Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Latvala ajoi kovaan kerhoon

Töysäläisestä tuli kymmenes kuski, joka on voittanut vähintään kolme Jyväskylän MM-rallia

Urheilu
 
hannu rainamo
Jari-Matti Latvalallevoitto oli sekoitusriemua ja helpotusta.
Jari-Matti Latvalallevoitto oli sekoitusriemua ja helpotusta. Kuva: hannu rainamo

Yhdessä hetkessä purkautui tunteita puolen vuoden ajalta, kun Jyväskylän MM-rallin kärkiautot olivat maalissa. Tuossa hetkessä kohtasivat toisiaan halaten ja kyyneleitään pidätellen isä ja poika: Jari ja Jari-Matti Latvala.

Latvalat puhuivat kolmen viikon huolellisen keskittymisen tuomasta tuloksesta ja siitä, miten voitto Jyväskylän rallissa vastaa vaikean kauden jälkeen puolta maailmanmestaruutta.

Pojan, Volkswagenia voitokkaasti kuljettaneen Jari-Matti Latvalan mielessä myllersi sekoitus valtavaa helpotusta ja riemua. Latvala oli ajanut yhden uransa parhaista ralleistaan.

"Valmistauduin kolme viikkoa totaalisen tarkasti. Minulla oli iso halu osoittaa vauhti ja se, että kaikki asiat menestykseen ovat olemassa", Latvala kertasi.

Latvalan valmistautumiseen kuului paitsi huolellisia fysiikka- ja keskittymisharjoituksia, myös ahkeraa testaamista ja videoiden selaamista.

"Katsoin videolta kaikki erikoiskokeet läpi ennen rallia. Valmistauduin siihen, mitä on tulossa. Testipäivät olivat 11-tuntisia, oli paljon kilometrejä. Kävin laidasta laitaan kaikki mahdollisuudet, että kisatessa ei tarvitse yhtään arpoa. Halusin, että auto on valmis ja sitten mennään."

Latvala saapui Myhinpään viimeisellä erikoiskokeella maaliin 0,4 sekuntia Sébastien Ogieria hitaampana. Se riitti hurraavan rallikansan edessä 13,7 sekunnin turvin toiseen peräkkäiseen Jyväskylän voittoon.

Latvalasta tuli samalla kymmenes kuski, joka on pystynyt voittamaan vuodesta 1951 ajetun Jyväskylän MM-rallin vähintään kolme kertaa. Töysäläinen liittyi kolmella voitollaan kovaan kerhoon: yhdeksänkertaisen maailmanmestarin Sébastien Loebin ja nelinkertaisen mestarin Juha Kankkusen rinnalle.

"Kuulostaa aika hyvältä päästä Kankkusen kanssa samalle viivalle voitoissa. Seuraavaksi pitäisi yrittää metsästää mestaruuksia. Siihen on paljon matkaa, kun tallikaverini Ogier on niin vahva."

Kahden kärkikuskin ero viimeiseen päivään lähdettäessä oli ratkaisevan tuntuiset 13,2 sekuntia Latvalan eduksi, kun ajamatta oli vajaat 29 kilometriä kahdella Myhinpään erikoiskokeella.

Latvala päättikin ottaa Myhinpään varmasti.

"Tiesin, että tallikaveri laittoi toisella kertaa uuden vasemman eturenkaan. Tiesin hänen hyökkäävän. Sanoin [kartanlukija] Miikka Anttilalle, että ajan pidon mukaan sen, minkä pystyn. En ota isoja riskejä, ettei auto hyppää tieltä ulos."

Latvala ajoi viimeksi Puolassa lisäpisteitä antavan power stagen lopussa puuhun. Siitä oppineena hän ei lähtenyt taistelemaan Myhinpäässä jaossa olleista kolmesta lisäpisteestä.

"Lopussa oli oikea-vasen-yhdistelmä ylihypyssä. Olisin voinut tulla kaasu pohjassa, mutta kun en ollut varma, mihin auto hyppää, en halunnut ottaa riskiä. Parempi näin."

Ogier myönsi, ettei hänellä ollut mahdollisuuksia taistelussa Latvalaa vastaan. Hän iloitsi kuitenkin kakkossijan ja power stagen voiton tuomista 21 pisteestä, joiden turvin hän johtaa MM-sarjaa 89 pisteellä ennen Latvalaa.

"Tämä oli erinomainen tulos minulle, iso askel seuraavaan maailmanmestaruuteen. Olen todella tyytyväinen. Ei kuitenkaan ole sama tunne kuin voittaessa, koska kilpaa ajaessa haluaa aina olla ensimmäinen. Tämä oli parasta, mihin tällä kertaa pystyin", Ogier totesi.

Jyväskylä osoitti yhden suomalaisittain tärkeän asian. Latvalaa ei kannata heivata vielä parhaat päivänsä nähneeksi kuskiksi, vaikka mestaruustaisteluun ei ole tänä vuonna asiaa.

"Monet ihmiset ovat varmasti alkaneet kyseenalaistaa, mikä vauhtini on ja pystynkö enää haastamaan Ogieria. Tämä on hyvä osoitus siitä, että pystyn haastamaan ja voittamaan, kun kaikki palaset ovat kohdallaan. Pitää saada vuosi onnistumaan niin, että pystyn ajamaan enemmän Jyväskylän tyyppisiä kisoja", Latvala korosti.

Kolmanneksi Jyväskylässä ajoi Citroenin Mads Östberg, joka jäi Latvalasta 1.36,8 minuuttia. Fordin Juho Hänninen ajoi 4.44,3 minuuttia Latvalaa hitaampana kuudenneksi.

Skodan WRC2-autolla ajanut Esapekka Lappi oli puolestaan yleiskilpailun kahdeksas jäätyään kärjestä 7.11,2 minuuttia.

Tuomas Hämäläinen HS
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!