Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret ohjastajat tulevat kohti kärkeä

Laitilalainen Jere Kiveinen, 19, on nuorin ohjastaja Kuninkuusravien pääkilpailussa 36 vuoteen

Urheilu
 
Mikko Stig Lehtikuva
Jere Kiveinen ohjastaa ensimmäistä kertaa Kuninkuusravien pääkilpailussa. Hän keskittyy tamma Suhhauksen kanssa kuningatarkilpailuun eikä aja viikonlopun muissa lähdöissä.
Jere Kiveinen ohjastaa ensimmäistä kertaa Kuninkuusravien pääkilpailussa. Hän keskittyy tamma Suhhauksen kanssa kuningatarkilpailuun eikä aja viikonlopun muissa lähdöissä. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Laitilassa asuvasta Jere Kiveisestä, 19, ei tullut lätkäjätkää, ei jalkapalloilijaa eikä salibandyn pelaajaa. Kiveisestä tuli intohimoinen ravimies, joka toteuttaa yhtä unelmaansa tänä viikonloppuna Joensuussa.

Nuorukainen sai viime viikon keskiviikkona mieluisan uutisen, kun hän pääsi mukaan Kuninkuusraveihin. Kiveinen ajaa suomenhevosten kauden tärkeimmässä tapahtumassa Linnunlahden radalla 9-vuotiasta Suhhausta kuningatarkilpailussa.

"Ilman paineita saadaan mennä. Nyt on vain voitettavaa. Jos pääsemme kokonaiskilpailussa puolivälin [kuuden joukkoon] paikkeille, olen erittäin tyytyväinen", sanoo Kiveinen.

Kiveisen ja Suhhauksen ensimmäinen startti oli kolme vuotta sitten. Lauantaina heidän urakkansa alkoi 2 100 metrin ryhmäajolla ja kahdeksannella sijalla. Päätöspäivänä ohjelmassa on ensin maili, ja kokonaiskilpailu huipentuu 3 100 metrin ajoon.

"Pätkänopeus ja ravivarmuus ovat Suhhauksen valtit. Se on juossut monta kertaa 2 600 metriä, muttei vielä kertaakaan 3 100 metrin matkaa. En näe mitään syytä, miksei se jaksaisi myös sitä."

Kiveinen vietti pikkupoikana aikaa isovanhempiensa tallilla ja sai 11-vuotiaana isovanhemmiltaan lahjaksi ensimmäisen hevosensa. Se oli ruuna Tytin Tytti.

"Sillä hevosella ajoin kortin. Tytin Tytti oli myös hankala hevonen. Se puri minua selkään, jossa on vieläkin arpi."

Pienet vastoinkäymiset eivät Kiveistä lannistaneet – päinvastoin intoa tuli koko ajan vain lisää.

"Kaverit harrastivat pallopelejä, mutta minua kiinnostivat hevoset niin paljon, ettei edes huvittanut hakeutua muihin lajeihin."

Jorma Kontion, Pekka Korven ja Tuomas Korvenojan kaltaiset konkarit paistattelevat yhä lajin parrasvaloissa, mutta nuoremmistakin kuskeista alkaa tulla kelvollisia tuloksentekijöitä. Esimerkiksi Hannu ja Jukka Torvinen sekä Olli Koivunen ja naisista Emma Väre kuuluvat ohjastajiin, joiden edesottamuksia seurataan tarkasti.

Kiveinen on nuorin ohjastaja Kuninkuusravien pääkilpailussa 36 vuoteen. Aiemmin seppelejahdissa on ollut yhtä nuori ohjastaja Mikkelissä vuonna 1979. Nykyisin Ruotsissa ammattivalmentajana toimiva Veijo Heiskanen ohjasti silloin kuningatarkilvassa Posti-Neitiä.

Hevoset ovat vieneet Kiveisen täysin.

Hän kävi peruskoulun ja lähti sen jälkeen kesätöihin Olli Lähtisen talleille. Sillä tiellä hän on edelleen.

"Tarkoitus on, että hevosten parissa hankitaan elanto tulevaisuudessakin."

Kiveisen mielestä kaikki aika hevosten kanssa on ollut antoisaa.

"Raviurheilu on antanut minulle paljon: iloa, surua ja vähän rahaakin", sanoo Kiveinen ja viittaa tämän kevään tähtihetkiinsä Vermossa huhtikuussa.

Hän ajoi silloin kaksi Toto 65 -voittoa. Niistä toinen tuli Suhhauksella, jolla tili karttui 4 000 eurolla.

Nuoren ravimiehen päivät kuluvat talleilla ja kilpailuissa, mutta osaa Kiveinen myös rentoutua.

Jokamiesluokan kyläkilpailut tarjoavat hyvää vastapainoa.

Mikä kiehtoo jokamiesluokassa?

"Vauhti ja vaaralliset tilanteet – ihan samalla tavalla kuin raviurheilussakin."

 

MTV 3 näyttää Kuninkuusravien tapahtumia tänään sunnuntaina alkaen kello 16.30.

Antti Nieminen HS
Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!