa sijat 7, 8 ja 9. Sain hoidettua sen seitsemännen sijan. Kyllä tämä oli aika erilainen kuin normaalit Ironman-kisat", hyvävoimaiselta kuulostanut Lemmettylä kertoi puhelimitse HS:lle laskeutuessaan tunturin laella sijainneelta maalipaikalta.

Selvään voittoon eteni Norjan Allan Hovda ajalle 9.43.36. Erot kärjessä olivat suuria, sillä Lemmettylän loppuaika oli 10.40.59. Lemmettylä oli ensimmäinen suomalainen, joka kilpaili Norsemanin pro- eli eliittisarjassa.

Lemmettylä noudatti pyöräilyssä tarkasti omaa taktiikkaansa ja ajoi pyörän wattimittarin mukaan tietyllä tasaisesti etukäteen päätetyllä teholla, jotta voimia säästyisi riittävästi juoksuun.

"Pyöräily ei mennyt ihan niin hyvin kuin toivoin. Olin ajanut viimeksi isoja nousuja puolitoista kuukautta sitten. Sen tiesin, että juoksu kulkee. Se oli aika iloista."

Viiden viimeisen kilometrin nousussa kivikkoisella tunturipolulla Lemmettylällä oli sääntöjen vaatimana mukanaan hänen huoltajiinsa kuulunut entinen huipputriathlonisti Tom Söderdahl.

"Siitä loppupätkästä varmaan 80 prosenttia oli sellaista kävelynsekaista kiipeämistä. Välillä tultiin huolella nelivedolla. Tompan rooli oli lopussa iso. Hän jaksoi kannustaa ja etsiä kivikossa hyvää reittiä. Iso kiitos myös muille huoltajille."

Kisajärjestäjät ilmoittivat perjantaina, että ensimmäisen kerran kilpailun 13-vuotisessa historiassa uintiosuutta jouduttiin lyhentämään. Uinti lyheni puolella eli 1,9 kilometriin.

Torstaina Hardangervuonon veden lämpötilaksi mitattiin vain 10,5 astetta.

Myös Norjassa kevät ja kesä ovat olleet koleita, ja tuntureilta valui yhä lumien jääkylmiä sulamisvesiä järviin ja vuonoihin.

Lemmettylällä oli välillä sellainen tieto, että lyhentämisen takia uintiosuus alkaisi suoraan rannasta. Se alkoi kuitenkin kisan brändin mukaisesti neljän metrin pudotushypyllä autolautan kannelta.

"Uinti oli kieltämättä aika virkistävä kokemus. En saanut ihan parasta irti. Kädet ottivat vähän kylmää."

Kilpailijat saivat käyttää neopreenisukkia ja -päähinettä, mutta käsien piti olla paljaana.

Jos oli vesi vuonossa kylmää, sitä oli myös ilma maalipaikalla.

"Ehkä jotain neljä astetta. Myös pyöräilyssä ekan mäen päällä meinasi tulla kylmä. Muuten sää oli lähes niin hyvä kuin voi toivoa. Sadetta tuli vain pikkaisen."

Pyöräilyosuudella noustiin ensimmäisen tunnin aikana noin 1 300 metriä, ja sen jälkeen ylä- ja alamäet vuorottelivat.

Maratonilla viimeiset 17 kilometriä kuljettiin ylämäkeen ja viimeiset viisi kilometriä kivistä tunturipolkua pitkin noin 1 850 metrin korkeuteen.

Nousumetrejä 224 km:n reitillä kertyi yhteensä noin 5 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?