Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MM-hopeamitalistille erikoispalkinto

Äitiyslomalta huipulle palannut Merja Rantanen sai esikoispojaltaan tikkarin

Urheilu
 
Paula Lehtomäki
Merja Rantanen rynni maaliin samalla paikalla Darnawayn linnan maisemissa, joissa Liisa Veijalainen voitti MM-kultaa 1976.
Merja Rantanen rynni maaliin samalla paikalla Darnawayn linnan maisemissa, joissa Liisa Veijalainen voitti MM-kultaa 1976. Kuva: Paula Lehtomäki

Suunnistaja Merja Rantanen sai maistaa makeaa tiistai-iltana Skotlannissa – ihan konkreettisesti.

Kun Rantanen, 34, oli palaamassa tuoreena keskimatkan MM-hopeamitalistina Darnawayn linnan maisemista hotellille, häntä odotti kämpillä tikkari.

Sen oli hankkinut Rantasen esikoinen, 8-vuotias Otto. Hän oli luvannut, että äiti saisi tikkarin, jos suunnistaa hyvin.

Äiti suunnisti enemmän kuin hyvin, odotuksiin nähden jopa loistavasti. Hän teki saman tempun kuin kaksi vuotta sitten: onnistui yli odotusten kauden tärkeimmässä kilpailussaan.

"Odotin itseltäni vain hyvää suoritusta, niin tylsältä kuin se kuulostaakin. Sellaisen sain tehtyä. Kyllä mitali oli yllätys itsellenikin. Siksi kesti pitkään tajuta, että oikeasti sain mitalin. Aamulla ei ollut mitenkään sellainen olo, että nyt vedetään mitali. Suorituskin tuntui niin rauhalliselta, mutta se riitti. Juoksu oli hyvää, vaikka en aina sitä itse uskokaan", Rantanen sanoi puhelimitse kisaruuhkaan juuttuneesta autosta.

Vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen kuopus Elna kailotti omia kommenttejaan taustalta.

Viime vuoden MM-kisoissa Italiassa Suomi jäi kokonaan ilman mitalia. Rantanen ei ollut silloin mukana, koska oli äitiyslomalla.

Viime syksynä hän siirtyi kotiäidin moodista huippu-urheilijaksi, joka urheilee perheen ehdoilla.

"En laittanut itselleni viime vuodelle mitään tavoitteita, annoin itseni vain rötväillä. Se oli hyvä juttu. Urheilin ja kävin jonkin verran lenkillä, mutta elin normaali-ihmisen elämää. Ei tarvinnut arjessa miettiä pikkujuttuja urheilun kannalta. Suosittelen kyllä kaikille", Rantanen sanoi alkukesällä Suunnistusliiton tiedotteessa.

Rantanen nousi maailman huipulle vasta Oton syntymän jälkeen. Nyt hänellä oli jo kokemusta, mitä huipulle nousu vaatii tällaisessa tilanteessa.

Hän antoi kipinän kyteä, ilman pakkoa. Marras–joulukuussa oli aika astua huippu-suunnistajan arkeen. Silloin myös valmentaja Juha Taini ja harjoitusohjelmat tulivat mukaan.

"Aluksi harjoiteltiin sitä, miten harjoitellaan. Kaksi kertaa päivässä lenkillä käyminenkään ei ole ihan yksinkertaista. Vaati oman aikansa, että muistin taas, mitä huippu-urheilijan elämä on."

Kaksi vuotta sitten Rantanen otti yllätyspronssia tällä samalla matkalla MM-kotikisoissa Sotkamossa. Silloin päävalmentaja Taini herkistyi kyyneliin suojattinsa onnistumisesta. Tunteikas oli tilanne tälläkin kertaa.

"Hyvältähän se tuntui halata valmentajaa", Rantanen sanoi.

Matkalla Skotlannin kisoihin jämsäläinen Rantanen noudatti tuttua kaavaa: kotiharjoittelu kunniaan ja ulkomaanleirit minimiin.

Sen sijaan toinen asia on muuttunut. Sotkamon pronssitunnelmissa Rantanen kertoi käyttävänsä monissa arkiajoissa moottoripyörää.

"Elnan syntymän jälkeen moottoripyöräily on jäänyt vähiin, mutta kuukautta ennen laskettua aikaa ajoin vielä, ja Otto oli kyydissä. Mutta ei se rakas harrastus häviä. Harrikkaa odotellessa", virnuili Rantanen, jonka nykyistä pyörää ulkoiluttaa enemmän puoliso Antti Anttonen, suunnistaja hänkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!