Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruuskanen karjui kultaa

Keihäsmiesten MM-edustus meni jännittäväksi – Pitkämäellä ja Wirkkalalla uusia vammoja

Urheilu
 
Heidi Koivunen
Antti Ruuskanen lähti mestaruuden jälkeen Pielavedelle lepäämään. "Vanhan miehen täytyy välttää turhia kilometrejä", sanoi Ruuskanen,30.
Antti Ruuskanen lähti mestaruuden jälkeen Pielavedelle lepäämään. "Vanhan miehen täytyy välttää turhia kilometrejä", sanoi Ruuskanen,30. Kuva: Heidi Koivunen

Kalevan kisojen miesten keihäänheitto päättyi Antti Ruuskasen mahtavaan karjaisuun.

Ruuskanen otti kolmannen Suomen mestaruutensa ja riisti samalla itselleen vihdoin Pielaveden ennätyksen [88,22] Juha Laukkaselta.

Ruuskanen heitti vaiheikkaassa kisassa viimeisellään 88,98. Se oli pelimiehen heitto.

"Ei voi moittia. Alussa heitot lähtivät harakoille, kun otin liikaa vauhtia", sanoi Ruuskanen iloisena.

MM-kisoihin on aikaa vajaa kuukausi. "Kunto ei ehdi pilaantua, mutten ajattele vielä 90 metrin heittoa", sanoi Ruuskanen, joka on viime vuoden Euroopan mestari tuloksella 88,01.

Porin keihäskisa ratkaisi – ainakin tässä vaiheessa – että Suomen kolmas keihäsmies yleisurheilun MM-kisoissa on Teemu Wirkkala.

Wirkkala heitti vain kaksi kertaa ja jäi ilman mitalia. Yllättäjä Toni Sirviö kiilasi Tero Pitkämäen jälkeen pronssille tuloksella 79,73.

Wirkkalan kannalta oleellista oli, että hänen kanssaan yhdestä MM-paikasta kisannut Ari Mannio jäi viidenneksi. Mannio heitti 78,65 ja Wirkkala 79,32.

Sitten alkoivatkin jossittelut. Wirkkalan nivus kipeytyi niin paljon, että hän joutuu jatkotutkimuksiin.

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtajan Jorma Kemppaisen mukaan Pekingiin lähtee vain terveitä miehiä.

Jos Wirkkalan nivus ei kestä heittämistä, hänen tilalleen lähtee varamieheksi jäänyt Mannio.

Kohtalo on ollut Manniolle kovaa – hän jää todennnäköisesti jo neljännen kerran urallaan varasijalle.

Edellisen kerrran niin on käynyt viime vuoden EM-kisoissa, 2013 MM-kisoissa ja 2009 MM-kisoissa, joissa Suomella oli Pitkämäen maailmanmestaruuden ansiosta neljä heittäjää.

Jotta valinnat eivät olisi niin yksinkertaisia, myös Pitkämäki kertoi Porissa uudesta vammastaan. Häneltä "nytkähti" pakara.

Siksi hän ei enää vastannut Ruuskasen pitkään kaareen vaan tyytyi hopeaansa tuloksella 87,82.

Uusi vamma veti Pitkämäen hiljaiseksi. "Jos se on vakavaa, niin Peking on siinä", sanoi Pitkämäki. "Tuntuu eri tavalla kuin nivusessa, jossa oli aiemmin pientä kankeutta."

Pitkämäki haluaa heittää ensi viikonloppuna Kuortaneen eliittikisoissa. "Ottaa päähän rajusti, jos joutuu jättämään Kuortaneen kisan väliin."

Huonoin vaihtoehto on, että MM-kisoissa heittävät vain Ruuskanen ja varamies Mannio. Sirviö ei ole vielä rikkonut tarvittavaa 82 metrin rajaa.

"Sirviöstä tulee tietenkin porinaa, mutta hänen aikansa ei ole vielä", sanoi Kemppainen. "Kunnioitamme valintajärjestelmää."

Wirkkalalla ja Pitkämäellä on aikaa parannella haavojaan. MM-joukkue nimetään 10. elokuuta.

"Siihen asti on aikaa tervehtyä. Hyvä, että olisi varastossa miehiä", sanoi Kemppainen, joka joutuu ottamaan vastuuta heittäjien nimistä.

"Mielelläni lähden Pekingiin. Minulla on sieltä hyviä muistoja", sanoi Wirkkala, joka heitti vuoden 2008 olympialaisissa viidenneksi. Pitkämäki oli 2008 olympiapronssilla.

Ari Pusa HS
Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!