Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

ADT:n Seppälä ei täysin usko dopingväitteisiin

Urheilu
 

Brittiläinen sanomalehti Sunday Times ja saksalainen tv-kanava ARD/WRD ovat saaneet haltuunsa tulokset yli 12 000 verinäytteestä, jotka yli 5 000 yleisurheilijaa on antanut vuosina 2001–2012.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n verinäytteistä yli 800 oli poikkeuksellisia, eli ne viittasivat dopingin käyttöön.

Paljastuksen mukaan tuloksissa on vahvoja viittauksia kiellettyjen aineiden käytöstä. Kyseessä voisi olla verensiirto tai epohormonin käyttö.

Vuodetuista tuloksista selviää muun muassa, että kolmasosa kestävyyslajien arvokisamitaleista on 11 vuoden aikana mennyt urheilijoille, joiden testitulokset ovat olleet epäilyttäviä.

Lisäksi etenkin venäläisten ja kenialaisten arvokisamitalistien näytteet ovat herättäneet kysymyksiä. Vuodettujen tietojen mukaan suomalaisille tehdyistä verikokeista neljä prosenttia on ollut epäilyttäviä.

Suomen Antidopingtoimikunnan (ADT) lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä rauhoittelee epäilyjä yleisurheilun laajamittaisesta dopingin käytöstä.

"Kyllähän ne [tiedot] ovat tietysti jossain määrin hälyttäviä, mutta ilmeisesti on kuitenkin niin, että kun on näin iso kasa näytteitä, niin ei siellä ole varmasti niin paljon dopingin käyttäjiä kuin epäillään", Seppälä sanoo HS:lle.

Näytemäärä on Seppälän mukaan iso, ja silloin joukossa on aina epämääräisiä näytteitä. Syynä epänormaaliin näytteeseen voi olla esimerkiksi korkeanpaikan leiri tai kehossa on voinut olla kuivumista, joka nostaa hemoglobiiniarvoja.

"Mutta sitäkään ei voi sulkea pois, ettei joukossa ole – ja varmaan onkin – dopingin käyttäjiä."

Maallikon mielessä herää kysymys, että jos urheilija on antanut epäilyttävän verinäytteen, niin miksi sitä ei ole tutkittu?

"Verikokeita ei ole otettu varmaan ollenkaan dopingtesteinä. Näillä näytteillä seurataan urheilijan kuntoa ja muuta tämmöistä", Seppälä sanoo.

"On se selvää, ettei näistä ole ollut tarkoituskaan tehdä dopingpäätöksiä."

Hän pitää epäilyttävien näytteiden suurta määrää hieman hälyttävänä, mutta ei niin paljon kuin annetaan ymmärtää.

"Jos dopingin käyttäjiä olisi noin paljon kuin epäiltyjä näytteitä, niin ei se oikein ole mahdollista, koska kyllä tavalliset dopingtestitkin olisivat jotain paljastaneet."

Seppälä ei niele väitettä, jonka mukaan Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF peittelisi urheilijoiden dopingrikkeitä.

"Se ei ole ainakaan tässä yhteydessä asiallinen väite. Nämä eivät ole dopingtestejä, vaan urheilijoiden kuntoa ja terveyttä on tutkittu. Kyseessä ovat terveystiedot, jota ei saa julkistaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?