Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tommi Mäkinen haluaa Ogierin Toyotalle – Myös Esapekka Lappi kuuluu kuskisuunnitelmiin

Urheilu
 
Hannu Rainamo
Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen haluaa rallin MM-sarjaa ylivoimaisesti johtavan Sébastien Ogierin talliinsa vuodeksi 2017. Ogier oli lauantaina vauhdissa Horkka 1 -erikoiskokeella.
Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen haluaa rallin MM-sarjaa ylivoimaisesti johtavan Sébastien Ogierin talliinsa vuodeksi 2017. Ogier oli lauantaina vauhdissa Horkka 1 -erikoiskokeella. Kuva: Hannu Rainamo

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen haluaa kaksinkertaisen maailmanmestarin Sébastien Ogierin talliinsa vuodeksi 2017. Ranskalaiskuljettaja johtaa tämän vuoden MM-sarjaa ylivoimaisesti ja on matkalla kolmanteen peräkkäiseen maailmanmestaruuteensa.

"Jos saisin valita saman tien, dream teamissäni olisi kuskeja joka puolelta maailmaa. Olisi kova porukka, kun olisi Ogier, Esapekka Lappi ja vaikka Hayden Paddon Uudesta-Seelannista. Heillä saattaisi jo tulla tulosta", Mäkinen kertoo.

Mäkinen on linjannut rallin MM-sarjaan vuonna 2017 palaavan Toyotan tavoittelevan heti merkkimestaruutta. Mäkinen muistuttaa, että se tarkoittaa suuria kaappauksia myös kuljettajapuolella.

"Tietenkin haluan parhaat kuljettajat. Ne täytyy olla, jos haluaa voittaa kisoja. Sen takia on katsottava, ketkä ovat potentiaalisia kuljettajia voittamaan."

Volkswagenin tallipäällikkö Jost Capito solmi vuosi sitten Ogierin kanssa uuden sopimuksen, mutta ei kertonut sen tarkkaa pituutta. Ogier myönsi sopimuksen kestävän "enemmän kuin vuoden", joten hän jatkaisi sen mukaan Volkswagenilla ainakin vielä vuoden 2016.

Olisiko Ogier mahdollista irrottaa Volkswagenilta Toyotalle?

"En tiedä, en pysty sanomaan vielä", Mäkinen pyörittelee.

Mäkinen kertoo keskustelevansa kuljettajien kanssa sopimuksista ja tulevaisuuden suunnitelmista lähiaikoina.

Mäkisen unelmatiimiin Ogierin ja Paddenin kanssa kuuluva Esapekka Lappi, 24, johtaa Jyväskylässä WRC2-luokan kisaa.

"Esapekka ajaa Skodalla hirveän hyvin. Tulevaisuuteen on hyvinkin potentiaalia. On tietysti vielä vaikea verrata, kun hän ajaa erilaisella kalustolla kuin WRC-kuljettajat, mutta hän on näyttänyt täällä olevansa eri tasolla kuin kukaan muu kuljettaja WRC2:ssa."

Mäkinen on kiinnittänyt erityishuomiota myös toiseen suomalaiseen, 29-vuotiaaseen Jarkko Nikaraan. Nikara hyppäsi Jyväskylässä Jari Ketomaan Fordiin ilman testejä ja olisi taistellut ilman teknisiä ongelmia toisesta sijasta. Nikaran taival katkesi lopulta Jukojärvellä, kun hänen autonsa hyytyi pellolle.

"On tärkeää katsoa tulevaisuuteen, mitä on löydettävissä. On meillä Suomessa muitakin nuoria lupauksia. Meidän on tarkoitus katsoa myös sitä puolta. On myös tarkoitus luoda työkalut siihen, että pystymme jatkamaan koulutusohjelmaa nuorien japanilaiskuljettajien kanssa. Pyrimme saamaan tulevaisuudessa ainakin yhden sikäläisen kuljettajan Toyotan rattiin."

Mäkisen mukaan vuodeksi 2017 Toyotalle tarvitaan silti kokeneet kuskit. Japanilaisia voisi ajaa Toyotalla 2020-luvulla.

Toyota on valinnut noin 70 japanilaisesta hakijasta kuljettajaohjelmaansa koulutettavaksi Hiroki Arain ja Takamoto Katsutan.

Heitä oli valitsemassa rallin entinen MM-kakkonen Mikko Hirvonen, josta huhutaan rallipiireissä aluksi vähintään testiajajaa Toyotalle. Hirvonen ei ottanut kantaa siihen, keitä Mäkinen valitsee kuljettajikseen.

"Tommin tuntien hänen pitää jutella kaikkien kanssa, mutta se on hänen päätöksensä."

Jyväskylän MM-rallissa Mäkinen tarjoaa Toyotan organisaatiolle opastusta rallin saloihin.

"Käydään huollot läpi, käydään toisissa tiimeissä. Käydään promoottorin pakeilla ja johtokeskukset läpi. Tehdään oppikierros siitä, mitä käytännössä ralli on, kun korkeimman johdon miehet ovat ensimmäistä kertaa MM-rallissa", Mäkinen sanoo.

Tuomas Hämäläinen HS
Jyväskylä

Tommi Mäkinen
Tommi Mäkinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?