Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä postikortit eivät kerro

Urheilu
 
Maria Manner

Vuorten, sademetsän ja meren väliin asettuva Rio de Janeiro on mahdollisesti maailman kaunein kaupunki. Postikorttien maisemista puuttuu kuitenkin yksi asia: haju.

Se tervehtii jokaista tulijaa, joka saapuu Rion kansainväliseltä lentokentältä keskustaan.

Puhdistustöistä huolimatta kaupungin viereiseen Guanabara-lahteen johtavat kanavat haisevat yhä jäteviemäreiltä.

Sitä ne ovatkin. Yli puolet lahden ympärillä asuvien jätevesistä valuu siihen puhdistamatta.

Se tarkoittaa, että ainakin noin kuuden miljoonan ihmisen jätevedet menevät sinne päivittäin ilman minkäänlaista käsittelyä.

Guanabara-lahden valinnan olympialaisten purjehduskisojen areenaksi piti tehdä kunniaa Rion kauneudelle. Ongelma on, että lahti on pahasti saastunut.

"Kun Rio sai olympialaiset, odotimme, että lahti vihdoin puhdistettaisiin. Emme uskoneet, että he kehtaisivat jättää sen tekemättä koko maailman edessä", sanoo biologi Mario Moscatelli.

Hän on kampanjoinut Rion vesien puolesta yli 20 vuotta.

Lahden puhdistamiseen upotetuista sadoista miljoonista euroista huolimatta Rio de Janeiron johto on myöntänyt, että tavoite vesien puhdistamisesta 80-prosenttisesti kisoihin mennessä ei toteudu.

Kymmenien vuosien tuhoa ei korjata hetkessä. Syy saasteisiin on kaupungin hallitsemattomassa kasvussa ja takavuosien teollistumisessa.

Isoihin urheilukisoihin liittyy aina isoja ongelmia, mutta kisat ovat myös mahdollisuus. Ne saadakseen kaupungit yleensä lupaavat parannuksia joukkoliikenteeseen ja ympäristönsuojeluun.

Näillä hankkeilla megatapahtumia myös myydään kaupungin asukkaille.

Stadionit ja muut tapahtumapaikat on tapana tehdä valmiiksi, vaikka kulut kohoaisivat pilviin. Muista lupauksista tingitään helpommin.

Siksi jättikisojen yksi riski on, että ne sujuvat ilman pahempia ongelmia, mutta myös ilman kunnollista perintöä kaupunkilaisille.

Rio ei ole jalkapallon MM-kisojen ja olympialaisten jälkeen sama kuin ennen. Se on saanut uusia joukkoliikenneyhteyksiä, museoita, poliiseja ja hotelleja.

Guanabara-lahtea olympialaiset eivät kuitenkaan onnistuneet siivoamaan. Soutukisojen näyttämönä toimivasta Rodrigo de Freitas -järvestä ongittiin tänä vuonna tonneittain kuolleita kaloja.

Moscatelli muistuttaa, että vesien puhdistamiseen ei tarvita taikuutta. Se edellyttäisi ensisijaisesti jätevesien käsittelyä sekä riittävää viemäröintiä ja jätehuoltoa köyhissä kaupunginosissa.

Olympialaisten järjestelykomitea sanoo, ettei B-suunnitelmaa ole ja että vesi on kyllin puhdasta. Parin tunnin päässä Riosta sijaitseva rantakaupunki Búzios on silti jo tarjoutunut isännöimään purjehduskisoja.

Iso osa Rion asukkaista sen sijaan asuu kisojen jälkeenkin vailla kunnon vesihuoltoa. Likaiset vedet ja avoviemärit lisäävät erilaisia tartuntatauteja varsinkin lapsilla.

Myöskään turistit eivät säästy jätöksiltä: Moscatelli on seurannut, miten jätteet kulkeutuvat lahdesta turistien suosimalle Copacabana-rannalle.

Rio de Janeiron valtti ja vetovoima ovat sen luonnonkauniit maisemat. Guanabaran puhdistaminen oli kaupungin tärkeimpiä ympäristölupauksia ennen kisoja. Moni kysyy: jos ei nyt, koska sitten?

Maria Manner HS
Kirjoittaja on HS:n entinen Brasilian-kirjeenvaihtaja ja avustaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?