Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhää naapurustoa revitään olympialaisten tieltä Riossa

Kesäkisojen rakennustöitä tekevät yritykset ovat tutkittavina korruptioskandaalissa. Samaan aikaan köyhää naapurustoa puretaan kisajärjestelyjen tieltä.

Urheilu
 
Maria Manner
Köyhä naapurusto tuhotaan Rion olympiakisojen tieltä – “tämä on kuin sotaa”
Köyhä naapurusto tuhotaan Rion olympiakisojen tieltä – “tämä on kuin sotaa”
Rio de Janeiro kiihdyttää vuoden 2016 kesäolympialaisten valmisteluja. Olympiapuiston kyljessä sijaitseva Vila Autódromon favela on jo lähes tuhottu kisajärjestelyjen tieltä. Asukas Maria da Penha Macena on viimeisiä, jotka eivät suostu lähtemään. Toimittaja Maria Manner, Kuvaaja Dario de Dominicis, Leikkaus Janne Järvinen

Rio de Janeiron kesäolympialaisiin on vuosi, ja kaupunki kiihdyttää valmisteluja historiansa suurimpaan tapahtumaan.

Sen tunsi nahoissaan muurari Luiz Geraldo dos Santos. Kun hän eräänä päivänä palasi töistä, kodista oli jäljellä vain puolet. Ex-vaimo oli myynyt oman puolikkaansa kaupungille korvausrahoja vastaan, eikä kauhakuormuri aikaillut. Miehelle jäi jäljelle keskeltä olohuonetta halkaistu talo. Eronneen mutta yhä yhdessä asuneen parin koti sijaitsi uuden Olympiapuiston kyljessä pienessä Vila Autódromon favelassa, jonka kaupunki tahtoo purkaa.

Muurari tuli kotiin kuvitellen ex-vaimon muuttaneen pois. Sen sijaan hän sai huomata myös kodista kadonneen kirjaimellisesti puolet.

Sergio Moraes Reuters
Asukkaat ja urheilijat protestoivat kesäkuun alussa kiinnittääkseen huomiota Guanabara-lahden saasteisiin vesiin.
Asukkaat ja urheilijat protestoivat kesäkuun alussa kiinnittääkseen huomiota Guanabara-lahden saasteisiin vesiin.

"Se olisi ollut hassua, jos tämä kaikki ei olisi niin surullista. Luiz asui kodissa jonkun aikaa, mutta muutti lopulta pois", kertoo naapuri Maria da Penha Macena.

Hän on viimeisiä jäljellä olevia asukkaita Vila Autódromossa. Köyhän naapuruston kohtalosta on tullut olympiakisojen nurjan puolen symboli. Tuhottuine taloineen ja raunioineen se näyttää sotatantereelta.

Maria da Penha, 50, on siivonnut koko elämänsä työkseen muiden koteja, mutta nyt hänen oma kotinsa on purku-uhan alla.

"Joka päivä täältä tuhotaan uusi talo. Maisema muuttuu joka päivä", hän sanoo parvekkeellaan, jonka edessä kohoaa olympialaisten kiiltävä mediakeskus.

Mutta näkymät ovat muuttuneet muuallakin.

Kun Rio de Janeiro sai olympiakisat vuonna 2009, sen rantakaduilla tanssittiin. Kisojen piti olla tunnustus uudelle Brasilialle. Miljoonat brasilialaiset olivat nousseet uuteen keskiluokkaan, raaka-aineiden vienti veti ja syvältä merenpohjasta oli löydetty valtavia öljyesiintymiä.

Kukaan ei odottanut, että Rion kisajärjestelyt sujuisivat täysin ongelmitta. Mutta kukaan tuskin arvasi, että suurin yllätys koituisi öljy-yhtiö Petrobrasin salaisuuksista.

Sen korruptiotutkinnassa on epäiltyinä pitkä liuta poliitikkoja ja suurten rakennusyritysten johtajia. Epäilyjen mukaan öljyjätin rahoja on päätynyt hallitsevan työväenpuolueen, sen liittolaisten ja Petrobrasin johtajien taskuihin.

Tutkinnan kohteena on myös viisi olympialaisten rakennustöitä tekevää yritystä. Vangittuna on muun muassa Brasilian suurimman rakennusyhtiön Odebrechtin johtaja, joka on maan vaikutusvaltaisimpia liikemiehiä. Yritys on toinen Olympiapuiston rakentajista.

Ricardo Borges Folhapress
Luiz Geraldo dos Santosin talosta olympiapuiston kyljessä oli eräänä aamuna jäljellä vain puolikas. Lopun oli purkanut kauhakuormaaja, koska hänen ex-vaimonsa oli myynyt oman puolikkansa.
Luiz Geraldo dos Santosin talosta olympiapuiston kyljessä oli eräänä aamuna jäljellä vain puolikas. Lopun oli purkanut kauhakuormaaja, koska hänen ex-vaimonsa oli myynyt oman puolikkansa.

Historiallinen lahjustutkinta on vaikeuttanut yritysten mahdollisuuksia saada lainaa tai uusia urakoita. Viranomaiset vakuuttavat, että olympialaisten työt eivät ole vaarassa.

"Seuraamme tapahtumia surullisina kuten kaikki brasilialaiset, mutta niistä ei ole riskiä olympialaisten rakennustöille. Yksikään kohde ei ole suunnitelmista jäljessä. Esimerkiksi Deodorossa työt olivat myöhässä, mutta nyt aikataulut on kurottu kiinni", sanoi Rion kaupunginhallituksen kansliapäällikkö Pedro Paulo esitellessään kisasuunnitelmia toimittajille viime viikolla.

Deodoron urheilukeskusta rakentava yritysjätti Queiroz Galvão on tutkittavana korruptioskandaalissa. Se irtisanoi huhtikuussa työntekijöitä rahoitusvaikeuksien takia, mutta Rion kaupunki tuli hätiin.

Öljyrojaltien kutistuminen ja talouden taantuma tuntuvat kuitenkin myös Rion julkisessa kukkarossa. Olympialaisten budjetti on 38 miljardia realia (10 miljardia euroa), joista yksityiseltä sektorilta tulee lähes 60 prosenttia.

Talousselkkauksista huolimatta Rio muuttuu silmissä. Kaupunkiin nousee kisojen alla uusia viiden tähden hotelleja, nopeita bussilinjoja, kevytraitiovaunulinja, metroasemia, pyöräteitä ja Copacabanalle avattava audiovisuaalinen museo.

Artikkeliin liittyvät

Kaupunkitutkija Carlos Vainer ei katso muutosta hyvällä.

"Yksissäkään aiemmissa olympialaisissa ei ole saatu aikaan näin paljon kaupunkilaisten epätasa-arvoa. Tässä lajissa Brasilia on tehnyt maailmanennätyksen", Vainer sanoo.

Hänen mukaansa suuri osa investoinneista kohdistuu jo valmiiksi hyväosaisille alueille. Monet kisojen mittelöistä käydään paikallisena Miamina tunnetussa Barra da Tijucassa. Se on ostoskeskusten ja vartioitujen asuinalueiden vauras alue, jonne nousee myös uusi Olympiapuisto. Esimerkiksi Lontoon urheilijakylästä tehtiin edullisia asuntoja, kun taas Riossa se muutetaan luksusasunnoiksi.

Maan arvon kohoaminen luo paineita köyhien häätämiseen. Niin on tehty Riossa kautta historian, mutta suurtapahtumien alla tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Vila Autódromon tapauksessa kaupungin virallinen syy häätöön on vaihtunut monta kertaa, tutkija huomauttaa. Suurimmalla osalla alueen asukkaista on laillinen oikeus maahan.

"Häätöjen merkitys on siinä, että yläluokka hyväksyy nämä ihmiset siivoojikseen ja lapsenvahdeikseen mutta ei naapureikseen", Vainer sanoo.

Olympialaiset palvelevat hänestä eniten suurmaanomistajia ja rakennusyrityksiä, niitä samoja, jotka nyt ovat tutkittavana öljy-yhtiön korruptioskandaalissa.

"Nyt kun on paljastumassa miten suuret rakennuttajat tässä maassa toimivat, kenties meille joku päivä selviää, miten Rion olympialaiset järjestettiin."

Vuosi ennen jalkapallon MM-kisoja Brasiliassa leimahti kaikkien yllätykseksi suurmielenosoituksia. Mielenosoittajat vaativat lisää kouluja ja terveyspalveluja, ei kalliita uusia stadioneita.

Nyt aktivistit vasta keräilevät joukkojaan. Kaduilla on kyllä marssittu, mutta protestit ovat kohdistuneet hallitsevaan työväenpuolueeseen, ei olympialaisiin. Riossa olympiakisoista puhutaan vähän. Ne eivät tunnu herättävän brasilialaisissa intohimoja samalla tavalla kuin jalkapallon MM-kisat, joiden järjestelyt sujuivat odotettua paremmin.

Maria da Penha Macena aikoo katsoa olympialaiset televisiosta, vaikka hän ei vielä tiedä, missä hänen kotinsa silloin sijaitsee.

"Minusta olympialaiset ovat suurenmoinen tapahtuma. Me brasilialaiset olemme urheilukansaa, me pidämme kisoista. Ei meidän ongelmamme ole olympiakisat vaan hyvän hallinnon puute", hän sanoo.

"Tahtoisin, että Vila Autódromosta voisi muodostua eräänlainen olympiakisojen mitali. Että aluettamme kehitettäisiin, ja se jäisi näiden olympialaisten perinnöksi."

Sergio Moraes Reuters
Rion olympialaisten tennisstadionia rakennetaan parhaillaan olympiapuistoon.
Rion olympialaisten tennisstadionia rakennetaan parhaillaan olympiapuistoon.

Pilar Olivares Reuters
Olympiapuiston rakennustöitä tehdään aivan Vila Autódromon vieressä. Suuri osa asukkaista on jättänyt alueen.
Olympiapuiston rakennustöitä tehdään aivan Vila Autódromon vieressä. Suuri osa asukkaista on jättänyt alueen.

Maria Manner
Rio de Janeiro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!